De la tragedie la triumf. Justine Henin, legenda care a arătat tuturor sportivelor mai puțin înzestrate fizic că se poate

Radu Marina | 7 martie 2018

Pe lângă o carieră de excepție, meritul lui Justine Henin, pe care multe jucătoare îl creditează astăzi drept inspirație, e că a demonstrat că nu trebuie să fii la fel de puternică fizic precum adversarele tale pentru a le putea învinge. Justine a indicat un drum și a fost un model pentru zeci de sportive care nu au fost neapărat înzestrate fizic, dar și-au găsit jocul și nișa în circuit.

Între 1-8 martie, Treizecizero publică Egalitate, o serie de articole dedicate femeilor importante din tenisul mondial. Acest articol face parte din această serie.

 

Povestea lui Justine Henin începe cu o excursie în Franța, în 1992, la Roland Garros. Era un cadou făcut de mama ei, la câteva zile după împlinirea vârstei de 10 ani. Francoise și Justine au văzut împreună finala feminină dintre Stefi Graf și Monica Seles, câștigată cu 10-8 în decisiv de Seles. Inspirată de ce a văzut, micuța Justine i-a spus mamei ei că într-o zi va juca pe acel teren. “Mă vei vedea câștigând acel titlu”.

Nu avea să se întâmple asta. Trei ani mai târziu de la vizita în Franța, mama ei a fost diagnosticată cu cancer și nu a apucat să o vadă pe Justine câștigând primul ei Roland Garros, în 2003. Acest episod al pierderii mamei ei avea să fie primul dintr-o serie de tragedii și necazuri care au marcat-o profund pe belgiancă. Moartea nepotului ei, apoi a bunicului, plus relația rece cu tatăl ei, care nu a susținut-o deloc în carieră, toate astea aveau să se reflecte în atitudinea ei. În toți anii petrecuți în circuit, Henin a fost percepută drept melancolică, misterioasă, mereu rece și cu intervenții reținute, la obiect.

Aflată într-o zonă neagră și cu puține puncte de sprijin, viața belgiencei avea să se schimbe câțiva ani mai târziu de la moartea mamei ei, când l-a întâlnit pe Carlos Rodriguez, cel care i-a devenit antrenor, a ghidat-o, i-a fost ca un al doilea tată, fiind alături de belgiancă până în 2011, când ea s-a retras din tenis. ,,De prima dată când ne-am întâlnit, am văzut în ochii ei acea sclipire, acea flacără”, mărturisea Rodriguez despre Henin.

Cu Rodriguez în colțul ei, Henin a câștigat 43 de titluri, dintre care șapte de Grand Slam. A fost numărul 1 mondial timp de 117 săptămâni și a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atena. Singurul titlu de Slam care îi lipsește este cel de la Wimbledon, turneu unde a ajuns de două ori în finală, în 2001 și 2006. Henin a rămas în amintirea fanilor prin modul în care a dominat circuitul câțiva ani la rând, cel mai notabil fiind sezonul 2007: atunci a jucat 14 turnee, a câștigat 10 și nu a pierdut nicăieri mai devreme de semifinale.

Ceea ce a impresionat și încă impresionează la Henin, dincolo de rezultatele obținute, a fost jocul ei. O jucătoare de 1.68 înălțime, mai degrabă fragilă, a avut mulți ani răspunsurile potrivite în fața surorilor Williams și a trendului impus de ele. Henin a fost considerată una dintre cele mai elegante jucătoare de tenis și descrisă de John McEnroe ca fiind un Roger Federer feminin.

Marca ei și una dintre cele mai redutabile arme ale jocului său a fost reverul, lovit cu o singură mână. Tehnic, această lovitură era executată perfect. Putea lovi plat, punând toate greutatea corpului în lovitură, cu topspin, slice, în unghi scurt, în lung de linie sau într-un cross extrem de scurt la care adversara părea să se întrebe “asta de unde a mai venit?”

Justine putea face absolut orice cu această lovitură. Rupea ritmul, mixa și putea prelua oricând inițiativa, dând senzația că pictează liniile cu o forță devastatoare. Era incredibil ce reușea, pentru că forța pe care o genera venea din tehnică, fără să se ajute prea mult de picioare sau brațe.

La acest rever se adăuga un forehand cu o retragere foarte scurtă și compactă, asemănătoare jucătorilor, cu care reușea mai tot timpul să-și ascundă intențiile. Despre jocul ei la fileu, Tracy Austin spunea că nu a mai văzut o jucătoare care să se simtă atât de confortabil în zona fileului, știind tot timpul ce are de făcut și unde să se poziționeze – ceea ce ,,era un contrast cu multe alte jucătoare, care veneau la fileu și arătau ca un cerb în fața unor faruri de mașină”, observa Austin. Serviciul belgiencei, în ciuda înălțimii a fost una dintre armele ei ascunse. Pentru o jucătoare de 1.68 m, Henin reușea să genereze o forță impresionantă la serviciu. În 2005, la Charleston, a servit cu o viteză de 196 km/h. Peste toate astea, se mai adăuga o versatilitate și o inteligență tactică ieșite din comun. Justine a fost o jucătoare disciplinată, mereu atentă cu selecția loviturilor, ordonată, care aștepta de fiecare dată mingea potrivită pentru a da lovitura de grație. Când Henin punea în mișcare toate aceste lovituri, părea că plutește și e construită pentru a juca tenis.

Combinația de forță, variație și inteligență a creat mari probleme jucătoarelor masive și agresive de la acea vreme, Justine fiind cea mai dificilă adversară pentru Serena Williams și singura jucătoare din istorie care a învins-o pe aceasta de trei ori consecutiv la turneele de Slam (în 2007, când a bătut-o pe Williams în sferturi la Roland Garros, Wimbledon si US Open).

Acesta este de fapt unul dintre marile ei merite, pe care foarte multe jucătoare îl creditează astăzi drept inspirație: a demonstrat că nu trebuie să fii la fel de puternică fizic precum adversarele tale pentru a le putea învinge. Justine a indicat un drum și a fost un model pentru zeci de sportive care nu au fost neapărat înzestrate fizic, dar și-au găsit jocul și nișa în circuit.

Nu mai departe de liderul mondial Simona Halep. Simo spunea acum ceva timp că a avut-o drept model și inspirație pe Henin. La rândul ei, Carla Suarez Navarro îi mulțumea chiar recent, la Australian Open, spunând că e jucătoarea cu care a crescut și datorită căreia a crezut că are o șansă să atingă marea performanță. Iar Dominika Cibulkova sau Melanie Oudin mărturisea că au văzut în Henin un model și a fost jucătoarea pe care au admirat-o cel mai mult, tocmai pentru că se regăseau în ea.

Pentru Justine Henin, tenisul a fost ca un refugiu: a găsit în Carlos Rodriguez figura masculină care i-a asigurat sprijinul ce-i lipsea, victoriile i-au alinat rănile provocate de tragediile din familia ei, iar înfrângerile au învățat-o să meargă mai departe.

Avea să înțeleagă asta și mai bine după prima retragere. În mai 2008, deși era lider mondial, avea doar 26 de ani și tocmai urma Roland Garros, unde era favorită, ea și-a anunțat retragerea din tenis și a cerut WTA să-i scoată imediat numele din clasament, mărturisind că nu mai găsește suficientă motivație. În același timp, Justine lua în calcul că poate chiar tenisul e vinovat pentru că nu reușește să găsească un echilibru în viața ei personală (neînțelegerile cu tatăl si frații ei, divorțul de primul ei soț).

Dar nu a fost așa, motiv pentru care în 2010 a revenit în circuit, reușind să facă chiar finală la Australian Open, deși nu avea clasament la acel moment și era abia al doilea ei turneu de la revenire. A pierdut cu Serena, în prima lor întâlnire într-o finală de Slam. După ce a pierdut cu Stosur la RG, a fost eliminată în turul 4 la Wimbledon de o altă mare rivală, Kim Clijsters, într-un meci în care a căzut și și-a accidentat cotul, accidentare care i-a încheiat sezonul și a obligat-o să se retragă definitv în ianuarie 2011.

Justine și-a motivat această revenire spunând că l-a văzut pe Federer câștigând la Roland Garros în 2009, eveniment care a inspirat-o. Cât nu a jucat, ea și-a pus ordine în gânduri și a înțeles că, de fapt, ceea ce a devenit, și ce este și astăzi, se datorează exclusiv tenisului.

***

Citește și

Primul episod: Presiunea este un privilegiu. Billie Jean King a schimbat tenisul și viețile a milioane de femei

Al doilea episod: Cum au influențat tenisul surorile Williams. „Prea des, femeile sunt descurajate. Să schimbăm împreună asta”

Al treilea episod: Grație sub presiune. Steffi Graf: mamă, soție, legendă a tenisului

Episodul patru: Un Peugeot în drum spre Luvru. Rivale toată cariera, Evert și Navratilova au suferit și s-au bucurat împreună

 

***

Shop-ul 30-0

30 la sută OFF între 1-8 martie pentru orice tricou pentru femei

Între 1-8 martie, primești 30 la sută reducere în Shop pentru produsele dedicate femeilor din Shop-ul Treizecizero. Adică tricouri, dar și orice bundle sau produs de print* (*excepție).

Folosește codul WOMEN30LOVE în căsuța „Aplică cupon” și primești reducerea.

Plus: fiecare doamnă sau domnișoară care face o comandă în această perioadă primește un cadou!

Cumpără aici!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi