Vești pozitive: United Cup, o nouă competiție asemănătoare cu Hopman Cup, vine să înlocuiască ATP Cup din sezonul 2023

Treizecizero | 6 septembrie 2022

United Cup este o inițiativă a Tennis Australia, împreună cu WTA și ATP, și va înlocui ATP Cup, formatul pe țări organizat până acum de Tennis Australia și ATP, tot în startul sezonului.

US Open este oferit de

Cei mai buni jucători și cele mai bune jucătoare din lume vor avea șansa să concureze împreună, într-o competiție nouă, ce se pregătește pentru startul sezonului 2023.

United Cup, numele dat acestui turneu, va fi pe țări și va avea loc în mai multe orașe din Australia în ianuarie, înainte de Australian Open. Informația a fost publicată în premieră de The Times.

Competiția este o inițiativă a Tennis Australia, împreună cu WTA și ATP, și va înlocui ATP Cup, formatul pe țări organizat până acum de Tennis Australia și ATP, tot în startul sezonului.

Cu premii generoase, United Cup va oferi și puncte în cele două ierarhii ATP și WTA, aceasta fiind principalul diferențiator față de Hopman Cup, competiția mixtă cu mare tradiție de la care preia formatul. Hopman Cup, un format foarte iubit și de jucători, și de fani, a fost întrerupt în 2019, făcând apoi locul ATP Cup.

La ultima ediție, cea din 2019, Elveția cu Roger Federer și Belinda Bencic a învins în finală Germania cu Alexander Zverev și Angelique Kerber. Turneul a prilejuit și o înfruntare rămasă unică în istoria tenisului: Roger Federer vs Serena Williams. Întâlnirea celor doi a dus tenisul pe prima pagină în întreaga lume, făcând cu atât mai ciudată dispariția competiției.

Dar ATP Cup, înlocuitoarea Hopman Cup, n-a decolat cu adevărat niciodată, confruntându-se cu un număr de probleme semnificative. Printre ele, pandemia, dar mai ales concurența directă cu Cupa Davis, o competiție cu care inițial trebuia să se contopească, dar, în urma mai multor ani de complicații strategice, a ajuns să concureze. Ambele formate, practic similare, au fost programate la doar câteva săptămâni unul de celălalt, și au fost astfel afectate și au pierdut din interes.

Înlocuirea ATP Cup cu United Cup este, practic, o reparare a acestei greșeli și o revenire la formatul mixt atât de apreciat, căruia i se dă acum și o greutate sporită, prin adăugarea punctelor.

United Cup nu poate lua și numele de Hopman Cup, cel mai probabil din rațiuni contractuale și de marcă; Hopman Cup era organizat de ITF, în vreme ce noul format va fi o producție a Tennis Australia, organizatoarea Australian Open, WTA și ATP.

Formatul de desfășurare va presupune meciuri de simplu masculin, simplu feminin și dublu mixt. În esență, va fi cel mai apropiat lucru de un campionat mondial pe care tenisul îl va avea.

Mutarea mai înseamnă nu doar o clarificare a calendarului, care scapă de redundanța ATP Cup – Davis Cup, ci și o confirmare a întăririi relațiilor dintre ATP și WTA, după ce în ultimii ani s-a pus inclusiv discuția unei fuziuni.

Tenisul n-a dus lipsă de încercări din cele mai grele în ultimii ani, pandemia care a înghețat tururile profesioniste și cele de juniori și a dat peste cap pentru luni și luni clasamentele, scandalul Wimbledon, în urma căruia turneul londonez a rămas fără puncte la ediția din acest an, problemele în relația cu China și dificultățile înfruntate de unele turnee fiind printre cele mai importante.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi