Avea nevoie de o astfel de victorie: Sorana Cîrstea câștigă impresionant un maraton la Dubai cu Haddad-Maia

Radu Marina | 20 februarie 2023

Sorana Cîrstea a salvat mingi de meci cu Beatriz Haddad Maia la Dubai, în drum spre o calificare în turul al doilea. Ana Bogdan i s-a alăturat. Ambele au oprit astfel câte o serie de 4 înfrângeri consecutive pe tablourile principale.

Sorana Cîrstea a câștigat un thriller de 3 ore și 29 de minute în primul tur la Dubai cu Beatriz Haddad-Maia, un duel epuizant în care a salvat și două mingi de meci. Sorana oprește astfel o serie de patru înfrângeri.

Sorana Cîrstea a ajuns la Dubai cu stresul inevitabil pe care-l dă o serie de patru înfrângeri la rând, venită la pachet cu o cădere în clasament de aproape 30 de locuri. N-a fost cel mai roz început de sezon pentru ea, în condițiile în care, deși a luat parte la cinci turnee în 2023, strânsese în dreptul ei doar o victorie pe un tablou principal. Dar, cum știm deja, lucrurile se pot schimba rapid de la o săptămână la alta în tenis. Iar în cazul Soranei exact asta s-a întâmplat: în ciuda contextului, Sori a obținut o victorie importantă, atât prin prisma adversarei, cât mai ales prin evoluția avută în partida cu Beatriz Haddad Maia. 

Reîntâlnirea cu Beatriz Hadad Maia din primul tur de la Dubai, primul turneu WTA 1000 al sezonului, a fost una crâncenă: Sorana a ieșit cu bine la capăt cu numărul 12 mondial după 209 minute și după două mingi de meci salvate în tiebreak-ul setului doi. A fost 4-6, 7-6, 7-5 pentru Sorana, pentru prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 15 din august 2022 încoace, de la victoria cu Belinda Bencic de la Cincinnati. 

Mica revanșă pe care o ia în fața jucătoarei din Brazilia, cea care a învins-o în două seturi cu câteva săptămâni în urmă la Adelaide, ar putea fi genul de victorie care să-i aducă Soranei momentum. Nu e doar despre o victorie obținută în fața unei jucătoare care a adus forma bună de anul trecut și în acest sezon și se apropie să intre în Top 10. E și un succes pe care românca l-a obținut jucând un tenis sclipitor pe alocuri, cu multă concentrare și nervi tari în cele mai tensionate momente – și nu au fost puține –,  salvând mingi de meci în tiebreak-ul setului doi și revenind în decisiv de la 1-4. 

Toate cele trei seturi au fost deosebit de echilibrate. În primul set s-a reușit un singur break, la 4-5, când Sorana a servit pentru a rămâne în set iar de acolo lucrurile au devenit intense, dramatice, iar tenisul, tot mai calitativ. 

Cu toate că a pierdut la limită primul set, după câteva erori ușoare venite în momente nepotrivite, Sorana s-a ținut bine spre foarte bine de adversară în setul doi și nu a lăsat-o să ia avans: a rămas în față, a condus iar când s-a văzut egalată (a fost întoarsă de la 3-5 la 5-5) a răspuns întotdeauna prompt. În felul acesta s-a ajuns în tiebreak, care a avut-o, în primă fază, pe Haddad Maia în prim plan: ea a condus cu 3-1, 5-3 și 6-4 – dar Sorana a revenit de fiecare dată, a găsit toate răspunsurile potrivite și a fugit cu setul doi. 

Această revenire exemplară avea să se producă și în setul decisiv, pe care, din nou, brazilianca l-a început mai bine: a izbutit break-ul rapid și s-a distanțat la fel de rapid la 4-1. Părea că totul e decis. Însă, tot din nou, Sorana a părut de neclintit în aceste momente de mare încărcătură: a revenit de la 4-1 la 4-4 și a gestionat impecabil momentul de la 4-5, când a servit pentru a rămâne în meci.

Ieșită din acea încercuire, Sori a aruncat cu tot ce a avut la îndemână spre adversară în game-ul 10, reușind break-ul și obținând câteva minute mai târziu victoria, după un game câștigat autoritar cu propriu serviciu. 

În contextul în care începutul de sezon n-a fost cel mai grozav pentru Sorana și judecând după lipsa ei de încredere – care s-a simțit și în meciul de azi în câteva momente – asta e o victorie importantă. E o victorie în primul tur al unui turneu WTA 1000, dar ar putea fi acel gen de succes care să o repună pe turnantă, demonstrându-i că direcția în care merge e una corectă și că toată muncă pe care a depus-o în ultimele luni e răsplătită și va fi răsplătită. 

Următoarea adversară a Soranei la Dubai va fi Karolina Muchova, cu care s-a mai întâlnit o singură dată până acum, la US Open 2020, cu victoria dramatică a cehoaicei, într-un tiebreak decisiv. 

Lângă victoria Soranei de astăzi, adăugăm și o altă victorie foarte bună pentru Ana Bogdan, care a trecut în două seturi, 7-5, 6-3 de Laura Siegemund, o jucătoare complicată. Precum Sorana, și Ana a ajuns la Dubai ducând în spate o serie de înfrângeri – patru la număr – și un început de sezon ezitant. 

Fără să câștige vreun meci pe tabloul principal anul acesta, Ana a intrat pe tabloul de calificări la Dubai, unde a trecut în două seturi de Clară Burel și Tereza Martincova. Ajunsă în main draw, Bogdan a făcut un meci excelent contra lui Siegemund și merge astfel mai departe la Dubai, unde o va întâlni pe Shelby Rogers. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi