Australian Open 2018. Dileme vechi și noi

Treizecizero | 14 ianuarie 2018

Începe Australian Open! Ce așteptăm cu interes și ce nu. De ce ne temem și de ce suntem siguri. Care vor fi surprizele plăcute și care vor fi dezamăgirile

Ce așteptăm cu interes

Camelia: Revenirea lui Novak. Meciurile lui Shapovalov. Și pe ale Sharapovei, dar din motive diferite. De asemenea, vreau să văd dacă Delpo și Kerber își continuă și la Melbourne avântul pe care l-au prins pre-turneu.

Codruț: Să mă trezesc la 3-4-5 și să comentez meciurile cu prietenii de pe Twitter. Să scriu despre Sorana, să joc prima oară tenis pe anul ăsta, în timpul turneului.

Radu: Revenirea lui Novak Djokovic. Sunt curios cum răspunde Djokovic după o pauză atât de lungă (cea mai lungă perioadă de pauză din întreaga carieră), cât de pregătit e fizic și cât de eficient va fi cu serviciul. Mișcarea lui la serviciu e destul de abreviată acum; retragerea rachetei e mai scurtă și mai lentă și chiar la aruncarea mingi sunt mici schimbări. Toate astea pentru a ușura și mai mult presiunea asupra cotului.

Revenirea lui Novak nu e singurul punct de interes la Melbourne, îi mai avem pe Wawrinka (aici sunt dubii destul de mari) și chiar și Rafa, dar Djokovic parcă știe cel mai bine să răspundă provocărilor, să se mobilizeze și știi că te poți baza pe el; iar dacă a ales să joace, înseamnă că lucrurile nu merg tocmai rău. Adică nu ar fi o surpriză chiar atât de mare să-l văd câștigând la Australian Open, chiar fără set pierdut.

Ce nu așteptăm cu interes

Camelia: Bombardamentul informatic din primele două tururi, scrisul contra cronometru și meciurile de 5 seturi.

Codruț: A doua duminică. Întotdeauna devin melancolic după ce se termină AO și sunt cu capsa pusă două-trei zile, pentru că oboseala s-a acumulat. Mă rog, depinde cine câștigă finalele. Anul trecut a fost mai ok.

Radu: Turneul de la Australian Open e preferatul meu, e primul turneu important al anului, e greu să existe ceva ce nu aștepți cu interes. Singurul lucru care s-ar încadra aici ar fi meciurile în care există un dezechilibru foarte mare, care curg în mod clar doar într-o singură direcție și totul e extrem de previzibil, de la desfășurare la rezultatul final. Sau meciurile de prim tur în care după câteva game-uri apar retragerile.

De ce ne temem

Camelia: De o ieșire în primele tururi sau în finală a știți voi cui. Apoi de accidentări, insolații, furtuni, uragane.

Codruț: Sunt un om cu frica lui Dumnezeu. Ba nu, sunt un om care trăiește cu frica unei eliminări a Lui din prima săptămână. Apoi, mi-e frică să nu leșine iarăși copiii de mingi pe acolo. Am auzit că iar e cald în Australia.

Radu: Retrageri și accidentări. E important ca toate meciurile să se decidă pe teren, fără retrageri și accidentări. Am avut și încă avem destule accidentări, e timpul să se mai oprească.

De ce suntem siguri

Camelia: Kyrgios va da cel puțin un tweener pe meci (deși nu va juca prea multe), Ostapenko va bate recordul la winnere și neforțate, Delpo va plânge după fiecare victorie și Simona va folosi în fiecare interviu expresia ”strong on my legs”

Codruț: Halep termină turneul pe primul loc, Svitolina nu pierde set până-n sferturi, Dulgheru câștigă măcar un meci dacă ajunge pe tablou, Benoit Paire își va face o medie de opt selfie-uri pe zi.

Radu: Simona Halep va avea un parcurs lung la Australian Open. Sunt multe argumente care susțin acest lucru, iar dacă totul rămâne bine din punct de vedere fizic pentru ea, nu văd cum nu s-ar întâmpla asta. Sigur, tenisul rămâne în continuare teribil de imprevizibil; când zici că în sfârșit ai înțeles cum stau de fapt lucrurile, atunci te lovește cel mai rău și îți arată că nu e chiar așa.

Și tot aici, putem fi siguri de meciuri dramatice, cu multă calitate și decise la câteva puncte.

Care vor fi surprizele plăcute

Camelia: Shapovalov, Goffin și Naomi Osaka. Îmi plac stilurile lor de joc, sunt simpatici și vreau să-i văd jucând cât mai multe meciuri.

Codruț: Micky Buzz, Sharapova și Kyrgios. Pe Mihaela o văd în săptămâna a doua dacă trece de un prim tur greu, Maria vrea să ia titlul și cine sunteți voi să-i spuneți că nu poate, brutelor?, iar Nick ajunge departe. Repet: ajunge departe. Apoi, îmi pun mare speranță în Osaka și în dubliștii și dublistele noastre. Speranțe, iară nu iluzii.

Radu: Ash Barty, Angelique Kerber, Dominic Thiem, Julia Goerges și Dominica Cibulkova. Turneele premergătoare Australian Open nu sunt niște indicii tocmai puternice despre ce urmează, dar jocul celor cinci arată suficient de bine cât să poată avea un parcurs bun și să ia ceva scalpuri importante.

Care vor fi dezamăgirile

Camelia: Thiem, Zverev, Dimitrov – gașca cocoțată în vârf după Federer și Nadal. La fete, Muguruza și Sharapova.

Codruț: Novak, Grigor și Zverev. Cred că și Rafa va ieși în prima săptămână, deși sper să nu. Fedal trebuie să se întâmple și anul ăsta. Fedal is life.

Radu: Agnieszka Radwanska, care tocmai a ieșit din top 30 pentru prima dată din 2007, Jelena Ostapenko care încă nu a reușit să câștige niciun meci, Caroline Garcia (incertă, cu probleme la spate) și Pablo Carreno-Busta.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi