Weekendul superb al românilor. Sorana, Victor, Alexandra: cu toții în semifinale

Adrian Țoca | 27 iulie 2013

Și Florin Mergea a făcut semifinale, dar s-a oprit acolo. În ceea ce a devenit o vară excepțională pentru tenisul românesc, aproape nicio săptămână nu trece fără să nu avem cel puțin un reprezentant în fazele avansate ale turneelor.

Aproape că a devenit un obicei în ultimele luni: jucătorii românii fac performanțe în serie. Și prin rotație, ca și cum victoriile unuia par să ridice ștacheta și pentru ceilalți. Bilanțul pe care îl începusem aici are toate șansele să primească un upgrade major, într-o săptămână în care trei români joacă pentru calificarea în finalele turneelor la care participă, iar un al patrulea se poate lăuda cu o semifinală.

E rândul Soranei?, întrebam aici, iar cel puțin până acum, Sorana Cîrstea face un turneu senzațional la Stanford, pe un hard pe care s-au impus nume grele ale circuitului feminin, precum Serena Williams, Azarenka, Bartoli sau Clijsters. Numai simpla lectură a scorurilor reușite de româncă impresionează: după 6-2, 6-2 cu Morita și 6-3, 6-3 cu Vandeweghe, Sori a continuat seria cu un rezultat similar: 6-3, 6-2 cu Olga Govortsova – trei victorii de o constanță remarcabilă. Numai începutul a fost mai greu contra bielorusei, care a condus cu 2-0 și 3-1 în primul set. Sorana și-a reglat tirul apoi și a răspuns cu o serie de cinci game-uri consecutive, cu care a rezolvat primul set. În al doilea, ea n-a scăzut câtuși de puțin ritmul; foarte agresivă și concentrată, Sorana a pus o presiune considerabilă pe fiecare serviciu al Govortsovei, în schimb câștigându-și lejer toate serviciile, de fiecare dată la 15. Victorie foarte solidă, doar o oră petrecută pe teren, 11 din ultimele 13 game-uri câștigate, dar mai ales, fără acele căderi din joc, lucru foarte important. 

Sorana obține astfel calificarea în semifinale pentru al doilea an consecutiv la Stanford. O va întâlni pe slovaca Cibulkova, de care este condusă la meciuri directe, 1-2, dar avantajul româncei este că victoria ei s-a întâmplat chiar la Stanford, în sferturile de anul trecut, un foarte spectaculos 6-7, 6-2, 6-0.

„Înainte să vin la Stanford, m-am antrenat din greu vreme de două săptămâni. Mă bucur să văd că toată acea muncă a produs rezultate. Am muncit mult, iar acum mă simt mult mai bine pe teren. Mă simt ca și cum m-am schimbat mult, sunt altfel pe teren. Plus că mă simt grozav aici, la Stanford – e un început grozav pentru circuitul nord-american”, a spus Sorana, care va juca săptămâna viitoare la turneul de la Washington, unde-și știe deja adversara din turul 1 – Lesya Tsurenko. 

Victoria de azi înseamnă că românca revine în Top fie pe 28, fie pe 29, în funcție de rezultatele Ursulei. O nouă victorie ar duce-o până pe unul dintre locurile 24-25, în vreme ce, în cazul fericit al câștigării titlului, Sori și-ar recăpăta titlul onorific de jucătoarea numărul 1 din România, urmând s-o depășească în acest caz pe Simona Halep (locul 21 sau 22).

„Dominika este o jucătoare foarte bună, are o săptămână bună, altfel n-ai fi în semifinalele unui turneu puternic precum acesta. N-o să fie deloc un meci ușor, dar pentru astfel de meciuri m-am antrenat din greu, ca să îmi ofer astfel de oportunități. Voi da totul și vom vedea ce se va întâmpla”, a prefațat Sorana semifinala cu Cibulkova, pentru site-ul WTA.

„Soranei îi plac suprafețele rapide, deoarece servește bine și returnează agresiv, așa că sunt pregătită pentru un meci foarte rapid”, a spus și slovaca.

Victor: „Sunt bucuros să revin în semifinale la Gstaad”

Unii jucători performează întotdeauna peste medie la turneele lor preferate, ceea ce e și cazul lui Victor, explicabil, de altfel, dacă ne gândim că aici a cucerit singurul titlu al carierei. Victor a continuat seria rezultatelor solide din acest sezon, învingându-l, în două seturi, pe Daniel Brands, nimeni altul decât cel care îl învinsese, cu o zi înainte, pe însuși Roger Federer. Absolut remarcabil, Victor i-a administrat germanului același tratament pe care acesta îl aplicase cu Roger: o evoluție impecabilă pe primul serviciu, secondată de break-uri în momente cheie. Hăne a salvat toate cele patru șanse de break ale lui Brands, în schimb a făcut break la 4-3 în primul set, apoi, ca și Brands contra lui Federer, în primul game al setului secund, break care s-a dovedit hotărâtor. 6-3, 6-4, iar Hănescu se întoarce în semifinale la Gstaad. Și, dacă va reuși să joace la fel de bine cum a făcut-o și în ultimul meci direct cu viitorul său adversar, rusul Youzhny, are toate șansele să revină și în finală. Ultima oară când s-a văzut cu Youzhny, Hăne s-a impus clar, 6-4, 6-3, la București. Per total, Victor și Youzhny sunt la egalitate la head-to-head, 4-4, dar românul conduce pe zgură cu 3-1. În cealaltă semifinală se întâlnesc Robin Haase și Feliciano Lopez.

Din păcate, la dublu, Florin Mergea, care a făcut pereche cu campionul de la București, Lukas Rosol, s-a oprit în semifinale. Cei doi au cedat în trei seturi contra dublului iberic format din doi foști finaliști de la București, Andujar/Garcia Lopez.

Cu victoria de azi, Hănescu se asigură că va reveni în Top 50 de luni. El ocupă, momentan, un virtual loc 46. Ar putea urca până pe 37 în caz că va câștiga titlul. „Sunt bucuros să mă regăsesc în semifinale la Gstaad, este unul dintre turneele mele preferate”, a scris Victor pe pagina sa de Facebook.

Alexandra Cadanțu, a treia semifinală a anului

Și Alexandra își continuă sezonul foarte solid. Prezentă la Baku, Alexandra a făcut trecerea de la zgură la hard cu succes, reușind trei victorii consecutive, de fiecare dată în trei seturi, și de fiecare dată cu 6-3 în setul decisiv. După Krajicek și Minella, Alexandra a trecut de Voskoboeva, 6-3, 6-7, 6-3, calificându-se astfel în a treia semifinală a anului, după Katowice și Budapesta. O va întâlni pe Elina Svitolina, pe care a învins-o în singura partidă directă anterioară. Cu o nouă victorie, Cadanțu ar urca în zona locurilor 66-67, iar dacă ar cuceri titlul, s-ar duce până pe unul dintre locurile 58-59.

Later update: Victor și Alexandra au pierdut meciurile lor: Hănescu, 3-6, 3-6 cu Youzhnyi, Alexandra, 1-6, 4-6 cu Svitolina.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi