Jaqueline Cristian face un meci excelent cu campioana de la Australian Open, Sofia Kenin. Pierde după ce a avut minge de meci, însă are multe motive de optimism

Camelia Butuligă | 5 martie 2020

Jaqueline Cristian a reușit un meci foarte bun în optimi la Lyon cu campioana AO 2020, Sofia Kenin. A fost 6-7, 7-5, 6-4 pentru Kenin, însă Jaq a fost la un punct distanță de prima victorie a carierei la o jucătoare de Top 5, având minge de meci în setul al doilea, la 5-3, pe serviciul advers.

Din multe motive, meciul acesta era periculos pentru Kenin și o oportunitate excelentă pentru Jaq. Campioana de la Melbourne pare să treacă prin tradiționala cădere a câștigătoarelor în premieră de Slam; iar victoria ei de ieri cu Diatchenko, într-un meci nu neapărat grozav, nu i-a adus mare lucru la capitolul încredere, unde suferă în aceste săptămâni, în care a pierdut (la adversare tari, ce-i drept) în primul tur la Doha și la Dubai. În schimb, Jaqueline este pe un val uriaș de încredere, după rezultatele excelente din februarie. De când a debutat la Fed Cup și a surprins pe toată lumea, învingând-o într-un meci must-win pe Veronika Kudermetova, Jaqueline a folosit din plin acel moment excelent: a câștigat un turneu ITF la Trnava, apoi a jucat la Macon, de unde a venit direct la Lyon, trecând prin calificări și, apoi, de turul 1, prin trei victorii care au cuprins un set câștigat la zero.

Însă aceste posibilități teoretice sunau bine pe hârtie, însă trebuiau și confirmate pe teren, altfel ar fi rămas doar ipoteze. Iar aici a făcut Jaqueline o treabă excelentă, arătându-și potențialul excelent de progres contra unei adversare de top. Afară de primul game al meciului, pierdut pe propriul serviciu, ea a fost constant jucătoarea mai bună în primele două seturi. Jaq a construit pe spatele unei serve care a ajutat-o de multe ori în momentele cheie, iar reverul s-a dovedit o armă redutabilă; însă nu doar în ofensivă a impresionat jucătoarea noastră, defensiva ei schimbând raportul de forțe în multe schimburi.

Lucidă și curajoasă, Jaq a revenit, recuperând de două ori un break dezavantaj în primul set, a salvat o minge de set când Kenin a servit la 5-4, apoi a dus setul în tiebreak, unde a fost jucătoarea mai inspirată.

În setul al doilea, Kenin a forțat prima un break, dar Cristian s-a ținut excelent pentru 2-2, ieșind dintr-un game greu și făcând imediat apoi break-ul desprinderii. Cu alte câteva servicii nereturnate în momente cheie, Jaq s-a detașat și a ajuns la minge de meci la 5-3. Kenin a salvat-o, însă, și cum se întâmplă deseori în astfel de situații, jucătoarea mai experimentată a început să se cațere înapoi în meci. Nu a fost pe fondul unei căderi a lui Jaq, însă. Dimpotrivă, game-urile au continuat să fie foarte echilibrate și cu șanse de ambele părți. Atâta doar că Jaq, deși și-a tot procurat oportunități, nu a putut să închidă setul sau să mai forțeze tiebreak-ul.

S-a ajuns în decisiv, unde, pe rând, ambele au avut ocazii de break în startul setului. Jaq a oprit, în cele din urmă, seria de game-uri strânse pierdute la rând, o serie care ar fi putut lua aerul oricui în situația ei. S-a mers cap la cap până la 3-3, când Kenin a reușit 10 puncte consecutive, ajungând la 5-3, 30-0. Jaq a răspuns însă excelent și a făcut rebreak-ul, dar n-a mai putut și egala, pierzându-și apoi serviciul.

Jaq are datele unei big-hitter, dar se apără mult mai bine decât acestea

Jaqueline Cristian a avut o adversară titrată: Sofia Kenin, proaspăt încoronată la Australian Open, care trece acum prin tradiționala ”mahmureală” post-Slam și încearcă să-și regăsească nivelul ei maxim. Kenin a avut fluctuații, mai ales spre sfârșitul tiebreakului setului 1, unde a făcut niște neforțate grupate, însă a știut să-și ridice nivelul când s-a trezit cu spatele la zid și a trebuit să salveze o minge de meci în setul doi. Jocul ei foarte pragmatic a salvat-o de la înfrângere, dar pe noi ne interesează mai mult cum a jucat Cristian, care pare că a reușit să deblocheze un nivel superior de joc de la acea victorie din Fed Cup împotriva Kudermetovei. 

Jaqueline are un stil de joc foarte interesant și rar – deși are datele fizice și loviturile unei jucătoare big hitter, reușește să apere mult mai bine decât acestea, grație unei deplasări și a unei condiții fizice foarte bune. Serviciul său este o armă – cât de des avem ocazia să spunem acest lucru despre o jucătoare româncă? Azi a reușit 11 ași și numeroase servicii nereturnabile – și mai remarcabil este faptul că le poate produce când are nevoie, la scoruri sensibile. Returul s-a încălzit mai greu, dar am avut senzația că pe măsură ce meciul a progresat, a făcut pagube din ce în ce mai mari cu el: în timp, poate deveni la fel de periculos ca serviciul. Dacă Jaq reușește să solidifice combinația serviciu-retur, va deveni o amenințare reală în circuit, pentru că va reuși să câștige meciuri mai repede, fără consum fizic mare. Mai cu seamă dacă mental nu va mai avea fluctuații în joc la momentele cruciale, cum a pățit azi când a trebuit să închidă meciul în setul doi și s-a crispat. 

Dar aceste lucruri erau oarecum de așteptat – deși are aceeași vârstă cu Kenin, experiența lor competițională este foarte diferită. Jaqueline are nevoie să tot joace un an-doi la acest nivel pentru a-și ajusta jocul; acum, acesta este un diamant neșlefuit complet.

Anumite părți sunt excelente – deplasarea, serviciul și reverul, care mi se pare de clasă mondială – iar altele mai au nevoie de muncă: selecția loviturilor și constanța forehandului, returul pe ici pe colo prin punctele esențiale. De asemenea, acel sânge rece care i-a lipsit azi, vine odată cu meciurile câștigate contra adversarelor valoroase. Așa e și normal. 

https://twitter.com/WTA/status/1235589838268559361?s=20

Irina Bara pierde cu Daria Kasatkina, își caută cel mai eficient stil de joc

N-o mai văzusem de ceva vreme jucând pe Irina Bara la simplu. Deși a pierdut în fața Dariei Kasatkina cu 6-3, 6-2, meciul a fost mai strâns decât o arată scorul. Am observat multe schimbări în jocul Irinei, care m-au bucurat: și-a îmbunătățit deplasarea, a adăugat un plus de incisivitate loviturilor din spate, cu care a și reușit să dicteze, mai ales în primul set, și și-a folosit flerul câștigat în meciurile de dublu reușind să construiască niște urcări foarte bune la fileu. Din păcate, serviciul rămâne o lovitură fluctuantă, iar Kasatkina a profitat, atacând cu returul și obținând 10 șanse de break, din care a și convertit 5. Irina va avea mereu un plafon la viteza serviciului, deci va trebui să compenseze cu un plasament impecabil și o redresare foarte rapidă după aterizare, pentru ca retururile vor veni repede.

În schimburile din spate, Irina a avut succes când a variat jocul cu sliceuri și scurte și a urcat la fileu. Din păcate, jocul ei nu este construit încă în întregime în jurul acestei filozofii – acum este o combinație. Dacă adversara prinde încredere și începe să lovească fără să mai greșească așa mult, cum s-a întâmplat azi cu Kasatkina în setul doi, Irina se pomenește copleșită în schimburile din spatele terenului. 

Un meci inegal, în care Irina a alternat mingi foarte frumoase cu neforțate (mai ales pe forehand), dar a arătat că este în creștere și își caută încă cel mai eficient stil de joc.  

După această săptămână excelentă la Lyon, și Jaqueline și Irina vor face un salt binemeritat în clasament (Jaq, locul 162, nou career-high; Irina, locul 159) – și se vor apropia de scopul tuturor jucătoarelor în ascensiune: intrarea directă pe tablouri. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi