Viteză mărită: Simona se întoarce cu victorie pe Arthur Ashe, revine în turul al treilea la US Open după cinci ani

Radu Marina | 1 septembrie 2021

Cu această victorie, Simona a reușit să depășească în sfârșit o pasă negativă la US Open, neobișnuită pentru ea. Ea se califică în turul al treilea pentru prima dată de la ediția 2016

US Open este oferit de

Simona Halep a obținut o victorie fără mari emoții în a doua ei apariție la ediția din acest an a US Open, 6-3, 6-1 cu slovaca Kristina Kucova. Și, odată cu asta, a reușit să depășească în sfârșit o pasă negativă la US Open, neobișnuită pentru ea. Ea se califică în turul al treilea pentru prima dată de la ediția 2016, când se oprea în sferturile de finală, după o înfrângere în trei seturi cu Serena Williams, într-un meci intens.

De atunci, Simona a pierdut în turul 1 la edițiile 2017 (Sharapova) și 2018 (Kanepi) și în turul 2 în 2019 (Townsend), ea lipsind apoi la ediția de anul trecut. O serie, în sfârșit, oprită acum.

Și din acest motiv, a fost o zi foarte bună pentru ea: o victorie consistentă și fără mult timp petrecut pe teren, ceva reglaje reușite, o calificare prețioasă și, mai ales, a scăpat de emoțiile cu ploaia. Asta a fost posibil după ce meciul ei – programat inițial pe terenul 17 – a fost mutat pe Arthur Ashe, în urma retragerii Olgăi Danilovic din turneu (cea care urma să joace pe Ashe cu Naomi Osaka).

În turul următor, din care începe, pe hârtie, partea mult mai grea a traseului ei, Simona o va întâlni pe învingătoarea dintre Elena Rybakina și Caroline Garcia. Simona are 1-1 în h2h cu Rybakina, câștigând unicul meci complet cu sportiva kazahă, și 7-1 în h2h cu Garcia.

„Mă simt bine, mă simt mai încrezătoare. Înainte de turneu, am fost un pic îngrijorată cu accidentările, dar cred că m-am descurcat bine în primele două meciuri”, a spus Simona, la interviul de pe teren, adăugând că se simte norocoasă azi că a scăpat de ploaie prin reprogramarea pe Ashe.

*

Meciul a fost exemplul clasic de meci care stă în racheta Simonei. De la primul game jucat și până la ultimul, totul a fost despre Simona. Despre același joc solid de pe linia de fund al Simonei prin care Kucova nu a putut lovi, despre răbdarea Simonei, testată în multe rânduri de încăpățânarea slovacei de a întoarce încă o minge și încă o minge. Și a mai fost și despre capacitatea Simonei de a schimba planurile de joc pentru a fi cu adevărat eficientă.

Contra Kucovei, Simona a avut mai multe viteze de joc. A început agresiv și a încercat să termine punctele rapid, din două, maxim trei lovituri. A revenit la un joc ceva mai liniștit când s-a văzut egalată în primul set de la 3-0, după mai multe erori consecutive cu forehandul și apoi a găsit un echilibru suficient de bun încât să atace tot ce e de atacat, dar să îi și expună problemele în deplasare ale adversarei, plimbând-o stânga-dreapta cu lovituri rotunde. 

A fost un meci complet diferit față de cel din primul tur pentru că, de această dată, Simona a fost cea care a deschis des terenul, ea și-a asumat riscuri, ea a condus toate raliurile, ea a presat și a pus o presiune constantă pe adversară. Au fost și segmente de joc în care a ratat mult și a părut că nu leagă loviturile cum trebuie, dar în condițiile date, fără meciuri în picioare și aflată în mijlocul unui proces de revenire, lucrurile acestea sunt perfect normale. Ba chiar e extrem de încurajator faptul că astfel de episoade au fost izolate (revenirea Kristinei de la 0-3 la 3-3 în primul set) iar Simona reușește foarte bine să mențină vreme îndelungată același nivel bun de joc, fără mari fluctuații. 

Și din punct de vedere fizic, povestea a fost, de asemenea, diferită față de partida cu Giorgi. Dacă cu Giorgi a fost nevoie să fie foarte puternică pe picioare pentru a putea rezista atacurilor și a absorbi forța (inclusiv asta e o veste bună), cu Kucova a alergat mult, a construit la fel de mult, a avut momente în care a trebuit să se întindă după mingi ori în care a fost deplasată și lateral și în față și în spate. Veștile sunt bune și aici, pentru că Simona nu a părut că resimte dureri; a arătat disponibilitate la efort și a lovit cu poftă. 

E îmbucurător și faptul că procentajul la punctele câștigate cu primul serviciu a rămas unul foarte ridicat (76%) și a reușit să-și ușureze mult munca, mai ales în setul doi, grație serviciului, acolo unde Simona a pierdut doar patru puncte cu prima servă. 

Pentru prima dată de la Madrid încoace, Simona leagă două victorii la rând într-un turneu și deși o face într-un context special, evoluțiile ei sunt convingătoare. Nu impresionează din cale afară – nici nu nevoie de așa ceva, cel puțin nu acum – dar joacă curat, accelerează când simte că trebuie să închidă socotelile înainte ca lucrurile să se complice și tratează cu maturitate momentele importante. 

Din turul următor lucrurile încep să se complice și, cel mai probabil, va fi nevoie de mai mult. Știe și Simona asta și, în acest moment, senzația e că de la meci la meci tenisul ei arată mai bine, mai sigur și mai alert. Că va fi Elena Rybakina sau Caroline Garcia, amândouă două adversare foarte periculoase, care au cu ce să o rănească, rămâne de văzut. Cert e că o Simona sănătoasă și intrată bine în turneu va fi greu de scos de pe teren de aici încolo. 

https://twitter.com/usopen/status/1433117707499679753?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi