Wimbledon, ziua a treia. Irina și Sorana câștigă, Patricia și Ana sunt eliminate. Andy Murray continuă să inspire

Treizecizero | 30 iunie 2021

Într-un program neobișnuit pentru ziua a treia, cu 83 de meciuri, Sorana continuă în turul secund, însă Patricia și Ana pierd – după două meciuri diferite – la Kasatkina, respectiv Pavlyuchenkova.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Ploaia care a afectat serios primele două zile ale turneului – dar nu și cantitatea de dramă – a dus la un program neobișnuit de încărcat pentru ziua a treia, care ne aduce 53 de meciuri din turul întâi și alte 30 din turul al doilea. Implicit, o bună ocazie pentru fanii de la Wimbledon să vadă nume importante jucând pe terenuri mai mici, mai accesibile. Printre aceste meciuri, patru românce: Ana Bogdan (vs Anastasia Pavlyuchenkova), Sorana Cîrstea (vs Samantha Murray), Patricia Țig (vs Daria Kasatkina) – toate în primul tur, și Irina Begu (vs Petra Martic) – în turul al doilea.

Articolul se actualizează în timpul zilei.

Interviuri cu româncele

Încheiem ziua cu câteva recomandări. Avem pe site trei discuții exclusive cu Irina Begu, Sorana Cîrstea și Ana Bogdan, toate cu pasaje interesante.

Sir Andy reușește o nouă victorie impresionantă

Ziua s-a încheiat cu încă o experiență frumoasă pe Centre Court, acolo unde Andy Murray a refuzat din nou să piardă, întorcând de la 1-2 la seturi cu germanul Oscar Otte. E grozav să-l vedem pe Andy atingând pe alocuri tenisul său bun, dar mai impresionant e să-l vedem cum luptă și cum se bucură să fie iar pe teren. Din această perspectivă, toată lumea va avea de câștigat dacă traseul lui va fi cât mai lung. Andy va avea un meci teribil în turul al treilea cu Denis Shapovalov.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1410357396644450308?s=20
https://twitter.com/andy_murray/status/1410353946175094789?s=20
https://twitter.com/tennis_gifs/status/1410344818920787976?s=20

Irina, ce meci bun

Victorie importantă pentru Irina Begu, care o elimină pe Petra Martic, favorita 26, în runda a doua de la Wimbledon: 7-5, 6-7, 6-3. Cronica pe larg a meciului este aici.

Este a doua oară când Irina ajunge în turul al treilea la turneul londonez, după ediția din 2015, când a jucat și pierdut cu Maria Sharapova în această fază

Cu serviciul întâi pus în teren 80 la sută și un raport foarte curat de winners/unforced errors, 39-24, Irina a întors de la 2-4 în primul set și a depășit pierderea a două mingi de meci din tiebreak-ul setului secund.

Setul al treilea a început la fel de echilibrat precum primele, dar Irina a avut o serie excelentă de la 2-1 la 4-1, cu câteva puncte de toată frumusețea: scurte, loburi, passing-uri, winner în lung de linie și servicii bune. Ea și-a consolidat apoi avantajul de un break pe serviciu.

E un rezultat important pentru Irina, care compensează pe iarbă pentru eliminarea timpurie de la Roland-Garros, turneul de Slam de pe suprafața ei mai bună. În ciuda unei forme bune, Irina pierduse în primul tur și la AO, într-un context cu o accidentare suferită la un turneu premergător. Acum, jucătoarea noastră aduce bilanțul ei de pe acest an ceva mai aproape de realitatea din teren.

În runda următoare, Irina o va întâlni pe Iga Swiatek, un meci foarte interesant contra campioanei din 2020 de la Roland-Garros și fostă campioană de junioare la Wimbledon. Va fi prima întâlnire dintre cele două.

Patricia Țig pierde (0-6, 6-3, 3-6) un meci frumos cu Kasatkina

Patricia a câștigat doar 12 puncte în primul set cu Kasatkina, un 6-0 (doar 20 de minute) în care rusoiaca, favorită 35, ne-a înșirat toate calitățile ei: are un talent aparte, poate face orice lovitură din tenis, cunoaște orice efect și joacă într-un ritm foarte alert. 

De fapt, tocmai asta – iuțeala cu care s-a mișcat între schimburi, mai ales pe propriul serviciu – a părut să o încurce pe Patricia în primul set. Grăbită între puncte și surprinsă adesea de varietatea loviturilor adverse, Pati a greșit mult. Și n-au fost atât greșeli pozitive – adică erori la construcție -, ci mai degrabă greșeli forțate de ideile Dariei Kasatkina, a cărei creștere de formă a fost confirmată și săptămânile trecute, cu finala ei de la Birmingham.

Dar Patricia a izbutit să întoarcă jocul în setul doi. Și-a ținut primul game de serviciu salvând două mingi de break, a început să joace mai des în propriul ritm, a reușit să mai fure și ea inițiativa, să construiască mai atentă și să o împingă pe Kasatkina în defensivă. Acolo, cum ne-a arătat și Sorana în meciul lor de la Roland Garros, Daria nu e așa de eficientă. Nu că nu ar alerga bine – dimpotrivă, ajunge la multe mingi -, dar parcă nu-i priește jocul defensiv. Ca și cum o enervează puțin că-i pusă în situația asta.

Scoasă din ale ei, Kasatkina și-a amintit probabil de înfrângerea de la Madrid cu Patricia, la precedenta lor întâlnire, acum cinci ani. Sau poate că doar noi ne-am amintit de asta, privind schimburile lungi (și foarte lungi) pe care am început să le vedem începând cu setul al doilea.

Pas cu pas, întâi cu câte o încurajare mai întâi discretă, apoi din ce în ce mai convinsă, Patricia și-a făcut loc în meci, a început să stea mult și bine în schimburile de slice cu Kasatkina, a făcut un pas în teren și, poate cel mai important, a început să o întreacă pe rusoaică exact la capitolul unde-i greu de atins: diversitatea. Cu multe scurte, cu dese schimbări de direcție și efecte, Pati a făcut break (la zero) pentru 4-2 și, chiar dacă adversara i-a anulat primele cinci mingi de set, a închis cu serviciul (6-3) și a trimis meciul în decisiv.

Asta și spre bucuria celor două tribune pline de pe Terenul 11, oameni norocoși – sau  inspirați – să aleagă un meci spectaculos. Și mult mai echilibrat decât anunța acel prim set fără poveste.

Din păcate, povestea a fost cu final fericit pentru Kasatkina, care a rezistat ceva mai bine în decisiv, unde n-a avut mari probleme pe propria repunere, în schimb a reușit break-ul la timpul oportun.

De la 4-2 pentru adversara ei, Pati a încercat de toate, încurajată și de câte-un „Hai pe ea!“, „Hai pe ea!“ din colțul ei, însă Kasatkina a avut răspunsurile pregătite. Rusoaica, ceva mai agresivă la final, a închis cu 6-3. 

Patricia Țig forțează decisivul cu Daria Kasatkina

Nick, niciodată banal

https://twitter.com/Wimbledon/status/1410252512309960709?s=20

Sorana, dublu 6-3 cu Samantha Murray

Sorana Cîrstea a intrat foarte hotărâtă pe Terenul 17. Și a ieșit de acolo bucuroasă, după 6-3, 6-3 cu britanica Samantha Murray (33 de ani), locul 230 mondial, o adversară care cunoaște bine jocul pe iarbă. Și o adversară răbdătoare, care nu s-a pierdut când Sorana a pus-o la treabă.

Samantha și-a pierdut primul game de serviciu, Sorana s-a repezit la 2-0, dar britanica și-a luat imediat break-ul înapoi (la 2-2) și chiar a avut șansa să treacă în față în primul set.

Dar exact acolo și-a ridicat și Sorana nivelul. Ea și-a apărat întâi serviciul cu câteva atacuri de rever în cros, apoi a forțat break-ul în game-ul 8 și a închis la 6-3. La fel ca-n multe din meciurile ei din ultima vreme, diferența s-a făcut când Sorana a găsit timing-ul. Și vestea bună e că l-a găsit.

Pentru că – așa cum știi – Sorana a pierdut ambele meciuri pe care a apucat să le joace pe iarbă anul ăsta: cu Muguruza la Berlin și cu Petkovic la Bod Hamburg. Așa că nu ne-am mira ca Sorana să fi ajuns la Londra cu sentimente amestecate. De o parte, forma bună și jocul excelent din ultimele luni, cu titlu la Istanbul, cu finală la Strasbourg și optimi la french Open; de cealaltă parte, lipsa jocurilor pe iarbă, o suprafață potrivită pentru loviturile ei plate și agresive, dar poate nu la fel de potrivită pentru pregătirea (sau deschiderea) amplă a loviturilor ei.

Și mai sunt câteva lucruri tehnice care merită menționate. Sorana nu folosește prea des slice-ul, o lovitură foarte eficientă pe iarbă, însă a început să vină tot mai des (și mai inspirată) la fileu, un câștig împortant pentru jocul ei. Mai ales pe iarbă.

Ne-am convins de asta în câteva rânduri și-n setul al doilea. Sorana s-a dus din nou la 2-0, a avut chiar trei șanse de dublu break și 3-0, însă Murray, încurajată de cei 100 și ceva de oameni din micuțele tribune ale acestui teren secundar (ferit totuși de forfota din jurul altor terenuri mai mici), s-a ținut din nou tare. A rămas aproape la 3-2, forțând-o pe Sorana să lovească o minge în plus, a făcut același lucru la 4-2, când românca a avut două șanse de 5-1, dar n-a putut să facă mai multe în fața unei Sorana Cîrstea care a lovit bine colțurile și care a avut inițiativa mereu. 

La capătul acestui 6-3, 6-3, poate că toate eforturile britanicei i-au făcut bine Soranei. Nevoită să construiască cu răbdare, ea poate folosi acest meci pentru a câștiga și mai mult ritm pe iarba asta alunecoasă de la Wimbledon. 

Va avea nevoie de ritm în turul 2, unde va juca cu câștigătoarea dintre Azarenka și Kozlova.

Djokovic câștigă – și impresionează – cu Kevin Anderson

Acesta a fost unul dintre cele mai așteptate meciuri ale zilei: Nole vs Anderson, în iterația finalei din 2018, câștigată în trei seturi de sârb. Întâlnirea de acum a venit nu doar cu promisiunea unui meci tare, dar și cu indicii pentru o posibilă surpriză. Asta nu neapărat pentru că Novak ar fi fost într-o formă slabă, ci pentru că nimeni nu prea știa în ce dispoziție e sârbul pe iarbă.

Înainte de Wimbledon, el a jucat doar la dublu (deloc rău), așa că Anderson, care-n 2015, în optimile de finală de la Wimby, a pierdut de la 2-0 la seturi cu Nole, a intrat în teren curajos (cum îl știm). A jucat excelent în primele șase-șapte game-uri, însă Nole s-a enervat la timp, după ce a alunecat de câteva ori pe iarba de pe Central. Sârbul a făcut break la zero pentru 5-3 și a încheiat setul cu câteva lovituri speciale: 6-3.

Și speciale au fost și următoarele 70 de minute de tenis: nu doar că Djokovic n-a avut de apărat nicio minge de break, dar a returnat aproape de nivelul lui cel mai bun. Dovadă, a făcut două break-uri în al doilea set (primul cu mingea asta), înainte să fugă cu totul cu meciul, un triplu 6-3. Și dacă așa a jucat sârbul la al doilea lui meci aici – și cu un jucător care poate încurca pe oricine pe iarbă – atunci fanii lui Nole pot fi optimiști. El va juca mai departe cu Seppi sau Kudla.

Bianca Andreescu, învinsă iar de Alize Cornet

Nici Bianca Andreescu n-a reușit prea multe în fața lui Alize Cornet, care o bătuse pe iarbă și acum câtevsa săptămâni, în Germania. La Berlin a fost mult mai strâns, 7-6, 7-5, dar aici Cornet a fost impecabilă la punctele importante: 6-2 și 6-1, cu șașe din șase la mingile de break. E ceva!

În ce o privește, Bianca își continuă drumul anevoios spre nivelul pe care l-a avut înaintea accidentării. Când va ajunge acolo? Greu de spus, însă sentimentul e că lipsesc din jocul ei (doar) câteva detalii. Poate le va găsi pe hard-ul din America.

Ana Bogdan pierde cu Pavlyuchenkova, finalista Roland Garros

Toți fanii români erau curioși să o revadă pe Ana Bogdan, la primul ei meci de după acel tur trei grozav de la Roland-Garros. Însă Ana n-a putut face mare lucru în fața Anastasiei Pavlyuchenkova, a pierdut în două seturi simetrice, 6-2, 6-2, și a închis repede și așa scurta paranteză a sezonului de iarbă 2021.

Pentru Ana, la fel ca pentru multe colege și mulți colegi din circuit, acesta a fost primul meci pe iarbă din ultimii doi ani. Acum doi ani, la precedenta ediție de Wimbledon, ea a trecut prin trei meciuri de calificări, înainte să piardă pe tabloul principal cu Konta. Asta după ce în 2018 pierdea un meci foarte tensionat cu Lara Arruabarrena, tot în primul tur, 8-6 în decisiv pentru iberică.

Nici Pavlyuchenkova, favorită 16 aici și finalistă la RG acum două săptămâni, nu știa la ce să se aștepte de la jocul ei pe iarbă. Însă pe pitorescul teren 14, pe o vreme mohorâtă și destul de rece, rusoaica n-a greșit mai nimic, a fost inspirată la toate punctele importante și a scăpat mai repede decât se aștepta: 58 de minute de tenis curat, cu 15 winnere și doar 12 greșeli neforțate pentru Anastasia, care a fost inspirată și cu serviciul, dar mai ales la retur – unul dintre argumentele ei obișnuite.

Precedenta victorie a Anastasiei pe iarbă venise în vara lui 2018, 6-4 în decisiv cu Sorana Cîrstea la Eastbourne.

Ce mai vedem azi

Novak Djokovic și Kevin Anderson deschid ziua pe Central, în reeditarea finalei lor din 2018. Atunci a câștigat Nole în trei seturi, câte se poate de clar, acum e greu de spus ce și cum se va juca.

Tot pe Central joacă și Andy Murray contra neamțului Otte, dar asta după meciul Arynei Sabalenka.

Kyrgios și Humbert își vor termina spectaculosul meci pe Terenul 1, nu înainte de ora noastră 16.00. Cei doi au plecat aseară ultimii din Parcul Wimbledon: 2-2 la seturi și 3-3 în decisiv.

Uite și alte meciuri de pe tabloul maculin:

https://twitter.com/atptour/status/1410139883255984128?s=20

Programul complet e aici.

Articolul se actualizează în cursul zilei cu update-uri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi