Roger Federer și Serena Williams, față în față pe teren într-o ocazie istorică, ne arată cât de multe putem face, de fapt, împreună

Camelia Butuligă | 1 ianuarie 2019

Înainte de meciul de azi, ne-am întrebat cu toții: cum va returna Roger Federer cel mai bun serviciu feminin din toate timpurile? Cum va returna Serena Williams cel mai versatil serviciu masculin din toate timpurile? Cine va avea câștig de cauză din spatele terenului? Cine va lovi primul la fileu? Cine va da mai multi ași? Se vor căuta unul pe altul pe teren?

Ce este mai bun decât un GOAT? DOUĂ! 🐐 🐐

14 000 de oameni au cumpărat bilete la sesiunea de meciuri dintre echipele Elveției și Statelor Unite din cadrul Cupei Hopman. Atracția principală a fost meciul de dublu mixt dintre Roger Federer și Belinda Bencic, pe de o parte, și Serena Williams și Francis Tiafoe, pe de altă parte. Era o ocazie unică de a-i vedea pe cei mai importanți jucători ai circuitului masculin și feminin din ultimii 15 ani înfruntându-se pentru prima (și sperăm nu și ultima) oară într-un meci competitiv.

Confruntările dintre fete și băieți sunt un fel de terra incognita, mai degrabă tărâmul speculațiilor decât al realității. Cu toate astea, săgeți competitive s-au tot trimis din ambele tabere, mai în glumă, mai în serios. John McEnroe, de exemplu, a susținut mulți ani că poate s-o învingă pe Serena Williams. Serena, la rândul ei, l-a tachinat in repetate rânduri pe Andy Roddick, nelăsându-l să uite că l-a învins odată, când erau copii. Iar despre Bătălia Sexelor știm deja.

Meciurile competitive de simplu între o femeie și un bărbat nu vor porni niciodată de pe picior de egalitate (din punct de vedere fizic) și, în consecință, nu au sens. Însă dublul mixt oferă un mod elegant și echitabil de a vedea cum interacționează jucătorii și jucătoarele, atât ca parteneri, cât și ca adversari. Dinamica este fascinantă și dă naștere unor meciuri spectacol, mai ales când echipele sunt echilibrate și formate din jucători de top.

Înainte de meciul de azi, ne-am întrebat cu toții: cum va returna Roger Federer cel mai bun serviciu feminin din toate timpurile? Cum va returna Serena Williams cel mai versatil serviciu masculin din toate timpurile? Cine va avea câștig de cauză din spatele terenului? Cine va lovi primul la fileu? Cine va da mai multi ași? Se vor căuta unul pe altul pe teren? Toate ar fi rămas la stadiul de ipoteze dacă n-ar fi existat Cupa Hopman, acest turneu demonstrativ care și-a depășit cu mult condiția și a devenit una din cele mai îndrăgite competiții ale începutului de an și printre jucători și printre fani.

Este regretabil așadar că de anul viitor, această venerabila competiție, numită după unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile, va fi eliminată cel mai probabil din calendar pentru a face loc nou înființatei ATP World Cup, o competiție masculină pe echipe care va face concurență Cupei Davis. După ce Federer a arătat cât de distractivă poate fi o competiție pe echipe, și ATP și ITF se grăbesc să urmeze modelul Laver Cup. Mă uluiește cum organizatorii ignoră cât de mult lipici au la public evenimentele combinate. De ce ATP se încăpățânează să organizeze încă o Cupă Davis și nu se aliază cu WTA pentru a duce Cupa Hopman la următorul nivel, organizând un World Cup adevărat, și cu fetele și cu băieții?

Sper că Roger nu a rămas imun la vâlva creată de întâlnirea istorică dintre el și Serena. Dacă organizațiile tradiționale sunt prea orgolioase sau supuse birocrației, sper că tot Federer, cu nasul lui pentru afaceri vizionare, va invita jucătoare în Cupa Laver pe viitor.

Cât despre meci, da, ne-a răspuns la toate întrebările: cele mai bune servicii din circuite au fost la înălțime (din primele șapte încercări, nici Roger nici Serena nu reușiseră niciun retur pe serviciul celuilalt). La fileu, Roger a fost mai incisiv, schimbând lovituri la corp cu Tiafoe și având mai mult succes la interceptări decât Serena. Din spate, s-au făcut câteva puncte senzaționale, cu loburi și unghiuri excentrice. Vedetele s-au achitat onorabil de sarcina de a propulsa meciul, dar nici personajele secundare n-au jucat rău deloc. Aici s-a făcut diferența, Bencic fiind un pic mai proactivă decât Tiafoe – poate și ambiționată de înfrângerea de la simplu, unde a revenit de la 1-4 pentru a câștiga primul set și apoi a avut-o pe Serena in mână la sfârșitul setului doi, însă a scapat-o. Belinda a reușit niște retururi foarte bune (nu-i o surpriză, căci anul trecut, în aceeași competiție, l-a școlit pe Sascha Zverev). Tot Belinda i-a împiedicat pe americani să câștige setul doi făcând un challenge reușit pe un serviciu care s-a dovedit out și a dat Elveției șansa de a egala scorul la 3 în tiebreak, pe care l-au și câștigat.

Meciul s-a terminat (prea repede) cu un interviu prelungit cu echipa Elveției și apoi cu Roger și Serena, care s-au lăudat reciproc, au râs, s-au îmbrățișat și au făcut un selfie pentru eternitate. Dacă toate chestiile astea adorabile rămân fără urmări, voi fi neconsolată.

 

https://twitter.com/rogerfederer/status/1080115621688299520

https://twitter.com/doublefault28/status/1080105262223187972

https://twitter.com/treizecizero/status/1080088363976273920

https://twitter.com/doublefault28/status/1080098856099110912

https://twitter.com/doublefault28/status/1080099280009003009

https://twitter.com/VIKI_RF/status/1080105242191114240

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi