AO, ziua 4: jucătorii sunt afectați de caniculă, Muguruza și Konta sunt eliminate

Camelia Butuligă | 18 ianuarie 2018

Deși au ieșit Muguruza și Konta, sunt puține eliminări importante, per total, pe tabloul feminin, ceea ce lasă loc la o sumedenie de potențiale întâlniri de top între nume cu șanse la titlu. Spre exemplu, acest duel dintre Kerber și Sharapova, antamat deja pentru turul al treilea. Recapitularea zilei

Ziua cu jumătatea de sus a tabloului fetelor și cea de jos de la băieți are mai multe meciuri interesante, din cauza tragerii dezechilibrate. Însă azi au mai ieșit niște nume cu numere lângă ele, așa că e mai respirabil. Doar la figurat, căci la propriu Melbourne și-a adus aminte că trebuie musai să chinuie jucătorii cu căldura: la 8 jumătate seara erau încă 37 de grade. Cei care au avut nenorocul să joace ziua au trecut prin focurile iadului: Monfils a spus că a simțit că-și dă duhul, iar Djokovic, adversarul său, n-a fost nici el mai mulțumit de programare. Jurnaliștii își exprimaseră surprinderea că acest meci nu a fost pus în sesiunea de seară, pentru că ar fi avut potențial de divertisment, chiar dacă rezultatul final nu ar fi fost nicio secundă în dubiu. Așa, cei doi au tras de ei și au sfârșit cu chiu cu vai, dar pe propriile picioare, după patru seturi.

Așa că s-au reluat discuțiile despre cât de corect este să se păstreze regulile obișnuite pe astfel de temperaturi – s-a sugerat să se extindă cele 25 de secunde dintre puncte și eventual și pauzele dintre game-uri. Bethanie Mattek-Sands a avut niște propuneri chiar mai radicale, dar nu lipsite de sens: în cazul unor temperaturi înalte, să se întrerupă meciurile pe terenurile auxiliare și să se reia după căderea serii, în nocturnă. Iar pe terenurile cu acoperiș, să se închidă acoperișul și să se continue. Este o propunere interesantă pentru că, venind de la o jucătoare, ia în considerare interesele acestora.

Rămâne de văzut dacă interesele turneului și ale televiziunilor cu programul lor de transmisie sunt aceleași. Regulile jocului în condiții meteo neprielnice ar putea fi, alături de banii de premii, un alt punct pe lista problemelor de rezolvat de viitorul sindicat propus de Djokovic. A durat ani buni, timp  în care jucătorii au suferit teribil, până când AO a introdus un protocol special pentru temperaturi înalte, iar nu mai departe de acum câțiva ani, în martie la BMW Open, jucătorii au fost obligați să joace pe ninsoare. Nu mai zic de bătaia de joc de la RG de acum doi ani, cu ploaia. De asemenea, turneele de la Washington și Miami sunt notorii pentru umiditatea extremă, care face viața amară tuturor celor care joacă ziua. Condițiile meteo extreme ar trebui definite mai clar pentru a proteja jucătorii atât de rezultate ne-echitabile, dar și de accidentări sau îmbolnăviri.

O excepție a fost tocmai Sorana noastră, care n-a fost deloc impresionată de căldură: „Pe teren nu se simte chiar așa, cred că e mai rău dacă stai pe margine și te bate soarele fără să te miști. Dar pe teren n-a fost așa rău. Am noroc, niciodată de-a lungul carierei n-am avut probleme cu căldura”, ne-a spus ea la Melbourne.

Tabloul feminin

Revenind la oile noastre asudate, norocul lor a fost că azi meciurile maraton au fost ținute sub control și mulți dintre cei care au câștigat în sesiunea de zi au făcut-o în timpi rezonabili. Simona a fost un model de eficiență și va juca în turul trei cu Lauren Davies, care a trecut de Petkovic întorcând meciul și luând ultimele două seturi la zero. Petkovic este una din jucătoarele care au făcut surpriza în primul tur, dar nu au confirmat în al doilea. Barty a întors și ea meciul cu Giorgi, dar a jucat seara. O va avea în turul trei pe Osaka, care a trecut de Vesnina în două seturi. De aici se va alege adversara Simonei în optimi, dacă totul merge bine cu Davis.

De altfel, rușii n-au dus-o deloc bine pe căldura de azi; doar Khatchanov a părut mai deranjat de forehandurile lui Delpo decât de temperatură, și pe bună dreptate, căci dreptele lui Delpo sunt foarte fierbinți, heh. A fost un meci strâns, disputat, de calitate ridicată. Blândul gigant argentinian a scos victoria fără a intra în decisiv, o idee foarte bună în condițiile în care a suferit din cauza căldurii și în setul patru a avut nevoie de un MTO pentru coapsă.

Revenind la fete, unul din capii mari care a ieșit azi a fost Johanna Konta (9), care a pierdut la americanca lucky-loser Pera. Erau ceva semne de întrebare în dreptul ei, Jo având deja o retragere la activ la începutul acestui an. Strycova e acolo la primire, să vedem dacă va ști să profite. Karolina Pliskova își face drum prin tablou cu eficiență: azi a scos-o fără prea mari discuții pe Haddad Maia (doar 44 de minute!) și va juca cu compatrioata Safarova, care a învins-o pe Sorana.

Sfertul al doilea, inițial cel mai fierbinte de pe tablou, s-a eliberat cu ieșirea lui Garbine Muguruza, învinsă de Su-Wei Hsieh cu 7-6(1), 6-4. La 32 de ani, Hsieh este mai cunoscută pentru cariera de la dublu, unde a fost numărul 1 mondial. La simplu, avea doar o victorie la top 20 (Konta), iar Garbine e prima ei victimă din top 10. Spaniola a reușit să revină în setul unu de la 2-5 și să forțeze tiebreakul, dar acolo a fost complet surclasată. În setul doi povestea s-a repetat însă jucătoarea din Taipei a reușit să închidă setul și meciul la 6-4. Garbine i-a recunoscut meritele: ”A jucat mai bine azi”, și Hsieh a menționat că e posibil ca și canicula să fi jucat un rol. Înfrângerea lui Garbine este și nu este surprinzătoare: ca și Konta, la acest început de an avea deja două retrageri și un nivel de joc neconvingător.

Următoarea adversară a lui Hsieh este Radwanska. Poloneza nu este în cea mai bună formă de ceva vreme și până acum a avut nevoie de decisiv în ambele meciuri, dar a găsit o cale să câștige. Cine va ieși învingătoare dintre ele va trebui să se țină bine, căci o va avea de înfruntat fie pe Kerber, fie pe Sharapova. Da, doamnelor și domnilor, avem meciul așteptat cu nerăbdare încă de la tragere.

Ambele au câștigat convingător azi; Kerber n-a avut probleme cu Vekic, iar Sharapova a reușit să se scuture în două seturi de letona Sevastova, o adversară incomodă pentru ea, cu care avusese la sfârșitul anului trecut o înfrângere și o victorie chinuită. Ambele sunt în formă bună, ambele au câte ceva de demonstrat: Kerber, care și-a sărbătorit 30 de ani azi (și a trimis prompt tortul către presă), vrea să îngroape definitiv amintirea unui 2017 mediocru, iar Sharapova, ei bine, ea mereu are chestii de demonstrat. ”Este genul de jucătoare cu care vreau să mă înfrunt: foste câștigătoare de Slamuri”, a spus ea. Organizatorii vor pune meciul în sesiunea de seară, deci nu-l ratați.

Ana noastră o va întâlni pe Madison Keys, care din patru seturi jucate până acum a câștigat două cu 6-1 și unul cu 6-0. Keys nu stă la discuții, a mai jucat bine la AO, dar Ana a spus că-i conving adversarele care dau tare mai degrabă decât cele care joacă precum învinsa ei de azi, Putintseva. Va fi interesant de văzut. Ultimul meci din acest sfert le va opune pe bielorusa Sasnovich, senzația începutului de an, și pe Caroline Garcia, senzația sfârșitului de an, care a trecut cu ceva emoții de cehoaica Voundrousova (8-6 în decisiv).

Tabloul masculin

Thiem a trăit periculos azi contra americanului Dennis Kudla, găsindu-se în neplăcuta postură de a fi condus cu două seturi la zero. Spre lauda sa, Thiem s-a mobilizat și a câștigat până la urmă în cinci seturi – o statistică interesantă este că e abia a doua oară în carieră când reușește așa ceva. Glumea cineva pe Twitter că o să aibă nevoie de multe reveniri de la 0-2 la seturi ca să șteargă amintirea pățaniei cu Del Potro, de la US Open.

Nu a fost frumos, dar a fost sănătos: putea s-o sfârșească precum colegul de clasament și așteptări David Goffin, care, spoiler alert, a fost eliminat azi de veteranul Julien Benneteau, căruia văd că retragerea îi priește, că tot câștigă. Nu vreau să mă laud (e un fel de a spune, vreau să mă laud de fapt), dar i-am inclus la dezamăgiri înainte de turneu pe cei din grupul cocoțat în urma lui Federer în clasament (i-am nominalizat pe Dimitrov, Zverev și Thiem, dar m-am gândit și la Goffin, implicit) și până acum dezamăgirile nu au dezamăgit. Cu excepția lui Zverev (aveți puțintică răbdare, azi a câștigat în 4 seturi), restul s-au bâlbâit teribil. Dacă vă interesează, la fete le-am dat pe Muguruza și Sharapova. Una a ieșit.

Thiem va avea o nouă ocazie să piardă la celebrul și mult iubitul în comentarii Adrian Mannarino. Mai jos, Verdasco a făcut un pustiu de bine acelei părți de tablou, scoțându-l de Bautista-Agut în primul tur, și apoi, în stilul care l-a consacrat, a pierdut în cinci seturi azi la un cvasinecunoscut: Maximilian Marterer, 22 de ani, nr 96. Tânărul neamț se va lupta cu americanul cu nume predestinat Tennys Sandgren pentru șansa de a se strecura până în optimi pe un culoar creat din start de problemele cu genunchiul ale lui Wawrinka. Era doar o chestiune de timp până când acestea aveau să-l prindă din urmă – în fond, chiar Stan declarase înainte de turneu că vine nerefăcut complet. Azi, vizibil suferind, elvețianul a pierdut în trei seturi contra lui Sandgren. Candidații din optimea de dedesubt sunt Djokovic, care va juca în turul 3 contra lui Ramos-Vinolas și tenacele Chung, care-i poate pune niște bețe-n roate tânărului Zverev. Deși un Zverev – Djokovic în optimi ar fi o tentație la care n-aș zice nu.

După ce l-a scos pe sfiosul Goffin, Benneteau va avea un alt gen de provocare în persoana lui Fabio Fognini. Cine va ieși din acest meci va juca contra lui Berdych sau Del Potro. Delpo e un fel de Simona la trageri, are un noroc săracul, vai de el. Măcar de nu l-ar mai pune să joace ziua în amiaza mare. Sam Querrey continuă seria neagră de înfrângeri americane, pierzând destul de neașteptat la ungurul Fucsovics. Acesta va juca contra argentinianului Kicker : unul dintre ei va avea onoarea să joace în optimi contra maestrului Federer – nu cred că elvețianul se va împiedica în turul trei de Richie Gasquet.

Ce e interesant de văzut mâine

Kostyuk – Svitolina și Dimitrov – Rublev, al doilea și al treilea meci pe Laver, și Kyrgios-Tsonga, primul din sesiunea de seară tot acolo.

Pe Margaret Court, sesiunea de seară oferă meciuri în care the underdog își poate vine scump pielea: Nadal – Dzumhur și Ostapenko – Kontaveit.

Raluca și Olga au meci greu cu Strycova/Safarova pe Court 2 la noapte. Ultimul tot acolo e Kanepi – Suarez Navarro, interesant pentru contrastul dintre stiluri. Begu/Niculescu au cu perechea australiana Moore/Perez, primele pe Court 3. Ultimul meci acolo este Dolgopolov – Schwartzman, pentru exhibiționiști.

 

 

Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0

1. Simona de păstrat

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi