Victorii la Lyon: Irina Bara o învinge pe Timea Babos, Jaqueline Cristian confirmă saltul recent

Radu Marina | 2 martie 2020

Cele două românce au ajuns pe tabloul principal după câte două victorii în calificări. Irina e la cea mai importantă victorie a sezonului, Babos fiind clasată pe locul 99 WTA, în vreme ce Jaqueline ajunge la 11 victorii în ultimele 12 meciuri jucate.

DISCOUNT DE MARTIE! Ai 20 la sută reducere la check-out în Shop, între 1-3 martie. Folosește codul MARTISOR30.

Irina Bara și Jaqueline Cristian au obținut victorii prețioase la Lyon, turneu WTA International, trecând azi de Timea Babos (6-3, 6-7, 6-4), respectiv Priscilla Hon (6-2, 6-0).

Cele două românce au ajuns pe tabloul principal după câte două victorii în calificări. Irina e la cea mai importantă victorie a sezonului, Babos fiind clasată pe locul 99 WTA, în vreme ce Jaqueline ajunge la 11 victorii în ultimele 12 meciuri jucate. 

Jaqueline își continuă astfel forma excelentă începută la Cluj, la meciul de Fed Cup, cu a treia ei victorie obținută pe un tablou principal WTA. Primele două au venit în 2017 și 2019, la București, cu Kateryna Kozlova și Sorana Cîrstea (prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 100). 

Meciul câștigat cu Veronika Kudermetova la Cluj pare să fi fost, de fapt, tipul acela de victorie care a produs declicul pentru ea. E un “fenomen” des întâlnit în tenis ca o victorie mare, venită într-un context special, să înlăture multe dubii și să încarce sportivul cu încredere și moral, cu condiția să știe cum să gestioneze o astfel de situație. Jaq a știut, s-a agățat de acel succes și a început să construiască pe el. Iar de câteva săptămâni vedem o Jaqueline care emană siguranță, lovește cu încredere și nu e tocmai ușor să o scoți de pe teren. 

De la Cluj, ea a mai pierdut un singur meci din 12 jucate, a câștigat un turneu ITF (25k, Trnava), a ajuns în sferturi la Macon (25k), unde a fost învinsă greu de Oceane Dodin, cea care avea ulterior să câștige turneul, și a reușit să se califice pe tabloul principal la Lyon. 

Despre cum a gestionat momentul Fed Cup și ce a însemnat pentru ea, Jaq ne-a vorbit în interviul de aici.

La Lyon, unde a ajuns direct de la Macon, jucând fără să aibă zi de pauză, Cristian a cedat doar 10 game-uri în trei meciuri. În primul tur de calificări a învins-o, 7-5, 6-0 pe Nuria Parrizas Diaz, i-a lăsat apoi doar trei game-uri belgiencei Lara Salden, urmând ca astăzi să o domine clar, 6-2, 6-0, pe Priscilla Hon, jucătoare clasată pe locul 129 mondial. 

Asta ar putea-o sălta pe Jaqueline undeva în jurul locului 160 WTA de săptămâna viitoare – adică există șanse bune pentru un nou career high. 

Succesul îi aduce, totodată, și șansa unei întâlniri cu Sofia Kenin, campioana de la Australian Open. Ca asta să se întâmple, Kenin, care a pierdut ultimele trei meciuri din patru jucate, trebuie să treacă mâine de Vitalia Diatchenko. Dintre cele două, Cristian s-a întâlnit doar cu Diatchenko, în urmă cu trei ani la Istanbul, într-un meci câștigat de rusoaică în două seturi. 

Ziua bună de la Lyon a fost continuată apoi de victoria excelentă a Irinei Bara, care a bifat prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 100 a sezonului, după un meci dur cu Timea Babos (99 WTA), în care s-a văzut întoarsă de la 6-3, 5-3. În cele din urmă, deși cu setul doi pierdut la limită, Irina s-a redresat și a obținut o victorie importantă și tare muncită. 

Irina nu e nici o jucătoare agresivă și nici nu are acea explozie în braț pe care o vedem la multe dintre adversarele ei. Dar compensează toate astea printr-o rapiditate specifică în deplasare, reacții și execuții. Lovește iute, se folosește de forța pe care o generează oponenta, ia din timpul de reacție și reușește să varieze ritmul și traiectoriile. Peste astea, mai are o calitate importantă: știe să-și facă adversara să joace prost. 

Ce lipsește uneori e încrederea (în joc, în lovituri). Iar lucrul ăsta se observă cel mai bine în astfel de turnee mari, în fața unor jucătoare importante. S-a observat și astăzi, în momentul în care a servit pentru meci la 5-3 în setul doi: pe cât de convingător a jucat până la 6-3, 5-3, pe atât de ezitantă a devenit pe finalul de set. 

Dar încrederea se capătă sau se recapătă exact în astfel de meciuri dure, mai ales dacă reușește să iasă din ele cu bine, cum s-a întâmplat astăzi. Victoria obținută cu Babos e prețioasă pentru că vine în fața unei jucătoare clasate în top 100 și vine pe hard (aspect important, dat fiind că majoritatea victoriilor ei mari au venit pe zgură). Mai ales, vine după o redresare impecabilă în setul decisiv. 

Cu Babos, o jucătoare cu lovituri puternice și un tenis relativ unidimensional, Irina a înțeles rapid ce trebuie să joace pentru a o scoate din zona ei de confort: a variat înălțimea și ritmul, s-a ferit de forehand și a încercat cu mult succes să nu-i mai permită să lovească din zona șoldului. A făcut cam tot ceea ce era nevoie pentru a-și determina adversara să-și arate părțile mai puțin eficiente. 

Pentru o nouă calificare în sferturile unui turneu WTA, Irina va trebui să treacă de Daria Kasatkina sau Pauline Parmentier. Irina nu a mai jucat până acum cu niciuna dintre cele două. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi