Un Grand Slam sau locul 1? Simona: „Mi-ar plăcea mult să câștig încă un Slam, dar e încă departe, mai e mult de muncă”

Treizecizero | 21 ianuarie 2022

Simona Halep se pregătește nu de Emma Raducanu, ci de o întâlnire neprevăzută cu Danka Kovinic, care a reușit cel mai bun rezultat al carierei, la a 18-a ei prezență pe tabloul unui Slam.

Imediat după a șaptea ei victorie consecutivă din 2022, Simona Halep a aterizat direct la microfonul Eurosport, unde finalul interviului a luat-o un pic prin surprindere.

„Sigur ai și obiective concrete. Ce ți-ai dori?”, a întrebat-o Alize Lim. „Locul 1 sau un nou Grand Slam?”. Simona a ezitat o secundă, apoi a răspuns: „Mi-ar plăcea mult să câștig încă un Grand Slam, dar trebuie să lucrez în continuare din greu. Dar dacă va fi să fie, va fi binevenit”.

Evenimentele de joi de la Melbourne au proiectat-o pe Simona în atenția specialiștilor, poate mai mult decât era deja. Pe de o parte, maniera în care a jucat și a câștigat cu Haddad Maia, meci desemnat de Simona drept cel mai bun făcut de ea în acest început de an în care a strâns deja 7 victorii la rând.

Pe de altă parte, seria de surprize din jurul ei de pe tablou, unde Garbine Muguruza, Anett Kontaveit, Emma Raducanu și Elena Rybakina, toate, jucătoare capabile să-și ridice mult nivelul în fazele avansate, au ieșit una după alta.

Dar cel mai mult dintre toate atrage atenția bucuria cu care joacă Simona zilele astea.

Am întrebat-o pe Simona dacă faptul că acum nu mai este în vârful clasamentului, vânată de rivalele ei, ci în postura de vânător, o ajută să joace eliberată, cu o relaxare aparte.

„Nu știu dacă mă simt eliberată, deoarece presiunea există oricum, pentru că muncind zi de zi îți dorești să se întâmple bine pe teren. Dar e o presiune plăcută. Am transformat-o într-o presiune pozitivă și mi-e bine acum. Chiar mă simt bine pe teren. Ceea ce cred că se și vede”, a spus ea, printre altele.

Cu tabloul deschizându-se în față, Simona se va obișnui, probabil, repede să audă zilele următoare că reintră printre favorite.

Dar ce se întâmplă în jurul ei pe tablou, ne-a spus ea, nu e de natură să o influențeze în vreun fel.

Cum arată tabloul în a doua jumătate

[27] Collins vs. Tauson
[19] Mertens vs. Zhang

[14] Simona Halep vs. Kovinic
Cornet vs. [29] Zidansek

[7] Swiatek vs. [25] Kasatkina
Sorana Cîrstea vs. [10] Pavlyuchenkova

Kanepi vs. [WC] Inglis
[31] Vondrousova vs. [2] Sabalenka

Wilander, despre meciul Simonei din turul al treilea

„O văd pe Danka Kovinic în stare să-i pună probleme mari Simonei Halep. Poate fi foarte puternică și are un joc foarte solid. Nu știu de ce este atât de jos în clasament, dar este o jucătoare mai bună decât o arată poziția ei. Victoria împotriva Emmei Raducanu nu a fost numai despre tenis, ci despre a învinge o campioană US Open, un nume deja faimos în tenisul din ultimele șase luni. Kovinic este entuziasmantă și va fi o adversară foarte periculoasă pentru Halep. Acum doi-trei ani aș fi spus că acest meci ar trebui câștigat ușor de către Simona, dar acum ea încă își revine încercând să lege cât mai multe meciuri la rând, așa că eu o consider o partidă foarte echilibrată” – Mats Wilander, via Eurosport.

Nici acum cu Emma

Încă o dată, Simona Halep și Emma Raducanu sunt aproape de a se vedea în premieră într-un meci oficial, dar întâlnirea se amână. Au fost la un meci distanță la Indian Wells, relativ aproape la Cluj, la Transylvania Open, și din nou la un meci distanță la Australian Open.

Și de data asta nu a mai fost din cauza unei evoluții slabe a Emmei; dimpotrivă, britanica are multe motive de satisfacție despre cum a jucat în meciul cu Kovinic, în ciuda înfrângerii (prima a ei într-un meci întreg de Slam) survenite la capătul unui meci spectaculos, în care Emma a fost chinuită de o rană deschisă în palma dreaptă. Merită lăudată în primul rând pentru că l-a dus la capăt. A fost 6-4, 4-6, 6-3 pentru jucătoarea din Muntenegru, care merită felicitată mai ales pentru modul în care a știut să se regrupeze în setul decisiv.

Campioana de la US Open a început tare meciul, s-a repezit la 3-0 și ne-a dat senzația că urmează un nou set impecabil, în stilul proaspătului 6-0 din deschiderea meciului cu Stephens.

Însă nivelul de joc al Emmei a scăzut brusc, din cauza unei răni deschise (și pansate de medicul turneului) în palma dreaptă. Încurcată mai ales la serviciu și la forehand – pe ambele lovituri a încecat să modifice priza, preferând adesea slice-ul -, britanica a pierdut repede cinci game-uri la rând, înainte să cedeze primul set cu 6-4.

Totuși, Emma nu s-a lăsat. Trecută aproape cu totul la un forehand slice, în stilul Monicăi Niculescu, mișcare care a ajutat-o să-și protejeze puțin palma afectată, britanica a făcut spectacol într-un set secund superb: o sumedenie de scurte inspirate, multe mingi năprasnice cu reverul și o ușurință cu totul aparte de a-și adapta jocul. Sunt multe lucruri pe care le poți învăța și apoi perfecționa pe un teren de tenis, dar numai talentul te poate ajuta să faci lucrurile complicate să arate banal. În plus, Emma a continuat să zâmbească larg după fiecare punct frumos; și chiar după unele greșeli ușoare. Relaxarea asta i-a adus și-i va aduce mulți fani și de-acum înainte, căci nu-i deloc simplu să exprimi bucurie într-o situație ca asta.

Dar nici Kovinic (27 de ani) n-a fost ocolită de talent. Și ea se poate exprima frumos și divers pe teren, a demonstrat-o și azi. A mai arătat și multă stăpânire de sine, mai ales în debutul setului decisiv, când a salvat trei mingi de break, înainte să se desprindă și să închidă meciul în ofensivă, pentru prima ei calificare în turul 3 la un turneu de Grand Slam.

Ce fel de jucătoare este Danka

Este prima oară în 18 participări când Kovinic ajunge în turul al treilea al unui Grand Slam. Debutantă în circuit în 2013, Danka a făcut istorie pentru țara ei în mai multe ocazii, devenind prima jucătoare din Muntenegru care ajunge în Top 50, într-o finală WTA sau care câștigă în fața unei jucătoare de Top 20.

Stilul ei de joc este unul foarte agresiv. Serviciul e arma cea mai importantă; ea reușește să servească relativ constant peste 180-185 km/h. Nu doar că servește destul de puternic, dar poate obține și varietate de pe servă. Caută să preia inițiativa și să închidă punctele rapid. Generează forță de nicăieri, lovește plat și stă puternică pe picioare.

„Sunt foarte fericită, cum să nu fiu. E prima oară când sunt în turul al treilea după atâția ani și, sincer, este un sentiment fantastic, pentru că mi-am dorit acest lucru de atât de mult timp. Și, da, sunt bucuroasă să fiu și prima muntenegreană care ajunge în această fază a unui Slam”, a spus Kovinic, al cărei career best este locul 46, și care anul trecut a jucat finala WTA 500 de la Charleston.

Simona și Danka au mai jucat în 2016, în sferturile de la București, când românca s-a impus în două seturi.

 „Nu mai țin minte cum joacă, am jucat acum șase ani. E greu să spun acum exact ce trebuie să fac la următorul, dar mâine o să am timp să văd despre ce e vorba. Am văzut un pic cum a jucat azi și e o jucătoare puternică, lovește mingea bine de tot. Sper să fac ceea ce trebuie ca să câștig”, ne-a spus Simona.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi