Din rău în mai rău: trădat de spate, Roger Federer a fost eliminat din prima la Gstaad

Adrian Țoca | 25 iulie 2013

Elvețianul a pierdut în două seturi cu Daniel Brands, stricându-și reîntoarcerea acasă, la 15 ani distanță de primul său meci în circuit. După meci, Federer a confirmat că zvonurile referitoare la durerile de spate au fost reale și că prezența sa pe teren a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment. Nu știe dacă va mai juca la Montreal.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare s-a terminat cu încă un rezultat neplăcut pentru Roger Federer: învins din primul meci la un turneu de 250 care se mai întâmplă să fie și găzduit de propria-i țară. Nu tocmai rezultatul dorit de elvețian într-o competiție adăugată pe ultima sută de metri în calendarul său. Federer are acum trei înfrângeri în ultimele șase meciuri, și niciuna dintre ele n-a venit în fața unui jucător de Top 50, sau cel puțin a unuia cu nume. Trei eliminări succesive suferite la jucătorii clasați pe 116, 114 și 55.

Înainte de meci, s-a vehiculat prin presa elvețiană posibilitatea ca Federer să nu mai intre pe teren, din cauza durerilor la spate, informație dată de publicația Berner Zeitung în dimineața meciului. Oficialii turneului s-au grăbit să nege, Federer a venit la antrenamentul de dinainte de meci, așa că totul a părut în regulă. Mai puțin în regulă a fost evoluția acestuia. Exceptând primele câteva game-uri, în care limbajul corpului a părut mult îmbunătățit comparativ cu Hamburg, jocul lui Federer a fost dezolant. A fost suficient un game nesigur pe propriul serviciu, venit la 2-3, ca totul să se ducă de râpă, semn că încrederea în jocul său se topește văzând cu ochii. Împotriva unui jucător cu un serviciu precum al lui Brands, este imperios necesar să-ți protejezi propria servă, exact ce Federer n-a făcut azi. A avut două șanse de rebreak în game-ul imediat următor, însă germanul s-a comportat exemplar la ambele, precum și la celelalte momente cruciale ale meciului.

Scenariul de săptămâna trecută, de la Hamburg, unde Federer a revenit contra lui Brands după ce a pierdut primul set, răspunzând cu un set secund excelent, nu s-a mai repetat de data aceasta. Setul doi a început catastrofal pentru Federer: un prim game făcut cadou cu trei (!) greșeli simple și neforțate de vole: două în fileu, alta în out, cu tot terenul disponibil.

Apoi, la 0-2, el a salvat trei mingi de break cu destulă greutate, altfel probabil scorul ar fi arătat mult mai urât. Dezastrul a fost însă doar amânat, nu și evitat. Deși Roger a avut o șansă de break în game-ul 4, plus alte două în game-ul 6, n-a putut fructifica niciuna. Ca și în setul 1, Brands a jucat imperial la mingile de break, terminând meciul fără să-și fi pierdut serviciul. Așa că, în un pic peste o oră de joc, Brands a închis meciul la a treia șansă de meci: 6-3, 6-4. 

Politicoși, elvețienii l-au aplaudat pe învingător, dar în general parcă s-a simțit tristețea din aer. Atmosfera a fost ciudată, stare dată de jocul lui Federer: multe execuții eronate, atitudine nesigură, lipsă de reacție. Și asta după ce fanii îl primiseră așa:

În lipsa altor indicatori noi, argumentația pe care am folosit-o după înfrângerea cu Delbonis rămâne, mai mult sau mai puțin, în picioare. E simplu de zis acum, după război, că decizia de a juca Hamburg + Gstaad, mai ales cu un spate șubred, a fost neinspirată. Rezultatele așa arată, că a fost neinspirată. Pe de altă parte, cum scriam și în partea a doua a articolului citat mai sus, pe care vă invit să-l recitiți, schimbarea rachetei presupune un risc major. La pachet cu restul contextului (Federer în pierdere de viteză și de încredere + un spate într-o condiție îndoielnică), acest risc asumat de Federer tocmai pentru a reduce ecartul de formă și de rezultate dintre el și cei de la vârf, a dus la actuala stare de fapt. N-o fi plăcut pentru fanii lui să-l vadă așa, însă e posibil să fie o cădere necesară. La urma urmelor, cum zicea cineva pe Twitter, Federer se pregătește să atingă pragul de jos, caz în care lucrurile ar trebui să se îmbunătățească. Mai îngrijorătoare nu este situația cu racheta – mai devreme sau mai târziu, acomodarea o să fie depășită -, ci starea fizică a lui Federer, care are un impact tot mai evident, de la o săptămână la alta, asupra jocului său. 

Hăne se revede cu Brands după Wimby 2010

Gstaad 2013 devine abia al doilea turneu din ultimii 10 ani (precedentul fiind IW 2007) la care Federer participă și nu câștigă niciun set. Eșecul său împiedică o nouă reîntâlnire cu Victor Hănescu, românul trecând tot azi de Roberto Bautista-Agut cu 7/6, 3/2 retragere. Victor s-a calificat astfel în sfertul de finală cu numărul 30 al carierei sale, o cifră cât se poate de impresionantă. Așa însă, Victor se va reîntâlni cu Daniel Brands, cel în fața căruia a avut faimoasa scăpare nervoasă de la Wimbledon 2010, când, înjurat și provocat de un grup de fani recalcitranți, românul s-a retras la 0-3 în decisiv. Nu e însă primul meci direct de atunci și până azi. Hăne a echilibrat balanța tot în 2010, la New Haven.

La dublu, Florin Mergea este în semifinale alături de Lukas Rosol, cei doi câștigând contra favoriților 2, Brunstrom/Klaasen, 7/5, 7/5.

Update | Federer: „Am luat multe anti-inflamatoare săptămâna trecută. Nu știu dacă voi juca la Montreal”

Într-una dintre rarele ocazii în care confirmă deschis că e ceva în neregulă cu el, Federer a recunoscut, după meci, că suferă de ceva timp. „M-am gândit mult înainte de a decide dacă să joc sau nu azi. Am crezut că, jucând, îmi voi oferi o șansă de a trece măcar un tur aici. O parte din echipa mea nu a fost de acord să intru pe teren. Mă simt ușurat și bucuros că am putut juca și că nu s-a agravat totul, că nu mă simt mai rău acum decât înainte de meci. Nu m-am putut antrena corespunzător în ultimele zile. Nu sunt sigur că voi mai juca la Montreal, voi vedea, mai am o săptămână în față, ceea ce este mult, dar și puțin, în același timp. Am luat o mulțime de antiinflamatoare săptămâna trecută. Este un spasm muscular la nivelul spatelui”, a declarat Federer la conferința de presă, conform jurnaliștilor de la 20min.ch.

Între râs și plâns pe Twitter

Revenind la Federer, o selecție a celor mai elocvente tweet-uri post-meci spune bine povestea zilei. Întâi, o discuție imediat după meci între Brad Gilbert și Chris Evert pe tema rachetei lui Federer și a necesității acestuia de a rămâne cu noul model și în continuare:

  

Alte reacții:

Evident, există un vinovat:

Și răspunsul contului oficial al vacii lui Federer:

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi