Două finale într-o zi! Monica Niculescu în zi extraordinară, Simona rezistă în maratonul ei de meciuri, iar fetele vor juca finala la Montreal

Treizecizero | 30 iulie 2016

Pentru a doua zi consecutivă, Simona Halep și Monica Niculescu au întors un scor defavorabil în supertiebreak și au câștigat contra unei perechi redutabile la dublu. Acum vor juca finala de dublu la Montreal, contra rusoaicelor Makarova și Vesnina. Pentru Monica, e a doua finală de dublu în tot atâtea săptămâni. Pentru Simona, firește, e o premieră absolută. Nu doar că joacă prima ei finală de dublu a carierei, dar va juca două finale într-o singură zi!

Simona Halep intră într-un teritoriu nou, al sportivilor de top de simplu care joacă două finale la același turneu. Dar noutatea e totală; e prima ei finală de dublu a carierei. Pentru Monica Niculescu, o astfel de finală nu mai e o noutate. Pentru amândouă însă, e o reușită grozavă.

Simona abia dacă avea clasament la dublu și, pe lângă asta, avea reputația unei jucătoare care nu se împacă deloc cu proba de dublu. Monica, în schimb, a avut succes cu o multitudine de partenere, multe dintre ele, românce. Cinci dintre finalele WTA ale carierei Monicăi sunt alături de Sorana Cîrstea (una), și de Irina Begu (restul de patru). Dar și pentru ea, titlul de la Montreal ar fi cel mai important al carierei. După o nouă victorie frumoasă și cu revenire, fetele vor avea șansa la acest titlu.

Parteneriatul dintre cele două este win-win. Simona primește în echipă o jucătoare de top de dublu, care o poate învăța subtilitățile probei și poate să o acopere atunci când ezită. Jocul Monicăi la fileu este, cum am văzut de-a lungul întregii săptămâni, mereu oportun, mereu la momentul potrivit. La rândul ei, Monica primește o parteneră world-class de pe baseline. Simona le domină pe jucătoarele de dublu în schimburile de pe spatele terenului, folosindu-se cu poftă de bogăția de spațiu suplimentar, care-i oferă alte și alte opțiuni pentru unghiuri. De asemenea, Simona e un punct forte la retur când vine vorba de “deciding point”; de altfel, în toată săptămâna ea a fost mai mereu responsabilă să primească atunci a fost vorba de astfel de puncte care pot aduce break-ul.

Pe lângă acestea, cele două se înțeleg bine pe teren; energia Monicăi completează perfect determinarea Simonei. În această formulă inedită, ambele câștigă. Așa se explică și acest traseu excelent, cu patru victorii, două dintre ele la echipe de top de dublu.

Ambele au venit cu revenire în supertiebreak. Ieri, fetele au întors cu Mladenovic și Garcia de la 4-7 în decisiv. Azi au repetat isprava, revenind de la 3-6; meciul cu Srebotnik și Klepac a fost închis cu șapte puncte consecutive în favoarea româncelor.

Și win-win-ul de care vorbeam mai sus are și o altă exprimare: cu armele fiecăreia, fetele pot prelua pe rând haina liderului. Ieri, purtată pe val de emoțiile pozitive de după comeback-ul cu Svetlana Kuznetsova, Simona a fost cea mai bună de pe teren în mare parte a meciului cu Garcia și Mladenovic. Azi, lucrurile s-au inversat. Oboseala pare s-o fi ajuns din urmă pe Simona, lucru care s-a simțit, în special în setul al doilea, când ea a resimțit din plin energia consumată în victoria cu Angelique Kerber. Așa că Monica a trecut în control, ea a dat tonul și a tras-o după ea și pe Simona. Reflexele Monicăi de la fileu sunt din altă lume, iar punctele pe care le-a câștigat azi, excepționale. Tot supertiebreak-ul a zburat dintr-o parte în alta a fileului, iar ce a făcut la mingea de meci rezumă perfect întreaga ei evoluție. Iar Simona i-a dat credit din plin după meci.

În finală, lucrurile probabil că vor fi și mai dificile; rusoaicele Makarova și Vesnina, adversarele de duminică, sunt o pereche redutabilă, în plus sunt și jucătoare experimentate de simplu. Dar dacă tot a fost un turneu al revanșelor pentru Simona – patru jucătoare învinse la rând la simplu în fața cărora pierduse ultimul meci, plus extra-motivația pentru întâlnirea cu Mladenovic și Garcia – de ce n-ar continua seria și contra a două jucătoare în fața cărora a suferit eșecuri dureroase la momentul respectiv.

Dincolo de bucuria prezenței în finală, mai e și o altă consecință importantă. Dacă Simona are posibilitatea de a deveni prima de la Martina Hingis care câștigă ambele finale (la 16 ani distanță), Monica a făcut un salt masiv în clasamentul de dublu, după a doua finală în tot atâtea săptămâni. De luni va ocupa locul 16, un career-high.

Din păcate, la Toronto, Horia Tecău și Florin Mergea s-au oprit în semifinale, învinși de Dodig și Melo, 6-4, 6-3. A treia lor înfrângere împreună anul acesta pune capăt seriei de meciuri pre-Rio. Băieții trec acum să pregătească prin antrenamente turneul la care vor fi capi de serie 4, după retragerea fraților Bryan.

 

 

Monica la dublu:

* A doua săptămână la rând în care joacă o finală
* În carieră: 6 titluri – 12 finale
* Turneele câștigate: Budapesta (2009), Hobart (2012 și 2014), Shenzhen (2014 și 2016), Washington (2016)
* Cele mai importante finale: New Haven (2008), Stanford (2009), Wuhan și Moscova (2016)
* Alte rezultate importante anul acesta la dublu: semifinale la Miami și Roma.

Simona la simplu: 

* Al doilea turneu consecutiv la care joacă finala
* În carieră: 13 titluri – 8 finale
* Turneele câștigate: Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia (toate 2013), Doha, București (2014), Shenzhen, Dubai, Indian Wells (2015), Madrid, București (2016)
* Cele mai importante finale: Roland Garros (2014), Singapore (2014), Cincinnati, Toronto (2015)

Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu 

Titluri
Simona Halep – București
Simona Halep – Madrid
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)

Finale
Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Horia Tecău – Australian Open (dublu mixt)
Simona Halep – Montreal* 
Simona Halep și Monica Niculescu – Montreal (dublu)*

* Urmează să se dispute

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi