Ziua cu 75 de meciuri. Tot ce s-a întâmplat notabil la US Open

Radu Marina | 30 august 2019

Petra Kvitova, eliminată din nou devreme la New York Dintre jucătoarele din top 10, Petra Kvitova era cea mai predispusă la o eliminare prematură la New York din două mari motive: (1) relația ei nefastă cu hardul de la US Open, singurul turneu de Slam unde încă nu a depășit faza sferturilor de finală, și […]

US Open este oferit de


Petra Kvitova, eliminată din nou devreme la New York

Dintre jucătoarele din top 10, Petra Kvitova era cea mai predispusă la o eliminare prematură la New York din două mari motive: (1) relația ei nefastă cu hardul de la US Open, singurul turneu de Slam unde încă nu a depășit faza sferturilor de finală, și (2) starea fizică incertă, cauzată de problemele la antebraț, care o tot macină de câteva luni bune (la Wimbledon a fost incertă până în ultima clipă, la Toronto și Bronx s-a retras). 

Și ca lucrurile să meargă rău până la capăt pentru ea, a întâlnit în turul doi o adversară cu care are o rivalitate extrem de intensă: meciul de ieri a fost a 11-a întâlnire cu Andrea Petkovic (6-5 la întâlnirile directe acum pentru Petkovic), ultimul meci având loc tot într-un turneu de Slam, încheiat dramatic cu 10-8 în decisiv pentru Petkovic la Australian Open 2018.  

În partida de la New York a lipsit dramatismul, în condițiile în care Petkovic a avut grijă să închidă orice mică ușa deschisă, revenind în setul secund de la 2-4. În final a fost 6-4, 6-4 pentru Petko, care reușește, pentru prima dată din mai, să lege două victorii într-un turneu. Pentru o revenire în a doua săptămână a unui Slam (ultima dată s-a întâmplat în 2014), Petkovic va trebui să treacă de Elise Mertens, favorită 25, care i-a lăsat doar patru game-uri Kristynei Pliskova. 

Naomi Osaka se stabilizează

După sperietura trasă în primul tur, când a declarat că nu a mai trăit niciodată asemenea emoții, Naomi Osaka obține o victorie scurtă, 6-4, 6-3, în fața polonezei Magda Linette, jucătoare care avea la momentul meciului o serie de nouă victorii, după titlul cucerit săptămâna trecută la Bronx, venind din calificări. 

Nu i-a fost ușor liderului mondial nici de data asta, dar a făcut să pară ușor, revenind în setul doi de la 0-3 (15-40). Urmează pentru ea în turul următor o provocare interesantă din toate punctele de vedere (public, stil de joc, adversară mai puțin cunoscută): se întâlnește cu Coco Gauff, care ajunge, pentru a doua oară la rând, în turul trei al unui Slam. 

Jelena Ostapenko reintră pe turnantă

Pentru Jelena Ostapenko, care a căzut din top 10 (august 2018) în afara topului 50 (august 2019), ultimele 12 luni au fost catastrofale: multe schimbări, multe înfrângeri și o multitudine de incertitudini. Serviciul a rămas aceeași piatră de moară, încrederea s-a prăbușit iar nicio piesă din jocul ei nu și-a mai găsit locul – toate astea pe fondul unor probleme la încheietura mâinii.  

Totuși, în tot acest haos creat, vestea cea mai bună pentru ea e că nu încheie sezonul fără victorie în turneele de Slam: după cele trei eliminări în primul tur la Melbourne, Paris și Londra, reușește să spargă gheața la New York cu două victorii notabile, fără a pierde set. Ieri a trecut, 6-4, 6-3, de Alison Riske, sfert-finalista de la Wimbledon, cu toate că a încheiat meciul cu 17 duble greșeli (7 dintre ele au venit în primul game al meciului) și peste 50 de erori neforțate. 

Tereotic, veștile bune continuă pentru ea: în turul 3 o așteaptă Kristie Ahn, jucătoare care până la această ediție a US Open nu avea nicio victorie în turneele de Slam. 

Coco-mania 

În vârstă de doar 15 ani, Coco Gauff continuă lucrurile la New York de unde le-a lăsat la Wimbledon: atrage atenția, provoacă discuții și, cel mai important, câștigă. Și nu oricum, ci ca o jucătoare matură. Pentru al doilea Slam consecutiv, americanca avansează în turul trei după două victorii muncite, care o duc la un singur pas de intrarea în top 100. 

După meciul câștigat greu, în trei seturi, cu Anastasia Potapova, ieri a repetat isprava cu Timea Babos, reușind să se impună, 6-2, 4-6, 6-4. Cu această victorie, Gauff devine cea mai tânără jucătoare care se califică în turul trei la US Open din 1996 încoace (Anna Kournikova). 

Hyeon Chung, din nou în centrul atenției

După un 2018 în care a explodat, ajungând în semifinale la Australian Open și urcând până în top 20, Hyeon Chung a fost complet deraiat de o serie de accidentări, ieșind, la un moment dat, în afara topului 150 și fiind obligat să stea departe de teren mai bine de cinci luni de zile. O accidentare la spate nu i-a permis să construiască nimic pe acel început de sezon extraordinar, dar a luat-o de la capăt în urmă cu o lună: întors în circuit în iulie, Chung a câștigat titlul challenger la Chengdu (primul turneu de la revenire), iar apoi și-a dus mai departe forma la New York, unde s-a calificat pe tabloul principal fără a pierde set în calificări. 

Ajuns pe tabloul principal, a câștigat un meci de cinci seturi cu Ernesto Escobedo, iar ieri l-a întors pe Fernando Verdasco, favoritul 32, de la 0-2 la seturi și să salveze o minge de meci, 1-6, 2-6, 7-5, 6-3, 7-6. 

În următorul meci, Chung se va vedea cu Rafael Nadal, care a beneficiat de retragerea australianului Thanasi Kokkinakis. Cei doi s-au mai întâlnit de două ori până acum, ambele meciuri fiind câștigate de Rafa. 

Mașinăria “Medvedev” continuă să adune victorii 

Cu meciul câștigat în fața bolivianului Hugo Dellien, 6-3, 7-5, 5-7, 6-3, Daniil Medvedv ajunge la opt victorii consecutive, respectiv 19 meciuri câștigate din ultimele 23 jucate. 

E considerat unul dintre favoriții la titlu aici, însă efortul din ultima lună pare să-l prindă din urmă: în meciul de ieri contra lui Dellien au apărut, din nou, crampele și a cerut intervenția fizioterapeutului. În turul următor, rusul se întâlnește cu Feliciano Lopez, cel care l-a învins în ultimul lor meci jucat (Monte Carlo 2017). 

Alte evenimente notabile 

Alexander Zverev câștigă un nou meci de cinci seturi (al doilea la rând), după 6-3, 3-6, 6-2, 2-6, 6-3, cu Frances Tiafoe. În ultimele opt turnee de Grand Slam, Zverev a jucat nouă meciuri de cinci seturi; 

Caroline Wozniacki trăiește periculos încă o dată, dar iese cu bine la suprafață, după o nouă revenire de la 0-1 la seturi. De data asta a trecut, 4-6, 6-3, 6-4 de Danielle Collins. Urmează Bianca Andreescu, un meci de văzut;

În aceeași categorie cu Medvedev se află Bianca Andreescu, care a bifat aseară a noua victorie consecutivă, dupa 6-3, 7-5, cu Kirsten Flipkens. De la Indian Wells, cu excepția meciului cu Anett Kontaveit de la Miami (retragere), Bianca este neînvinsă: 19 victorii și o înfrângere; 

Johanna Konta revine în turul trei la New York pentru prima dată din 2016, după o victorie categorică, 6-1, 6-0, în fața Margaritei Gasparyan; 

Yulia Putintseva face o nouă victimă, eliminând pentru al doilea Slam consecutiv o jucătoare din top 10. La Wimbledon a învins-o pe Naomi Osaka, acum a trecut în două seturi de Aryna Sabalenka, 6-3, 7-6.

Ce se joacă interesant azi

După emoțiile din primele două tururi, Roger Federer va încerca un start mai bun contra lui Daniel Evans. Elvețianul e programat, interesant, primul în sesiunea de zi, lucru foarte rar la el. Alt elvețian, Stan Wawrinka, îl vede pe marathon-man Paulo Lorenzi. În fine, de văzut dacă Novak Djokovic, ale cărui dureri la umăr din meciul cu Londero au fost destul de serioase, va fi afectat în meciul de azi cu Kudla, ultimul pe Ashe.

La fete, Barty – Sakkari pare meciul cel mai complicat pentru o favorită, iar Martic – Sevastova, cel mai ofertant din primul set de meciuri. Serena Williams o vede pe talentata cehoaică Karolina Muchova, iar Pliskova se întâlnește cu Jabeur.

Nu în ultimul rând, la dublu îi avem pe Raluca Olaru și Monica Niculescu, respectiv Horia Tecău și Marius Copil. Iar după miezul nopții, Simona Halep și Horia Tecău debutează la dublu mixt, un meci interesant în contextul eliminării Simonei.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1167182413019193351?s=20

Foto: Jimmie48Photography

My Forehand is back!

Un mic clasic al 30-0 Shop 🙂 Unul dintre cele mai apreciate tricouri 30-0 de către cititorii noștri este acum reeditat pentru tine într-o nouă variantă de culoare, cu un orange viu care-ți aprinde imaginația. Acum și pe negru. Și ce e mai cool decât orange pe negru? Oferit acum și în mărimile indisponibile la prima ediție.

Un mic clasic al 30-0 Shop 🙂 Unul dintre cele mai apreciate tricouri 30-0 de către cititorii noștri este acum reeditat pentru tine într-o nouă variantă de culoare, cu un orange viu care-ți aprinde imaginația. Acum și pe negru. Și ce e mai cool decât orange pe negru? Oferit acum și în mărimile indisponibile la prima ediție.

Comandă-l din 30-0 Shop de aici!

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi