Unde o găsește dubla Dubai – Doha? Simona Halep începe sezonul de la zero, căutându-și întâi liniștea, apoi forma

Treizecizero | 16 februarie 2016

În termeni de clasament, jucătoarea va coborî pe unul dintre locurile 4-5 după turneul de la Dubai, indiferent de rezultatul obținut. Dar miza acestor turnee nu e câtuși de puțin clasamentul.

Într-o privire, sezonul Simonei Halep – sezon care revine acum în prim-plan după vâltoarea Fed Cup – cuprinde doar șase meciuri mari și late. Trei câștigate, trei pierdute. O semifinală la Sydney, o eliminare rapidă la Melbourne și un 1-1 la Cluj, contra cehoaicelor. Greu să te scuturi de impresia de nesatisfăcător, nu atât în ce privește rezultatele, cât mai ales constanța aparițiilor pe teren, frustrantă de-a dreptul. Ce s-a întâmplat în primele săptămâni ale lui 2016 conturează o succesiune de evenimente din cale afară de fragmentată, fără pic de continuitate. Deși a fost prezentă la startul a patru competiții diferite, Halep a stat puțin pe teren și n-a avut fluență în pregătiri. La un moment dat, simpla păstrare a concentrării devenise o mică victorie, în vreme ce obiectivele mari au trebuit date mai la urmă, pentru vremuri mai senine, când corpul îi va permite. Probleme de sănătate dintre cele mai diverse au luat prim-planul și i-au afectat flow-ul zilnic; era o chestiune de timp până când efectele aveau să se vadă și pe teren. Între entuziasmul cu care și-ar fi dorit să înceapă anul și obstacolele pe care i le-a pus propria sănătate, Simona a reacționat ca orice om care-i prins la mijloc între intenții bune și resurse puține: a devenit ezitantă și apăsată. Într-un background atât de agitat, s-a adăugat și elementul Fed Cup, care-i în continuare un subiect nerezolvat și complicat pentru Simona. Iar sentimentul de confuzie s-a accelerat după schimbările bruște de planuri. Întâi, segmentul Fed Cup – Dubai – Doha părea că va fi șters cu totul din programul ei, iar jucătoarea va căuta mai întâi să se refacă complet. Apoi, toate aceste evenimente au reintrat în cărți, la fel de brusc precum ieșiseră.

Nu-i greu de înțeles de ce Simona a privit victoria cu Kvitova de la Cluj ca pe șansa unui nou start în 2016. “Abia acum începe sezonul pentru mine”, a spus ea la o conferință de presă la care a apărut mai degrabă ușurată, nu atât bucuroasă de victoria în sine, cât de ce ar putea însemna aceasta în săptămânile următoare. A citat fraza dintr-un mesaj primit de la Darren Cahill și a spus că, în sfârșit, se simte mult mai bine și că a găsit inspirație și în înfrângerea cu Pliskova. Așa cum se întâmplă uneori în tenis, când nu totul este doar despre rezultatul sec al unui meci.  

Dar de la Cluj au trecut deja câteva zile de liniște totală; genul de moment care separă un Slam de alte turnee importante. O pauză binevenită după o agitație precum cea experimentată recent de Simona. Ne întoarcem la rutina din circuit, într-un segment de regulă liniștit al calendarului. Luna februarie nu e tocmai recunoscută pentru impactul major pe care îl are asupra clasamentelor sau a istoriei tenisului; turneele de la Doha și Dubai sunt bine cotate financiar, dar presiunea e mai mică, miza și atenția generală, la fel. Tocmai asta le recomandă drept locul ideal unde să te relaxezi și să te concentrezi doar pe joc.

Deci? Din ce stare de spirit reia Simona lupta?

 

E simplu de găsit motive de panică în începutul de an sau în eventuala alunecare în clasament, dar Simona continuă să se mențină fermă pe poziții: lucrează să-și completeze jocul și așteaptă, așa cum spunea și la Cluj, ca toate lucrurile care funcționează la antrenamente să poată fi implementate și în meciuri. Știe că trebuie să-și diversifice jocul și să găsească soluții pentru a-și scurta prezențele pe teren. În același timp, știe că schimbarea majoră trebuie să se producă pe plan mental. Trebuie să-și dea voie să creadă cu adevărat că poate câștiga la cel mai înalt nivel. 

Jucătoarea a vorbit despre toate aceste subiecte la Dubai, într-un interviu foarte consistent cu Reem Abulleil, una dintre jurnalistele cu credibilitate, parte din micul pluton de jurnaliști care însoțește ambele circuite la aproape toate turneele mari ale anului.

Reem observă în materialul publicat pe Sport360 că succesiunea problemelor de sănătate ale româncei este “oribilă”. Simona povestește ceea ce ne-a spus și nouă la Melbourne: “Totul a început în decembrie. Mă antrenam, dar nu-mi era deloc ușor, pentru că oboseam des și repede. Apoi am avut o infecție la stomac și a trebuit să iau câteva zile de pauză. Am venit în Australia pe antibiotice. Apoi m-am accidentat iar la tendonul lui Ahile, iar înainte de Australian Open m-am ales cu o altă infecție la nas și una la ureche. Așa că a fost dificil să joc și să stau concentrată. M-am speriat un pic și am zis că mai bine mă opresc, să fac un tratament serios și să mă pot întoarce în circuit într-o condiție fizică normală”.

Abia la această etapă – adică anunțul făcut după AO că va sări peste luna februarie – aflase Simona că infecția de sinus era un simptom al deviației de sept, așa că plănuise intervenția chirurgicală în februarie. Ce a urmat, știm. Cu tratamentul care a dat semne încurajatoare, Simona a forțat prezența la Cluj, chiar dacă fără să se fi antrenat prea mult înainte, iar faptul că a rezistat cu bine la două meciuri foarte tari, ambele de câte trei seturi, a încurajat-o să amâne pe termen nedeterminat intervenția.

Ea admite că, în perspectivă, ar fi putut o idee mai bună să sară cu totul peste vara australiană: “Poate că era mai bine să nu merg deloc la primele turnee, dar am crezut că va fi ușor doar cu problema la stomac. Dar drumul, jetlag-ul și toate eforturile au făcut totul mai greu pentru mine. Dar nu regret nimic acum”, spune Simona, care se declară 100 la 100 din punct de vedere fizic înainte de debutul la Dubai.

Favorită 1, Simona o va întâlni în turul secund pe Ana Ivanovic, care a depășit-o pe Daria Gavrilova. Cu Ana are o istorie tumultuoasă a meciurilor directe; cel puțin două dintre ele (București, Singapore) au fost cu o miză emoțională deosebită. La fel a avut însă și meciul de la Sofia, din 2013. De altfel, cele două nu s-au mai văzut pe teren exact de la acel meci din grupele Turneului Campioanelor 2014 care a inspirat sute de comentarii și texte. Dacă ar fi pierdut în două seturi, Simona ar fi ajutat la eliminarea Serenei Williams, iar Ana s-ar fi calificat în semifinale. Însă românca a câștigat setul necesar pentru Serena, fiind lăudată de ambele rivale.

„Am cea mai bună echipă”

Aptă fizic, Simona spune că focusul ei acum se poate întinde către regăsirea încrederii. “E greu să vorbesc despre încredere”, spune ea, sugerând că tema are foarte multe fațete. “Încrederea e în felul în care abordezi un meci, cum lovești mingea. Când nu ai încredere, poate că lovești mai moale sau cu teamă. Și pentru că am fost bolnavă, m-am chinuit un pic în timpul meciurilor. Acum, că mă simt fit și sunt 100 la 100 fizic, încrederea că pot juca bine este din nou acolo. Acum trebuie doar să ies pe teren și să joc meciuri, multe meciuri, pentru că am nevoie de ele”.

“Obții încredere din meciuri și din victorii”, subliniază Halep.

La acest capitol, una dintre temele recurente în discuțiile despre Simona este felul în care gestionează presiunea. În viziunea româncei, acesta e cel mai complicat lucru în ce privește prezența în top. Însă Simona confirmă că face progrese importante și la acest capitol, dându-i credit lui Darren Cahill pentru acest lucru.

De altfel, Simona spune că acum are „cea mai bună echipă” tehnică alături de ea, dintre toate variantele încercate de-a lungul timpului: “Poate că cer foarte multe de la oameni, sunt foarte nerăbdătoare. Darren m-a ajutat mult, sunt ceva mai relaxată acum și văd viața un pic diferit. Muncesc bine și mult, pentru că vreau mereu să fiu concentrată pe ce am de făcut, dar ne putem relaxa uneori, pentru că trebuie să ne bucurăm de viață și de ce ni se întâmplă; viața nu e doar ce se întâmplă pe teren”, își nuanțează Simona discursul.

“În imaginea de ansamblu, vreau să devin mai puternică. Știu că am multe de făcut în sensul acesta, dar sunt ok, sunt mai relaxată. Vreau să-mi îmbunătățesc tactica pe teren, să văd jocul și să schimb mai des în timpul lui. Dar, de asemenea, vreau să îmi îmbunătățesc mult și latura mentală. Darren îmi vorbește mereu bine, iar asta mă ajută mult”.

Simona dă și un exemplu concret în care a putut să testeze progresul la acest capitol: prezența la echipa de Fed Cup. Față de anul trecut, spune că zilele petrecute alături de echipă au fost “cele mai bune în termeni de atmosferă și feeling”.

Apropo de încredere, jucătoarea găsește ceva bun dintr-un Australian Open care poate nu s-a terminat bine pentru ea, dar s-a terminat senzațional pentru o altă jucătoare care avea zero la capitolul titluri de Slam. “După ce am văzut-o pe Pennetta câștigând, iar acum pe Kerber câștigând, cred și mai mult în șansele mele de a câștiga un Grand Slam. E mai ușor pentru noi toate să credem că un Slam e posibil. Până acum era greu, pentru că Serena era acolo și noi toate credeam din start că ea este câștigătoarea; poate de aceea ne făceam viața mai grea. Dar acum toată lumea crede că poate câștiga un Grand Slam”.

Simona spune că i-a dat imediat după finala de la Melbourne un mesaj lui Angelique Kerber: “Am fost foarte fericită pentru ea, o cunosc și e o persoană foarte bună. Muncește mult și a meritat titlul, așa că multe felicitări pentru ea”. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi