Vechea Sorana n-ar fi ajustat. Idei după victoria Soranei Cîrstea cu Pavlyuchenkova și calificarea în optimi de Slam a patra oară în carieră

Radu Marina | 22 ianuarie 2022

Vechea Sorana n-ar fi schimbat tactica niciodată. Ar fi ținut morțiș să-și câștige ea punctele cu orice preț și să le piardă pe mâna ei, indiferent de ce semnale ar fi transmis adversara. La fel cum, cel mai probabil, ar fi scăzut drastic nivelul în setul decisiv după pierderea setului doi.

„(În tenis) nu este vorba doar despre lovituri de dreapta și rever, este vorba și despre minte” e o frază venită de la Sorana Cîrstea, în conferința de presă după victoria cu Anastasia Pavlyuchenkova. E o frază care spune mai mult decât a lăsat ea să se înțeleagă, în contextul în care acest răspuns a venit la o întrebare legată de faptul că ea și Pavs se cunosc bine și au jucat multe meciuri una împotriva celeilalte. 

E, în același timp, o frază care conturează foarte bine perioada prin care trece Sorana – cea mai bună perioada a carierei sale – și care ne arată o Sorana matură, care înțelege că, uneori, tenisul nu e doar despre lovituri. Și că un meci de tenis nu se câștigă doar prin serviciu, rever și forehand. Înainte de a fi câștigate cu loviturile, meciurile mari se câștigă cu mintea. Iar Sorana exact asta a făcut azi, în fața unei adversare care, de asemenea, traversează o perioadă bună, clasată pe locul 11 și finalistă la Roland Garros de anul trecut. Exact un rezultat care, ne-a spus Sorana, o motivează și pe ea să creadă că poate să-l replice.

Ce e cert e faptul că Sorana se află, în acest moment, într-un loc tare bun; ca repere, ca joc, că atitudine ca mod de a înțelege tenisul. Acest ultim aspect e poate și cel mai important – deși nici restul nu sunt mai puțin relevante – ,  pentru că asta a dus-o pe Sorana la un alt nivel. În momentul în care a început să se raporteze la tenis altfel decât a făcut-o în trecut, Sorana a început să se simtă mai bine și mai liniștită, ea cu ea; să fie motivată să muncească mai mult, să își dorească să se îmbunătățească și să caute să-și adune în jurul ei oamenii potriviți. 

În majoritatea aparițiilor ei la conferințele de presă, găsim o Sorana liniștită, înainte de toate, care se bucură de tot acest proces și ia fiecare victorie așa cum vine – fără să o sărbătorească prea mult, fără să se gândească prea mult la ce tocmai a obținut, fără să se gândească prea departe. Se bucură de victorie și merge mai departe, la următorul meci. 

Tipul acesta de calm și atitudine sănătoasă se reflectă și într-o bună parte a meciurilor ei. Astăzi, cu Pavlyuchenkova, calmul și atenția pe care le-a avut în momentele importante i-au adus victoria. În condițiile în care cele două se cunosc atât de bine, n-a fost loc de mari secrete și fiecare a știut prea bine ce să joace să o încurce pe cealaltă. Dar echilibrul s-a rupt când Sorana a înțeles că Pavlyuchenkova e predispusă la erori ușoare și că greșește neforțat și din poziții ușoare. Așa că a decis să profite de asta, să stea mai mult în schimburile de mingi, să joace mai rotund și chiar să aștepte erorile neforțate. 

Vechea Sorana n-ar fi schimbat tactica niciodată. Ar fi ținut morțiș să-și câștige ea punctele cu orice preț și să le piardă pe mâna ei, indiferent de ce semnale ar fi transmis adversara. La fel cum, cel mai probabil, ar fi scăzut drastic nivelul în setul decisiv după pierderea setului doi. 

N-a fost cazul acum, ci din contră. Și acolo s-a decis totul. Cîrstea a jucat exact ce trebuie jucat și a speculat incredibil de bine fiecare moment slab al adversarei, care a încheiat meciul cu 31 de erori neforțate, adică aproape dublu față de Sorana (17). Mai mult, deși a fost dusă în decisiv, asta n-a stresat-o, n-a dus-o într-o zonă gri spre neagră, din care cu greu ar mai fi putut ieși în trecut. În schimb, a reușit să se regrupeze și să ia lucrurile de unde le-a lăsat în primul set: a făcut break rapid în primul game, s-a distanțat la 2-0, apoi 3-1 și 5-1, ca în cele din urme să obțină victoria după un game câștigat la zero la 5-2. 

În termeni de clasament, este cea mai importantă victorie a Soranei din ianuarie 2021, când tot la Australian Open, trecea de Petra Kvitova, locul 8 pe atunci. 

Pentru prima ei calificare într-un sfert de finală la un Slam după o pauză de 13 ani, Sorana se vede cu Iga Swiatek. Nu s-au mai întâlnit niciodată, iar meciul promite: Iga e o adversară de alt calibru, dar asta nu înseamnă că șansele Soranei sunt inexistente. Șansele există și meciul se joacă pentru că diferențele în ceea ce privește matchup-ul nu sunt chiar atât de mari. Sorana e capabilă să preia inițiativa, să fie agresivă și să reziste în fața polonezei vreme îndelungată. 

Va fi mereu sub presiune, dar tipul acesta de presiune pe care îl pune Iga – cu mingi rapizi, în viteză, drepte – s-ar putea să îi vină mănușă Soranei, pentru că ea preferă oricând o adversară agresivă în detrimentul uneia care se bazează mult pe defensivă și contraatac. 

Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, disponibil AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați, și contribui la un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi