Tsitsipas salvează două mingi de meci cu Zverev, Rafa Nadal îl întoarce pe Cilic, merge în semifinale în Canada după 5 ani

Radu Marina | 11 august 2018

Victoria lui Rafa în fața lui Cilic îi garantează spaniolului matematic calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, dar și o revenire în semifinalele de la Rogers Cup după o pauză de cinci ani. În vremea asta, Tsitsipas devine cel mai tânăr jucător din 2006 încoace (Monte Carlo, Rafael Nadal) care învinge trei jucători din Top 10 (Thiem, Djokovic, Zverev) în același turneu.

Ieri spuneam că meciul jucat între Zverev și Tsitsipas la Washington nu e tocmai un indicator pentru ceea ce va urma la Toronto. Motivul principal era legat de capacitatea lui Tsitsipas de a extrage din înfrângeri exact ceea ce trebuie, astfel încât data viitoare să nu se mai afle în această poziție.

Pentru el, această dată viitoare a venit relativ repede; iar pentru multă vreme, s-a aflat în aceeași situație ca la Washington: dominat copios de Zverev și fără multe șanse. Dar într-un final, acel clever tennis de care el a tot amintit înaintea meciului și despre care spunea că asta e cheia în fața lui Zverev, a început să se lege. Și a început să se lege într-un moment în care brusc, Zverev nu s-a mai regăsit, adică atunci când a avut șansa de a servi pentru meci la 5-3. Rezultatul? Un comeback de toată frumusețea a lui Tsitsipas (3-6, 7-6, 6-4), după două mingi de meci salvate.

Meciul ăsta nu va fi uitat prea repede de niciunul dintre ei. Zverev, din cauza înălțimii de la care a căzut și cât de puțin i-a lipsit pentru a câștiga, în timp ce pentru Tsitsipas această victorie îl duce în prima semifinală Masters, devenind cel mai tânăr jucător din 2006 încoace (Monte Carlo, Rafael Nadal) care învinge trei jucători din Top 10 (Thiem, Djokovic, Zverev) în același turneu.

Tsitspas a început acest meci încercând multe lucruri, dar nereușind mai nimic. Asta se întâmplă când ai multe opțiuni la dispoziție și le tot încerci până când o găsești pe cea corectă. Lui i-a luat mult timp până când a găsit formula câștigătoare; dar când a găsit-o a impresionat.

Întâi a mizat pe forță, dar fără succes, a plusat cu venirile la fileu repetate, dar s-a văzut pasat cu ușurință, a încercat să varieze, dar nu suficent cât să deranjeze – timp în care Zverev aduna punct după punct și crea impresia că orice ar face Tsitsipas, el poate face și mai bine. Pe scurt, părea un match-up complet nefavorabil grecului.

Și totuși, Tsitsipas s-a agățat. Când nu-ți mai rămâne nimic de făcut, e important să stai acolo și să aștepți să treacă furtuna, poate ai noroc. Iar Tsitsipas a știut asta, pentru că nu e primul meci pe care-l câștigă salvând minge de meci sau revenind dintr-o situație atât de complicată; săptămâna trecută a revenit de la 4-5, 15-40 în decisvul meciului cu Donaldson la Washington.

Aici nu a fost doar despre noroc; Sascha a scăzut brusc nivelul atunci când a servit pentru meci la 5-3, dar meritul cel mai mare îi aparține lui Tsitsipas. “La 5-3, am încercat să-l fac să joace fiecare minge. El a început să greșească, treptat a dispărut, iar eu am continuat să fac lucrurile corect și am făcut break-ul. În astfel de situații, dacă joci ceea ce trebuie și joci inteligent, poți face break-ul și te poți întoarce în meci”

Acest “joci ceea ce trebuie” a fost cheia. Condus cu set și 3-5, Tsitsipas a început să joace ceea ce trebuie, astfel încât să deranjeze și să pună probleme. Jocul lui a devenit mai ordonat, mai clar iar combinația de agresivitate controlată, slice-uri și veniri inspirate în față i-a creat mari probleme lui Zverev și nu i-a mai permis să dețină controlul partidei, așa cum o făcuse până atunci. De fapt, în fața lui Zverev e esențial să nu devii previzibil. E important să-l faci tot timpul să nu știe ce urmează după următoarea lovitură și să-ți ascunzi pe cât posibil intențiile, ceea ce Tsitsipas a reușit cu mult succes în ultima parte a meciului.

Următorul adversar pentru Stefanos Tsitsipas va fi Kevin Anderson, care l-a învins categoric pe Grigor Dimitrov, 6-2, 6-2, reușind abia a doua lui victorie în fața bulgarului, din opt meciuri. Cu această victorie, Anderson ajunge în premieră în semifinale la Rogers Cup, și, mai important, cu excepția turneului de la Roma, în acest an a reușit să facă cel puțin sferturi la toate turneele Premier la care a participat. Tot mai des, sud-africanul apare în fazele finale ale turneelor mari, după ani la rândul în care a fost non-factor.

Cea de-a două semifinală de la Toronto va fi între Rafael Nadal și Karen Kachanov, după ce Rafa a trecut în trei seturi, 2-6, 6-4, 6-4, de Marin Cilic, iar Kachanov l-a învins clar pe Robin Hasse.

Victoria lui Rafa în fața lui Cilic îi garantează spaniolului matematic calificarea la Turneul Campionilor de la Londra, dar și o revenire în semifinalele de la Rogers Cup după o pauză de cinci ani. Cum era de așteptat, meciul cu Cilic n-a fost ușor, dar Rafa a făcut ceea ce știe el cel mai bine: a așteptat momentul prielnic pentru a trece la atac și a-și face loc în meci.

În primul set, astfel de momente n-au apărut pentru că s-a văzut bruscat din toate părțile de un Cilic impecabil, dar treptat, croatul a slăbit ritmul, Nadal l-a păstrat, iar odată deschisă o mică portiță, liderul mondial a avut grijă ca tot el să fie cel care o va închide la final. “Felul în care a jucat în primul set a fost impresionant, de neoprit. Așa că am încercat să rezist, am încercat să găsesc soluții, dar a fost foarte dificil. Am știut însă că începutul setului doi va fi decisiv pentru această partidă. Cred că momentul-cheie a fost la 2-1 în setul doi, când el a ratat câteva mingi, iar eu am făcut break-ul.”

Cu Karen Kachanov, care are o săptămâna incredibilă, fiind în prima semifinală Masters a carierei, Rafa s-a mai întâlnit deja de trei ori, de fiecare dată reușind să se impună, ultima dată chiar anul acesta, la Monte Carlo.

https://twitter.com/TennisTV/status/1028109762980929536

 

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi