Începe WTA Finals, ediția 50. Ce e de știut despre turneul de la Guadalajara

Radu Marina | 9 noiembrie 2021

După aproape doi ani de pauză, WTA Finals revine. Debutul acestei competiții, care nu s-a putut ține anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, va avea loc mâine, în Mexic, la Guadalajara. Inițial, turneul trebuia să se desfășoare la Shenzhen, dar din cauza interdicțiilor competițiilor sportive în China, acesta a fost mutat, doar pentru acest an, la Guadalajara.

WTA Finals se întoarce în prim-plan, după absența din 2020, dar turneul-perlă al circuitului feminin nu a depășit, încă, momentul de răscruce. Obligat să-și caute până în ultima clipă o altă casă pentru ediția de anul acesta ca să evite un al doilea an la rând în care ar fi trebuit să nu se dispute, turneul și-a găsit în cele din urmă o casă în Mexic, trecând astfel în condiții de joc outdoor, după ce anii petrecuți la Istanbul, Singapore și Shenzhen îi consolidaseră o imagine de competiție indoor. Dar problemele nu s-au terminat odată cu rezolvarea temporară a locației. Turneul se mai confruntă și cu absențe importante ale jucătoarelor de top care au dominat ultimii ani, fie circuitul, fie turneul propriu-zis.

În condițiile absențelor din varii motive ale unor jucătoare precum Ashleigh Barty, Naomi Osaka, Simona Halep, Bianca Andreescu, Elina Svitolina sau cea mai recentă câștigătoare de Grand Slam, Emma Raducanu, avem șase debutante la startul turneului. Printre ele, o singură câștigătoare a unui turneu de Grand Slam din 2021.

Asta face, fără îndoială, competiția cât se poate de imprevizibilă, fără o favorită certă, fiecare dintre cele opt participante având motivele ei să spere la un titlu care va depinde mult de inspirația de moment.

Akron WTA Finals Guadalajara va fi a 50-a ediție a competiției de final de an din circuitul feminin. 

Pentru Simona Halep, o prezență constantă din 2014 încoace, aceasta va fi prima ediție de la ascensiunea ei în elită pe care o ratează pentru că nu s-a calificat.

https://twitter.com/WTA/status/1457922277064863744?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1457992606395158529?s=20

Formatul turneului 

Cum știm deja, spre deosebire de turneele obișnuite din calendarul WTA, WTA Finals se joacă în sistemul round-robin, adică pe grupe. 

Astfel, cele opt jucătoare sunt incluse în două grupe de câte patru, cu meciuri fiecare cu fiecare. Primele două jucătoare din fiecare grupă  se califică în semifinale, care se joacă în sistemul locul 1 dintr-o grupă cu locul 2 din cealaltă grupă.

Numele grupelor de pe cele două tablouri – Chichén Itzá, Teotihuacán, Tenochtitlán și El Tajín – sunt un tribut adus erei pre-colombiene a istoriei mexicane, fiind numite după orașele antice din Mexic. 

Cum arată grupele Akron WTA Finals Guadalajara

Simplu 

Grupa Chichén Itzá Aryna Sabalenka (1), Maria Sakkari (4), Iga Swiatek (5), Paula Badosa (7)

Grupa Teotihuacán: Barbora Krejcikova (2) Karolina Pliskova (3), Garbine Muguruza (6), Anett Kontaveit (8)

În Grupa Chichen Itza, o grupă în care toate cele patru jucătoare sunt debutante, favorita pe hârtie e Aryna Sabalenka. Câștigătoare la Abu Dhabi (WTA 500), Madrid (WTA 1000) și finalistă la Stuttgart (WTA 500), Sabalenka are un bilanț pozitiv cu Maria Sakkari (4-1, ultimele patru meciuri fiind câștigate de Sabalenka), nu s-a întâlnit niciodată cu Iga Swiatek și a pierdut singurul meci jucat cu Paula Badosa, jucat anul acesta la Cincinnati. 

La rândul ei, Paula Badosa le-a învins, până acum, pe Iga Swiatek (JO Tokyo) și pe Aryna Sabalenka, în vreme ce cu Sakkari va juca aici, în Mexic, pentru prima dată. 

Maria Sakkari și Iga Swiatek, sunt, așadar jucătoarele care au un bilanț negativ în această grupă, dar lupta rămâne deschisă și orice game/set câștigat sau pierdut va cântări mult, dat fiind sistemul de joc. 

În cealaltă grupă, Karolina Pliskova și Garbine Muguruza sunt două jucătoare cu multă experiență, care au mai fost prezente la WTA Finals și care au și ajuns în fazele superioare ale acestei competiții. 

Pliskova e prezentă la WTA Finals pentru a 5-a oară la rând – în ultimele trei participări a jucat semifinale – și are un bilanț pozitiv cu toate jucătoarele din grupa ei: 13-2 în total, singurele două înfrângeri fiind cu Garbine Muguruza. Pliskova a câștigat opt din cele zece meciuri cu Garbine Muguruza, a învins-o în două rânduri pe Barbora Krejcikova și nu a pierdut în fața lui Anett Kontaveit în cele trei meciuri jucate cu ea. 

Lăsând deoparte cele opt înfrângeri cu Pliskova, Muguruza a câștigat un meci din cele trei jucate cu Krejcikova și și-a împărțit victoriile cu Anett Kontaveit (2-2). 

Deși calculele hârtiei nu sunt de partea lui Anett Kontaveit (nu are bilanț pozitiv cu nicio jucătoare din grupa ei), totuși ea este una dintre cele mai bune jucătoare ale acestor luni: ajunge la Guadalajara după două titluri consecutive (Moscova, Transylvania Open), are 10 victorii la rând și a pierdut doar două meciuri din ultimele 28 jucate. 

 Ce altceva e de știut despre turneu

-Șase din cele opt jucătoare calificate la simplu sunt debutante: Paula Badosa, Anett Kontaveit, Barbora Krejcikova, Aryna Sabalenka, Maria Sakkari și Iga Swiatek.

-Iga Swiatek, în vârstă de 20 de ani, e cea mai tânără jucătoare de la Turneul Campioanelor din acest an. 

-Maximul de puncte pe care o jucătoare îl poate primi, dacă va câștiga toate meciurile în care e implicată, este 1.500.

-Maria Sakkari e prima jucătoare din Grecia care se califică la WTA Finals. Sakkari, care a început acest sezon în afara Top 20, a jucat semifinale la Roland Garros și US Open, o altă semifinală la Miami (WTA 1000) și a pierdut finala jucată la Ostrava (WTA 500) cu Anett Kontaveit. 

-Garbine Muguruza se întoarce la această competiție pentru a patra oară în carieră. Muguruza are un bilanț foarte bun în Mexic, acolo unde are doar o singură înfrângere în 11 meciuri jucate, cu titluri la Monterrey în 2018 și 2019.

-Începând cu 2011 și până în prezent, Cehia a avut, de fiecare dată, câte o reprezentantă la WTA Finals: Petra Kvitova (2011-2015, 2018-2019), Lucie Safarova (2015), Karolina Pliskova (2016-2019, 2021) și Barbora Krejcikova (2021). 

-Paula Badosa își încheie cel mai bun sezon al carierei – primul titlu WTA, primul sfert de finală la un Grand Slam, primul titlu WTA 1000, debutul în top 10 – cu o prezență la WTA Finals, alăturându-se astfel lui Garbine Muguruza. Pentru prima dată din 2001 (Arantxa Sanchez Vicario și Conchita Martinez) Spania are două jucătoare prezente la WTA Finals. 

-Anett Kontaveit este jucătoarea cu cele mai multe victorii obținute anul acesta pe hard; din 46 de meciuri, a pierdut doar 10. 

-Barbora Krejcikova e calificată la WTA Finals atât în proba de simplu, cât și în cea de dublu, unde face echipă cu Katerina Siniakova. Este pentru prima dată din 2016 când o jucătoare evoluează, în cadrul WTA Finals, în ambele probe. 

Grupele turneului de dublu

Grupa Tenochtitlán: Shuko Aoyama & Ena Shibahara; Nicole Melichar & Demi Schuurs; Samantha Stosur & Shuai Zhang; Darija Jurak & Andreja Klepac

Grupa El Tajín: Barbora Krejcikova & Katerina Siniakova; Su-Wei Hsieh & Elise Mertens; Alexa Guarachi & Desirae Krawczyk; Sharon Fichman & Giuliana Olmos. 

Echipa Raluca Olaru & Nadyia Kichenok e prima rezervă la dublu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi