Interviu exclusiv | Wim Fissette, noul antrenor al Simonei Halep: "Simona e o jucătoare completă, poate câștiga un Slam!"

| 29 ianuarie 2014

De acum jucătoare de Top 10, Simona Halep a început în mod oficial, de astăzi, colaborarea cu Wim Fissette.

Săptămâna trecută, la Australian Open, Simona își obținea intrarea în Top 10, iar luni ne-am bucurat cu toții când clasamentul WTA a confirmat-o oficial drept prima româncă în primele zece jucătoare ale lumii după 16 ani. Însă abia de acum începe munca pentru Simona, iar jucătoarea noastră n-a luat pauză după Melbourne. A făcut rapid trecerea de la hardul încins din Australia la indoor-ul din capitala Franței. Turneul de la Paris, un Premier la care participă jumătate din Top 10 WTA, are o importanță specială pentru Simo, pentru că reprezintă startul colaborării cu noul ei antrenor. După ce a lucrat cu Andrei Mlendea și Adrian Marcu în 2013, Halep trece acum la un antrenor străin. Belgianul Wim Fissette, cunoscut în special pentru că a lucrat cu Kim Clijsters, este cel de la care se așteaptă să o ajute pe Simona să facă pasul către nivelul următor. Despre CV-ul lui Fissette ați aflat deja detalii, dar noi ne-am gândit să înțelegem mai bine care este viziunea lui și cine este, de fapt, omul care intră în echipa Simonei. Așa că am mers la Paris ca să-l cunoaștem și să discutăm direct cu el. Am descoperit un tânăr foarte amabil, foarte deschis, care începe să o cunoască pe Simona și care înțelege perfect misiunea pe care o are, dar și potențialul noii sale eleve. Mai jos, interviul cu Wim Fissette (primul din dreapta jos, în boxa lui Kim Clijsters). 

* Andreea Giuclea documentează un profil al Simonei Halep pentru numărul de primăvară al Decât o Revistă (DoR #15), care va fi publicat în martie 2014. 

Ne puteți spune, pentru început, ce știați despre Simona înainte să începeți colaborarea?

Wim Fissette: O știu pe Simona de la mijlocul anului trecut, cam ca toată lumea. De fapt, o țin minte de acum câțiva ani, de când a câștigat Roland Garros la juniori, pentru că ma uit mereu la rezultatele juniorilor și apoi le urmăresc evoluția. Iar anul trecut, când a câștigat turneul de la Nurbenrg și apoi pe cel de la ‘S-Hertogenbosch, mi-am spus: trebuie s-o urmărești pe fata asta, pentru că e incredibil să câștigi pe zgură și apoi, la o săptămână după, pe iarbă. Am mai văzut-o jucând de câteva ori și am fost impresionat de cum se mișcă, de deciziile inteligente pe care le ia pe teren. Și țin minte că am văzut-o și la US Open și chiar i-am spus unui prieten ca o să meargă departe în turneu.

Și acum, că ați cunoscut-o, ce impresie v-a lăsat/cum vi se pare?

Păi, ne-am cunoscut abia luni, cred. Pentru mine contează mult și impresia pe care ți-o face un jucător în plan personal, iar ea pare o tipă foarte drăgută, așa că e un început bun. Eu mereu îmi formez o părere după ce joc împotriva cuiva, așa că am jucat de câteva ori împotriva ei și pot să spun că acum înțeleg mai bine ce înseamnă să joci împotriva Simonei. Nu e ușor să fii adversarul ei, pentru că niciodată nu știi la ce să te aștepți. Acum înțeleg mai bine de ce a avut rezultate așa bune anul trecut.

Chiar, cum vi s-a părut parcursul ei de anul trecut? V-a surprins?

Incredibil, nu știu altă jucătoare care să fi câștigat șase turnee într-un an, cu excepția Serenei. Cred că Kim sau Justine au fost ultimele care au reușit asta. E incredibil și arată că are încredere și că poate să învingă jucătoare de top. M-a surprins când a câștigat și pe iarbă. Mă așteptam să meargă bine și să fie foarte periculoasă pe zgură, și cred că asta va rămâne specialitatea ei, poate un pic mai mult ca celelalte. Dar a dovedit că e „all round player”, o jucătoare completă. Se mișcă bine și pe celelalte suprafețe și după ce-am văzut-o jucând n-am mai fost surprins, am înțeles de ce câștigă așa mult.

Simona e o jucătoare de top 10 acum și va începe să primească mai multă atenție. Va fi mai greu să își surprindă adversarele de acum înainte.

Asta face parte din progres. E adevărat că acum toată lumea o cunoaște și își va dori s-o învingă, dar dacă vrei să fii în top, trebuie să treci prin asta. Pe de altă parte, acum are experiență și încredere și asta o va ajuta anul acesta. În plus, dacă are un clasament bun, va avea parte de un tablou mai bun la turneele de Grand Slam.

V-ați gândit la o strategie, o să vă concentrați pe un anumit aspect al jocului ei? Poate o să lucrați mai mult la aspecte fizice? Sau tehnice? Sau detalii care țin de strategie?

Nu, încă n-am avut timp. Deocamdată o urmăresc, încerc să-mi dau seama cum se mișcă pe teren, cum se antrenează, cum își organizează viața în afara terenului, la ce turnee alege să meargă, de exemplu. E prea devreme să vorbim de schimbări. Și oricum, multe nu sunt de schimbat când ești o jucătoare de top 10. Vor fi mai mult lucruri de detaliu de îmbunătățit, vom vedea în următoarele săptămâni.

Pentru cei care nu vă cunosc atât de bine, cum v-ați descrie stilul? Ce fel de antrenor sunteți și care sunt lucrurile în care credeți, în tenis?

Stilul meu de antrenorat? Încerc să antrenez fiecare jucătoare în mod diferit, și cred că asta e foarte important. Nu vreau ca toate să joace precum Kim, de exemplu. Respect stilul și individualitatea fiecărei jucătoare și încerc să îmbunătățesc ce-și dorește ea. E o întrebare grea, pentru că e o chestie personală și pentru că de fiecare dată încerc să mă adaptez în funcție de nevoile jucătoarelor, așa că pot fi lucruri complet diferite.

Știm că, uneori, unele parteneriate nu funcționează atât de bine cum ar trebui, pentru că jucătoarele și antrenorii nu comunică atât de ușor. Cât de importantă e comunicarea în parteneriatul cu Simona și care este abordarea pe care o să o încercați, mai ales că sunteți primul antrenor străin high-profile pentru ea?

Eu o văd ca o colaborare între jucător și antrenor, în care nu e treaba antrenorului să ia toate deciziile. Eu pot să am o părere și Simona să vadă lucrurile diferit, nu sunt Dumnezeu, să le știu pe toate. Lucrăm împreună, comunicăm și încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru jucătoare, folosind experiența mea și inutiția ei.

Ați avut mult succes cu Kim Clijsters și cu Sabine Lisicki și știți cum să duceți o jucătoare către o finală de Grand Slam.

Da, am avut multe experiențe, și plăcute și neplăcute, am învățat multe din ele, în special în ceea ce privește un parcurs lung la un Grand Slam, cum să reacționezi în anumite situații, cum să ajuți jucătoarea. Am învățat de la jucătoare valoroase, cum e Kim, care avea experiență bogată și înainte de a lucra cu mine, ajunsese într-o finală de Grand Slam și știa, de exemplu, ce trebuie să faci într-un astfel de moment, cum să te comporți în ziua finalei. Nu e ușor și sunt sigur că și pentru Simona a fost un moment important să fie pentru prima oară într-un sfert de finală și a avut niște dificultăți, ceea ce e normal. Cred că prin experiența mea o pot ajuta ca data viitoare să joace cel mai bun tenis al ei în acel moment.

În cazul acesta, ce înseamnă „succes” pentru dumneavoastă în cazul Simonei? Care este direcția pe care i-o vedeți?

Pentru mine, scopul final e câștigarea unui Grand Slam, cred că despre asta este tenisul, la urma urmelor. Clasamentul e bun, dar câștigarea unui Grand Slam e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui jucător. Dacă la finalul unei cariere se vorbește despre un jucător, se vorbește despre câte turnee de Grand Slam a câștigat.

Cred că ăsta ar fi scopul final și cred că poate reuși asta, într-o bună zi. E greu să prezici când. Se poate întâmpla mai devreme sau mai târziu. Cred că oricând va participa la un Grand Slam, va avea șanse. Dar totul trebuie să fie perfect în acele două săptămâni, trebuie să fii în cea mai bună formă fizică și mentală, să te menții așa pe parcursul celor două săptămâni și să joci cel mai bun tenis al tău în acele două săptămâni. Și cred că atunci când ești tânăr îți ia ceva până găsești modalitatea prin care să ajungi la vârful formei în timpul turneului. Și cu fiecare turneu pe care-l joci, câștigi experiență despre cum să ajungi la acel vârf.

Anunțul că ați devenit antrenorul Simonei a fost primit cu bucurie și mult optimism de către fanii români ai Simonei, dar și cu anumite așteptări. Ce le transmiteți celor din România care vă urmăresc?

Le-aș spune că sunt fericit să lucrez cu o jucătoare așa de talentată cum este Simona, care, în același timp, e o fată foarte drăguță și sper ca împreună, ca echipă, să dăm tot ce putem și să muncim mult ca această colaborare să fie un succes. Și sper ca scopul final să fie atins într-o zi.

„Mladenovic a jucat mereu bine aici”

Discuția a avut loc înainte de meciul din primul tur de la Paris, pierdut de Simona cu Kristina Mladenovic. Wim Fissette anticipase că nu va fi un meci ușor: „E un turneu dificil. Poate să meargă departe, dar fiecare tur va fi ca o finală. Nu vor fi meciuri ușoare, e greu încă din primul tur, joacă cu Kristina Mladenovic, o jucătoare care mereu a jucat bine aici. În plus, prima rundă e mereu dificilă”.

Simona a rămas să se pregătească la Paris pentru alte câteva zile. Ea e programată să apară în lotul României, în Fed Cup, turneul de calificare contând pentru Grupa 1 a World Group 2. Următoarele turnee WTA pentru Simona sunt cele de la Doha și Dubai. 

***

În luna martie, Decât o Revistă publică, în numărul său de primăvară, un profil al Simonei Halep.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi