Wimbledon, ziua a 2-a: Mihaela luptă frumos, dar pierde în decisiv cu Venus. Pati și Sorana, amânate de ploaie

Andrei Năstase | 29 iunie 2021

Mihaela Buzărnescu s-a luptat bine, a salvat câteva mingi de meci, dar a cedat în final cu Venus Williams: 5-7, 6-4, 3-6. Mihaela nu poate regreta decât că n-a jucat diferit șansele de break pe care le-a avut. A frunctificat doar două din 15, iar asta a fost prea puțin azi.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

A fost o altă zi dramatică la Wimbledon – la fel ca în prima, n-au lipsit momentele importante, în ciuda faptului că multe meciuri au fost amânate de ploaie. Printre ele, și cel ale Soranei Cîrstea, respectiv cel al Patriciei Țig. Astfel că Mihaela Buzărnescu a fost singura româncă intrată pe teren în ziua a doua.

La aproape patru săptămâni după ce a întâlnit-o pe Serena Williams în turul al doilea de la Roland Garros, Mihaela Buzărnescu a revenit pe teren – de data asta pe iarbă – și a primit încă un meci frumos: întâlnirea cu sora mai mare Venus. 

Ajunsă la 41 de ani, Venus nu mai câștigă prea multe meciuri în circuit: ea a venit pe terenurile ei preferate după șase înfrângeri consecutive, cu cea mai recentă victorie tocmai la început de an, în primul tur de la Australian Open. Și totuși. Doar trei jucătoare au câștigat mai multe meciuri decât Venus în istoria Wimbledon: Navratilova, Evert și Serena. Așa că oricine joacă cu Venus pe iarba de la All England Lawn Tennis Club joacă și cu umbra ei măreață. 

Dar Mihaela a început bine, amintindu-ne nu doar că are mână, cum se spune pe teren, dar și că poate lovi cu retragere scurtă; or, la fel de important pe iarbă, că poate juca jos pe genunchi, foarte important când mingea sare atât de puțin. Sunt argumente care au ajutat-o pe Mihaela să aibă rezultate bune și foarte bune pe iarbă – îți amintești probabil că Mihaela i-a luat un set Simonei în drumul ei spre trofeu, acum doi ani, sau că ea a jucat foarte bine la toate turneele de iarbă din 2018. Inclusiv parcursul de la Wimbledon, unde a pierdut în decisiv cu Pliskova după ce a dominat mare parte din acel meci din turul al treilea.

Pe scurt, Mihaela chiar știe să joace pe iarbă. Dovadă, ea n-a lăsat prea multe puncte pe serviciul ei și a avut singurele mingi de break din debutul primului set. Venus le-a salvat pe ambele în game-ul al treilea, apoi s-a mers cu serviciul – fără emoții – până la 5-5, când românca și-a făcut rost de alte șanse de break. Au fost trei, dar Mihaela n-a putut profita de nici una. Și asta a costat-o imediat, pentru că Venus și-a amintit brusc că are cinci trofee câștigate aici (doar Serena, Graf și Navratilova au mai multe): cu câteva puncte salvate în apărare și cu alte două-trei câștigate cu forehand-ul ei plat, Venus a închis setul la 7-5.

Un set în care Mihaela Buzărnescu n-a fost cu nimic mai prejos. Ba dimpotrivă, ea a arătat ceva mai bine. Și asta s-a văzut mult mai limpede în startul setului doi, când românca s-a dus iute la 2-0, a avut câteva mingi pentru 3-0, însă Venus și-a ridicat din nou – și din senin – nivelul. Și-a salvat întâi game-ul pe serviciu, jucând mai agresiv, mai în teren, apoi a avut două șanse de re-break, mingi pe care Mihaela, cu două atacuri bine măsurate, le-a anulat imediat și s-a dus la 3-1. 

A fost un moment esențial. Pentru că Mihaela a știut să-și protejeze apoi avansul până la finalul setului: 6-4 și, la fel ca în precedenta lor întâlnire, la AO 2019, meciul a ajuns în setul decisiv. Atunci a câștigat Venus, cu 6-2, și tot ea a pornit mai bine și acum: mai agresivă, cu intenții mai clare, Venus a făcut break și s-a dus repede la 3-0. Cu pumnul strâns și cu un Come on! ceva mai blând decât ni-l aminteam, Venus s-a dus spre bancă cu sentimentul că știe ce are de făcut.

Și a știut când să atace pentru a-și păstra break-ul avans, la 4-1, a știut când să forțeze al doilea break pentru 5-1, în fine, a știut (și a putut) să gestioneze un final foarte tensionat, în care Mihaela a salvat două mingi de meci și a avut multiple șanse de break pentru a strânge decisivul la 5-4.

Însă Venus a închis cu 7-5, 4-6, 6-3 și, la trasul liniei, Mihaela nu poate regreta decât că n-a jucat mai bine șansele de break pe care le-a avut azi. A frunctificat doar două din 15, iar asta a fost prea puțin.

Venus, care a ajuns la al 90-lea turneu de Grand Slam în care evoluează, va juca în turul doi cu Ons Jabeur.

Sorana și Patricia se întorc mâine

Alte meciuri încheiate devreme în turneul fetelor

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi