Victorie grozavă pentru Sorana Cîrstea, care o învinge prima dată pe Jelena Ostapenko

Treizecizero | 6 iulie 2023

Sorana e a doua româncă ajunsă în turul al treilea la Wimbledon, alături de Ana Bogdan.

CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni de Wimbledon și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Wimbledon, după o victorie impresionantă, într-un duel pasionant, de mare luptă, cu Jelena Ostapenko, semifinalista din 2018 de la turneul londonez.

Sorana s-a impus într-o luptă de mai bine de două ore și jumătate, 4-6, 7-6, 6-4, prima ei victorie în patru întâlniri cu jucătoarea letonă.

Sorana, care-i a doua româncă ajunsă în turul al treilea la Wimbledon, alături de Ana Bogdan, o va întâlni pe numărul 13 mondial, Beatriz Haddad Maia, care tocmai ce a eliminat-o pe Jaqueline Cristian în trei seturi.

*

În ciuda teoriei care spune că e o suprafață rapidă, care favorizează punctele scurte, iarba oferă de multe ori bătălii epuizante, meciuri lungi, cu game-uri lungi și numeroase momente de presiune. Duelul dintre Sorana Cîrstea și Jelena Ostapenko a fost o astfel de luptă, cele două având nevoie de două ore și 40 de minute pentru a se desprinde una de alta.

Sorana este un matchup avantajos pentru Ostapenko, nu degeaba avea acel 3-0 în h2h, construit pe victorii pe hard și zgură, cu un singur set pierdut. Letonei îi convinge mingea Soranei, pentru că îi dă ritm, îi oferă oportunitatea să se alimenteze din tenisul frumos, cu linii clare și lovituri plate al Soranei.

Asta îi permite Jelenei să preia de multe ori controlul în puncte și să dicteze cu forța brută dintr-o zonă de confort; nu o dată am văzut-o azi împingând-o dintr-un colț în altul pe Sori și zburând-o efectiv de pe teren. Românca a alergat 2440 de metri pe teren, față de 2180 Jelena. Rareori vedem pe o adversară a Soranei având aproape dublul loviturilor direct câștigătoare (48 la 26). Nu e nicio rușine, Ostapenko poate face asta, într-o zi bună, aproape cu oricine, așa cum poate găsi o lovitură câștigătoare din orice poziție.

Chiar dacă nu lovește similar de riscant, la fel de ‘totul sau nimic’ precum Ostapenko, Sorana are destule elemente în comun cu aceasta. Dar, în ultimii ani, a dezvoltat ceva în plus. Abilitatea de a încasa, de a suferi, de a alerga din colț în colț și a absorbi forța loviturilor adversarei, apoi de a răspunde când momentul e oportun.

Prin natura jocului de azi, prin dinamica scorului și a evoluției ostilităților, prin istoricul celor două, din toate aceste motive e o victorie impresionantă a Soranei, una din cele mai bune ale ei într-un sezon în care are deja multe victorii valoroase, la nume grele. E un succes gritty, un succes pe care, până la urmă, ți-l aduce doar faptul că vrei mai mult decât oponentul și ești dispus să suferi oricât pentru asta. Pentru că, altfel, într-o înșiruire de game-uri strânse și lungi, puține lucruri le-au despărțit pe cele două.

Cifrele sunt aproape identice, și nu întâmplător. Procentajul de puncte câștigate pe primul: 73 la sută Sorana, 77 la sută Ostapenko. Ambele, 47 pe al doilea. Mingi de break convertite? 3 din 8 Sorana, 3 din 7 Jelena.

Raportul winners/unforced? 48-46 Ostapenko; 26-25 Cîrstea. Total puncte câștigate? Sorana, 115. Jelena… 116. Ăsta-i tenisul, poți pierde meciul, deși ai câștigat mai multe puncte.

Dar Sorana a meritat să câștige azi, pentru că a fost literalmente grozavă în momentele cheie. Acele passinguri din setul secund. Cum a jucat punctele finale din tiebreak-ul setului doi, inclusiv un alt passing ca să ia setul. Cum a convertit practic singura minge de break creată de ambele jucătoare în decisiv. Apoi cum a servit în game-ul final, câștigat la zero.

O victorie masivă, în genul de meci care te testează până la capăt, care te stoarce, fizic și mental, care-ți cere să pui în joc toate resursele de energie și toată răbdarea. O victorie contra unei adversare valoroase, chiar mai redutabilă pe iarbă decât pe alte suprafețe; Ostapenko doar ce câștigase recent titlul la Birmingham și nu e străină de un traseu lung la Wimbledon.

Pe Sorana o așteaptă încă o bătălie asemănătoare; tot un meci lung și strâns am văzut și în ultima ei întâlnire cu Beatriz Haddad Maia, anul acesta, la Dubai, când Sorana a câștigat 4-6, 7-6, 7-5, un maraton de trei ore și jumătate, pe care l-a câștigat după ce a salvat două mingi de meci. Pe iarbă, e de așteptat ca testul presupus de brazilianca ce tocmai a eliminat-o pe Jaqueline să fie și mai greu.

E un traseu greu pe tablou pentru Sorana, infernal chiar. Dar cu atât mai dulce ar fi, dacă va veni, prima ei calificare în optimi la Wimbledon.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi