Wimbledon, fără Rafael Nadal și Naomi Osaka. Rafa: „Încerc să fac totul ca să-mi prelungesc cât mai mult cariera”

Treizecizero | 17 iunie 2021

Nadal va rata, de asemenea, și Jocurile Olimpice de la Tokyo. Rafa este dublu campion la Wimbledon și are două medalii de aur la JO. Naomi Osaka a anunțat, în schimb, că va juca la Tokyo.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Turneul de la Wimbledon, programat să înceapă de luni într-o săptămână, va fi lipsit de două dintre starurile celor două circuite, ambii anunțându-și retragerea azi, la interval de câteva ore.

Rafael Nadal, dublu campion la Wimbledon, a fost primul care a anunțat că nu va juca la Londra, jucătorul spaniol explicând că are nevoie de mai mult timp pentru a se putea reface după efortul depus în timpul sezonului de zgură și la Roland-Garros.

Rafa, care a pierdut o semifinală epică la Paris, văzându-și astfel oprită seria de victorii la Grand Slam-ul din capitala Franței, a spus că are nevoie să ia o astfel de decizie pentru a se asigura că își va putea prelungi cariera și va rămâne competitiv cât mai mult timp. Decizia lui a fost afectată și de faptul că, anul acesta, pauza dintre RG și Wimbledon a redevenit una de două săptămâni, în urma deciziei turneului francez de a-și amâna startul cu o săptămână.

„Evitarea oricărui exces este foarte important în această fază a carierei mele, pentru a-mi permite să lupt în continuare la cel mai înalt nivel”

Nadal a anunțat, de asemenea, că va lipsi și de la turneul de tenis de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Rafa a mai ratat Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, din cauza unei tendinite, fiind de asemenea obligat să se retragă și de la US Open în acel an. Rafa a câștigat două medalii olimpice de aur, la simplu, în 2008, și la dublu, alături de Marc Lopez, în 2016, într-o finală cu Horia Tecău și Florin Mergea.

Decizia lui Rafa înseamnă, practic, că jucătorul spaniol are o prioritate clară pe termen mediu: să ajungă într-o stare fizică cât mai bună cu putință la ora sezonului de zgură din 2022. Nadal cedează teren în unele direcții pentru a-și maximiza șansele la turneele unde suprafața și condițiile de joc îi oferă oportunități mai mari pentru titlu. US Open intră în aceeași categorie, turneul de la Flushing Meadows fiind, practic, al doilea turneu important pentru Rafa după Roland-Garros, el câștigând patru titluri la New York. Un efort prelungit pe ruta Paris-Londra-Tokyo-New York ar fi fost nesustenabil pentru Nadal și ar fi riscat să-l afecteze pe termen lung. Alegându-și prioritățile, Rafa caută să își prelungească pe cât posibil cariera.

La rândul ei, Naomi Osaka a anunțat că va lipsi de la Wimbledon, decizie luată în contextul recentei ei retrageri petrecută la Roland-Garros, după victoria din primul tur cu Patricia Țig.

În schimb, Naomi, care a câștigat două dintre ultimele patru turnee de Grand Slam jucate, intenționează să participe la Jocurile Olimpice organizate în țara ei.

Un comunicat trimis de echipa ei anunță că „Naomi își va lua timp pentru a fi împreună cu familia și prietenii, dar va fi pregătită pentru Jocurile Olimpice și se bucură să joace în fața fanilor de acasă”.

La Paris, Osaka anunțase că va sări peste conferințele de presă obligatorii, asumându-și amenzile automate care decurg dintr-o astfel de hotărâre, și că este interesată să pornească o discuție mai amplă despre necesitatea ca sănătatea mentală a sportivilor să fie considerată o prioritate. Turneul parisian a răspuns acestui anunț indicând spre o serie de măsuri punitive care ar fi inclus, în ultimă instanță, excluderea din turneu. Osaka a ales să se retragă din turneu, dezvăluind că suferă de anxietate severă ori de câte ori trebuie să vorbească cu presa și că a traversat în ultimii ani perioade prelungite de depresie și că își ia ceva timp departe de circuit.

Naomi a admis, totodată, că modul în care a comunicat că nu participă la conferințele de presă a fost imperfect, dar că își menține dorința de a lucra cu Slamurile pentru soluții mai bune pentru turnee, jucători și fani. Criticat de o parte a opiniei publice, French Open și-a menținut poziția vizavi de felul în care a gestionat situația, dar a admis că organizațiile importante din tenis trebuie să facă o „treabă mai bună” în ce privește sănătatea mentală a sportivilor.

Un alt jucător de top care a anunțat azi că nu va merge la Tokyo este Dominic Thiem.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi