Simona pierde primul meci după Australian Open; Sorana face primul sfert de finală după cinci luni

Camelia Butuligă | 29 ianuarie 2014

Jocul scârție, dar atitudinea corectă este „acolo”. Așa ar putea fi rezumat jocul Simonei Halep. Sorana Cîrstea, în schimb, încă n-a pierdut set la Pattaya.

Sunt multe sentimente la mijloc când vine vorba de Simona. Toată lumea vrea ce-i mai bine pentru ea, apar ușor supărările la înfrângeri. Dar la fel de ușor apar și exagerările. A început să devină ușor previzibil: orice înfrângere a ei vine după ea cu un val de comentarii care tot repetă niște teme („foștii antrenori”, 'Simona se va rata”, etc) și care nu aduc nicio plus valoare.

Hai să ne uităm totuşi la ce a însemnat acest meci şi ce s-a petrecut de fapt pe teren.

A fost primul meci al Simonei după Australian Open şi da, n-a mers aşa bine. Decorul a fost total diferit: de la vară la iarnă, de la outdoor la indoor, plus diferenţa de fus orar. Pe langă adversarele de pe teren, Simona va avea de luptat de acum înainte şi cu schimbarile dese şi radicale de peisaj pe care le presupune viaţa în tenisul de top.

Ca şi în primele meciuri din Australia, unde a început mai greu, Simona a jucat azi la capacitate redusă: serviciul unu a avut procentaj scăzut, serviciul doi a fost pedepsit de dreapta masivă a lui Mladenovic, care a împins-o permanent în defensivă, loviturile nu au avut adâncime constantă, cu mişcarea a fost tot timpul parcă în urmă. Simona a părut că înoată tot meciul împotriva curentului.

Dar rămânem cu ceva pozitiv din acest meci: chiar jucând la jumătate din capacitate, Simona a reuşit să ţină scorul foarte strâns, salvând 7 din cele 11 mingi de break şi făcând la rândul ei 3 breakuri. „She’s one tough cookie”, spuneau comentatorii englezi. „E o jucătoare de meci grozavă. Îi place să fie pe teren şi adoră provocarea de a găsi soluţii. Chiar când pierde punctul, ai senzaţia că nu este aşa de mult în urmă, pentru că este tot timpul alertă, tot timpul prezentă”.

E un atu important această atitudine. Simona a făcut şi neforţate şi duble greşeli, unele la momente importante, dar mie mi-a plăcut următorul punct: condusă cu 5-4 în primul set, servind la 30-40, Simona greşeşte cu primul serviciu. Cu mingea de set uitându-se drept în ochii ei, Simona serveşte un al doilea serviciu la T, lăsând-o pe Mladenovic fără reacţie. As.

N-o fi avut jocul la ea azi Simona, dar a avut atitudinea: „One tough cookie”. Mladenovic a avut emoţii până la sfârşit. Chiar şi când joacă la jumătate din cât ar putea să joace, Simona tot ţine meciul aproape: „De asta e în top 10”.

| Citește și interviul cu noul antrenor al Simonei Halep.

Sorana, primele victorii ale anului

Pattaya este un loc care-i priește Soranei. După un început de an nefast, în care a pierdut toate cele trei meciuri jucate, Sorana s-a regrupat la turneul thailandez. Ieri o învinsese pe Schmiedlova (la 1 și la 3), azi a trecut de Alison Riske, 6-3, 6-4. Pe lângă faptul că sunt bune pentru moral și îi dau jucătoarei noastre o gură de oxigen, cele două victorii vin să spargă o serie nefastă. Cum scrisesem de aseară pe Twitter (urmăriți-ne, apropo, sunt multe știri mici care nu au propriul lor articol, dar pe care le punem pe Twitter), Sorana nu mai câștigase un meci în circuit din septembrie, de la Tokyo. Pentru precedenta apariție într-un sfert de finală ajungem tocmai la Toronto, turneul la care Sori a jucat finala anul trecut, după un parcurs excepțional.

Sorana a făcut semifinală în ultimii doi ani la Pattaya și e favorită să repete rezultatul și anul acesta. O va întâlni pe Karolina Pliskova în sferturi. Românca a rămas, de altfel, cea mai bine clasată jucătoare din turneu, după ce favoritele 1 și 2, Lisicki și Kuznetsova, s-au retras înaintea meciurilor din turul 2.

Alexandra Dulgheru a pierdut la dublu la Pattaya, dar joacă mâine la simplu, în turul 2, cu Peng. La Paris, la dublu, Monica Niculescu și Raluca Olaru joacă în sferturi, tot mâine. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi