Horia și Florin, Simona și Monica: victorii grozave la dublu pentru români, contra unor perechi de top. Avem trei semifinale în Canada!

Treizecizero | 30 iulie 2016

Două dintre cele mai bune perechi de dublu ale lumii – frații Bryan, respectiv Mladenovic/Garcia, au căzut victimă echipelor 100 la 100 românești, în turneele de dublu de la Montreal și Toronto

Săptămâna din Canada începe să se profileze drept una dintre cele mai frumoase ale anului pentru români. Pe lângă traseul Simonei la simplu, alte două vești bune au venit azi, la capătul unor evoluții excelente. 

De când au început să joace împreună anul acesta în circuit, Horia și Florin au câștigat nouă meciuri și au pierdut două, trecându-și în palmares și un titlu, cel de la București. Dintre toate, chiar dacă n-a fost o finală, probabil că victoria de astăzi, contra fraților Bryan, a fost cea mai plină de însemnătate. Nu doar prin greutatea numelor adversarilor, ci și prin maniera jocului. 

În ultimii ani, Horia s-a lovit de mai multe ori în momente cheie de frații Byran, în vreme ce Florin i-a învins cu o varietate de parteneri. De fapt, nu doar că i-a învins, ci i-a exasperat. Anul trecut, la Londra, americanii spuneau ceva de genul „This guy is killing us!”. Succesul lui Mergea s-a transmis și în această formulă, în foarte posibil cel mai bun meci făcut împreună de Horia și de Florin în circuit.

Amândoi au jucat la cote foarte înalte, iar claritatea victoriei nu vine din scor (6-3, 6-3, în 56 de minute), ci din cum au controlat jocul, cum au acoperit terenul, cum au comunicat și, în general, cum i-au ținut la distanță pe Bob și pe Mike, care nu au apucat niciun moment să amenințe pe tabelă. Totul a început bine de la primul game, în care Horia a văzut mingea cât un pepene și a dat tonul cu câteva mingi lungi, agresive și puternice. Apoi Florin s-a alăturat, la rându-i, cu execuții de mare efect: un backhand winner aproape inexplicabil, la un vole pus bine în teren de frați. Sau un lob executat cu mână fină, imposibil de lovit mai bine de acolo. Sau o varietate de winners în raliurile de pe baseline, pe care le-a dominat de fiecare dată. Reflexele lui Horia la fileu au fost, de asemenea, din altă ligă. Iar pe serviciu amândoi au fost foarte siguri, având de salvat o singură minge de break în tot meciul, cu 82 la sută procentaj pe primul și 72 pe al doilea.

Frații Bryan nu mai sunt la nivelul din alți ani, dar au, totuși, un an bun, un mic comeback după căderea de anul trecut. Azi au fost însă depășiți pe toate planurile de o echipă mai tonică și mai bună, care începe să-și intre în mână la momentul oportun. 

Deși Toronto avea ca principală misiune pregătirea Jocurilor Olimpice (unde e posibilă o reîntâlnire cu frații Bryan), el oferă acum o oportunitate la un rezultat foarte bun pentru Horia și Florin. Adversarii din semifinale sunt foarte dificili, Dodig și Melo, dar ambii jucători au avut succes (cât și momente mai puțin bune) contra lor în echipele-standard, cu JJ Rojer și cu Rohan Bopanna. 

Și pe partea opusă a tabloului au rămas perechi excelente: Murray / Soares și Nestor / Pospisil sau Berdych / Stepanek, dintre care se va alege ultima pereche semifinalistă. 

*

Înapoi la Montreal, unde ziua bună a Simonei s-a extins și în meciul de dublu. Ea și Monica Niculescu au eliminat favoritele 2, perechea franceză Caroline Garcia / Kristina Mladenovic, 6-4, 3-6, 10-8.

La început, a părut o formă de antrenament. Apoi au venit două victorii neașteptat de clare, iar fanii au început să privească și mai interesați ce se întâmplă cu perechea Simona Halep / Monica Niculescu, o formulă neașteptată, mai cu seamă că și energia degajată de cele două pe teren a fost foarte bună. Însă contra unei perechi de meserie și de top precum cea formată din Caroline și Kristina, româncele plecau cu siguranță ca outsidere. Dublul francez e printre cele mai în formă în acest moment, ocupă locul 2 în Race to Singapore și au câștigat Roland Garros anul acesta. Pe lângă asta, dubiul care plutea asupra Simonei și asupra condiției ei fizice înainte de semifinala cu Kerber. Până la urmă, nici discrepanța din clasament, nici orele petrecute de Simona pe teren nu au fost un factor. Simona și Monica au făcut un alt meci superb, au dominat primul set, s-au agățat cât au putut de al doilea, au rezistat cu bine când meciul nu mai curgea în favoarea lor și au revenit spectaculos de la 4-7 în decisiv. Simona a intrat pe teren cu aceeași intensitate cu care câștigase contra Kuznetsovei și a făcut ravagii pe retur contra ambelor franțuzoaice, pe care le-a dominat copios de pe baseline. Iar Monica, al cărei rol și merit în această săptămână este major, a adus victoria cu un rever în lung de linie, într-un final de meci intens, dar în care româncele au fost nu doar mai bune, ci și mai curajoase. Ah, în plus de asta, a început supertiebreak-ul cu un foarte cinstit „Hai, tată!”, strigăt de încurajare către Simona și către Călin Ciorbagiu, venit la on-court coaching. Și a mai făcut asta: 

În semifinale, Simona și Monica le vor întâlni pe veteranele slovene Klepac și Srebotnick, care au trecut de perechea Mattek-Sands / Heather Watson. Cealaltă semifinală le opune pe McHale / Mohammed și pe Makarova / Vesnina, favoritele 4 și singura echipă de top, clasică de dublu, rămasă în turneu. Primele au produs cealaltă mare surpriză a turneului de dublu, eliminându-le pe Hingis și Mirza, perechea numărul 1 din lume la acest moment. 

Dacă pentru Monica astfel de trasee la dublu sunt o obișnuință, pentru Simona e o premieră la acest nivel. Jucătorii de top de simplu care ajung, simultan, departe în turneu și la dublu sunt rari, dar cu tot ineditul și cu efortul săptămânii, beneficiul poate fi imens pentru ea. O victorie precum cea de azi poate să-i aducă multă încredere pentru ce va să vie. Urmează o altă zi intensă, cu trei semifinale românești și cu emoții dintre cele mai mari. Cumva, ceva cât se poate de natural și de firesc în ultimii ani, dar pe care nu trebuie să îl percepem niciodată ca pe ceva garantat.    

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi