Artemon Apostu-Efremov: „Simona are un statut, un nivel de joc, încearcă să și le respecte. Dar asta nu înseamnă că data viitoare va fi ușor”

Adrian Țoca | 27 ianuarie 2020

Corespondență din Melbourne Artemon Apostu-Efremov a debutat într-una dintre conferințele de presă organizate de WTA la Slamuri, prin care circuitul feminin asigură mai mult acces și le oferă o platformă antrenorilor jucătoarelor de top. Invitat alături de Darren Cahill (prima parte, aici), Arti a vorbit despre intrarea sa în echipă, felul în care s-a acomodat […]

Corespondență din Melbourne

Artemon Apostu-Efremov a debutat într-una dintre conferințele de presă organizate de WTA la Slamuri, prin care circuitul feminin asigură mai mult acces și le oferă o platformă antrenorilor jucătoarelor de top. Invitat alături de Darren Cahill (prima parte, aici), Arti a vorbit despre intrarea sa în echipă, felul în care s-a acomodat în noul rol sau meciul cu Mertens.

Despre victoria cu Mertens

„Simona a avut un nivel foarte bun, a fost o bătălie mentală, miza fiind cine își creează avantajul, cât și în teren. Elise joacă foarte agresiv, probabil că azi a jucat și mai agresiv decât o face în general, pentru că altfel Simona e mai bună decât ea la jocul de regularitate, are mai multe opțiuni. Au fost momente cu acele forehanduri ale Elisei în lung de linie, trasoare efectiv, mingi care pot să intre, pot să nu intre. Meritul Simonei e că a rămas în fiecare moment conectată și a știut că, dacă reușește să lupte, șansa va fi de partea ei. 

În general, adversarele Simonei adoptă această tactică, sunt mai agresive decât de obicei, pentru că e dovedit, Simona e cea mai rapidă jucătoare, are un joc excelent de regularitate, și atunci trebuie să vină cu ceva cu care s-o scoată. Ele speră că e acea zi în care câștigă acel meci. E singura lor șansă. Cred că e foarte greu pentru cineva să o bată pe Simona la un joc de regularitate.” 

Dacă se schimbă ceva în săptămâna a doua a unui Slam în abordarea echipei

„Nu neapărat. Cred că mai degrabă jucătorii încep să se adapteze foarte bine cu condițiile, crește încrederea și sunt meciuri din ce în ce mai bune.” 

Dacă s-a schimbat ceva în abordarea lui, în noul rol

„Nu cred, emoțiile sunt la fel. Mă uitam în urmă și îmi dau seama că, indiferent de nivel, atunci când joacă un sportiv de-al meu am aceleași emoții. Și e normal, pentru că îți dorești binele sportivului: vrei să joace bine, dacă se poate, să și câștige. Important e să aibă atitudinea potrivită și să evolueze.”

Despre împărțirea rolurilor cu Darren 

„Amândoi facem același lucru, nu e vreo diferență, vom împărți turnee, la turneele importante vom fi amândoi. În rest, suntem amândoi pe teren, suntem amândoi cu ea, e o colaborare. Cu siguranță, Darren are atuul de a fi mai demult, are experiența, are timpul petrecut cu Simona. Cu siguranță are un cuvânt mai greu de spus, iar eu încerc să mă integrez cât mai bine.” 

Ce se lucrează la turnee

„Totul e în funcție de obiectivele pe care le avem. Ziua de ieri a fost mai relaxată, pentru că atunci când ea intră în competiție, munca e deja făcută dinainte, așa că rămâne să facem câteva chestii mici, în funcție de adversar. Sau poate lucrăm detalii care dorim să funcționeze mai bine în următorul meci.”

Despre așteptări (n.a. întrebarea reporterului a plecat de la premisa că există „așteptări mari” ca Simona să facă un alt traseu lung la AO)

„Așteptările dumneavoastră, poate. Noi luăm fiecare meci în parte. Cred că ați văzut că e pregătită atât fizic, cât și mental. Dar asta nu înseamnă că mâine e ceva ușor. E o altă zi în care ea trebuie să găsească resursele și să joace la capacitatea maximă ca să treacă mai departe. 

Dumneavoastră scrieți un articol perfect în fiecare zi, nu? Am înțeles. Și ea se străduie, încearcă să joace cât mai bine și despre asta este vorba. Așteptările, cred că e bine să le lăsăm deoparte, pentru că fiecare moment e diferit în sine. Desigur, ea are un statut, un nivel de joc, încearcă să și le respecte, dar asta nu înseamnă că nu poate veni orice jucătoare clasată mai jos și care să joace mai bine într-o zi anume. Trebuie ca în momentul respectiv să dai totul și să fii mai bun decât adversarul, altfel.. Desigur, din 10 meciuri, probabil că Simona ar câștiga 9, dar dacă acel meci pierdut e în momentul respectiv nici nu mai contează. Așteptările sunt bune, dar trebuie ținute sub control.”

ULTIMELE ZILE! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020! 

Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi