Brief Montreal & Toronto: Zverev e greu de doborât, Tsitsipas își face loc în tenisul mare, Wawrinka dă semne de revenire, Sharapova pierde iar clar

Radu Marina | 10 august 2018

Deși a pierdut, Wawrinka se numără și el printre remarcații săptămânii. Pentru prima dată după mult timp, tenisul lui Stan a arătat într-adevăr bine: el a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale sale de la revenirea în circuit, după cele două operații suferite la genunchi. Elvețianul l-a dus pe Rafa în două seturi foarte strânse. Iată cine altcineva a ieșit în evidență în primele tururi de la Montreal și Toronto.

Sascha Zverev ajunge la șapte victorii consecutive. Nu e prima dată în acest an când Zverev își construiește o astfel de mini-serie, dar partea cea mai încurajatoare în toată această poveste e forma fizică pe care o arată. În acest moment, Zverev arată ca un jucător complet, căruia îi găsești foarte greu slăbiciuni, iar de șapte meciuri încoace, singurul jucător care i-a putut ține piept a fost Kei Nishikori, cel care i-a și luat un set. În rest, nu a pierdut mai mult de cinci game-uri pe set.

În cele două meciuri jucate la Toronto, turneu pe care l-a câștigat anul trecut, Zverev nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a cedat doar două puncte cu primul serviciu (și cinci cu al doilea).

Stefanos Tsitsipas, următorul său adversar este categoric peste jucătorii pe care i-a întâlnit până acum (Bradley Klahn, Daniil Medvedev), dar nu mai departe de săptămâna trecută, la Washington, Zverev îi lăsa tânărului grec doar șase game-uri. Meciul promite, și doar pentru simplul fapt că Tsitsipas e tipul de jucător care pare să învețe din greșeli și nu se lasă deloc intimidat de nimic. E o posibilă rivalitate a viitorului, deci să fim cu ochii pe acest meci.

Stefanos Tsitsipas obține victoria carierei, îl învinge și pe Novak Djokovic. Saltul în clasament și evoluția lui Tsitsipas ca jucător sunt spectaculoase. Nu des avem de a face în tenisul masculin cu o astfel de poveste: un jucător atât de tânăr, care anul trecut prin timpul ăsta nu avea niciun meci câștigat pe tabloul principal al vreunui turneu ATP, vine parcă de niciunde și înșiră jucători mult mai bine clasați decât el. Apoi avansează spre fazele finale ale turneelor importante și de la zi la zi dă impresia că devine un jucător și mai puternic.
La primul lui an complet în circuit, Tsitsipas a învins deja șase jucători din top 20, ultima victima fiind Novak Djokovic, aseară la Toronto, după 6-3, 7-6, 6-3.

Tsitsipas spunea la finalul partidei că acest meci câștigat, care îl duce în primul lui sfert de finală a unui turneu Masters, este victoria carierei și nu a mai simțit până acum atâta emoție și bucurie după o victorie.

Sunt stări firești, pentru că e jucătorul care i-a oprit campionulul de la Wimbledon seria de nouă meciuri consecutive. Și apropo de câștigătorul de la Wimbledon, Novak nu a fost deloc mulțumit de jocul lui, unul modest, e adevărat, dar atitudinea este cea potrivită. “Mi-am dorit mult să câștig aici. Să pierd într-un astfel de turneu nu e ca și cum nu mi-ar păsa. E frustrant. Dar trebuie să accept și să merg mai departe. Nu pot spune că am jucat bine, mai ales de pe baseline. Nici nu am returnat deloc bine. Deci, per asamblu nu am făcut deloc un meci grozav. Dar trebuie să accepți asta, ai și astfel de zile. Într-o serie ca asta de turnee, e mai bine ca astfel de zile să apară mai devreme decât mai târziu. O să merg la Cincinnati, singurul Masters pe care nu l-am câștigat, și sper că voi face un turneu mai bun.”

Stan Wawrinka dă semne că se apropie de forma obișnuită. Rafa Nadal a triumfat pentru a 17-a oară în fața lui Wawrinka, dar după un astfel de meci, nu doar spaniolul iese câștigat. Wawrinka e în plin proces de revenire, se chinuie să atingă din nou nivelul lui cel mai bun, iar după acest turneu, mai mult decât reușit, semnele sunt încurajatoare.

Pentru prima dată după mult timp, tenisul lui Wawrinka a arătat într-adevăr bine: el a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale sale de la revenirea în circuit, după cele două operații suferite la genunchi. Elvețianul l-a dus pe Rafa în două seturi foarte strânse, asta după ce în setul doi, la 5-4 a avut șansa de a servi pentru set și a duce meciul în decisiv. Ce poate fi mai încurajator de atât pentru Stan decât un meci în care a reușit să mențină un nivel suficient de înalt pe parcursul a două ore în fața unui Rafa intens, agresiv și cu multă poftă de joc.

Pentru Nadal urmează Marin Cilic, care a trecut în două seturi scurte de Diego Schwartzman, argentinianul făcând o impresie tare frumoasă săptămâna asta la Toronto, după victoriile la Kyle Edmund și Sam Querrey. Va fi al optulea meci între cei doi, ultimul fiind câștigat de Cilic, anul acesta, după ce Rafa a fost forțat să se retragă în sferturi la Melbourne. E de așteptat ca Rafa să fie motivat suplimentar azi.

Ca o scurtă paranteză aici, e de urmărit ce va face Cilic în acest sezon de hard american. După “cea mai grea înfrângere a carierei”, așa cum a considerat el meciul pierdut în turul doi la Wimbledon în fața lui Guido Pella, Cilic și-a luat o pauză și s-a axat mai mult pe pregătirea fizică. Până acum, lucrurile arată bine pentru el: o victorie solidă în fața lui Borna Coric în primul tur și o revanșă luată în fața lui Schwartzman, după înfrângerea suferită anul trecut la US Open.

Grigor Dimitrov se chinuie, dar adună victorii prețioase. Dimitrov a ajuns la Montreal cu trei victorii în ultimele opt meciuri, traversând o perioadă foarte tulbure. Ai fi zis că după rezultatele bune de anul trecut, când a câștigat Cincinnati sau Turneul Campionilor, asemenea perioade se vor rări. Însă nu s-au schimbat multe nici acum, este în continuare într-o zonă gri, dar cum-necum, câștigă săptămâna asta, și e tot ce contează. Ambele victorii, cu Fernando Verdasco în turul doi și Frances Tiafoe în turul trei, le-a obținut chinuit, după un tiebreak câștigat la limită în setul decisiv. Primul care recunoaște că e foarte departe de nivelul lui obișnuit e chiar el: “În mod clar nu joc cel mai bun tenis, dar e important că găsesc o cale și reușesc să câștig aceste meciuri, progresez. Cu fiecare meci, cu fiecare punct pe care îl joc mă simt mai încrezător, mai stabil pe teren.”

Kiki Bertens se simte bine și pe hardul american, trece de Kvitova. Kiki Bertens era până anul acesta o specialistă a zgurii. După sezonul fantastic avut pe zgură, cu titlu la Charleston și finală la Madrid, a reușit ce puțini jucători pot face: să-și folosească experiența și încrederea acumulate, dar mai ales să-și ajusteze jocul în așa fel încât să transfere forma arătată pe zgură și pe restul suprafețelor.

Și iat-o cum dintr-o jucătoare relevantă doar pe zgură s-a transformat într-o jucătoare capabilă să pună probleme oricui, pe orice suprafață. Întâi a ajuns în sferturi la Wimbledon, după ce le-a învins, printre altele, pe Venus Williams și Karolina Pliskova, iar acum ajunge prima dată în sferturile unui turneu Premier 5, pe hard, după trei victorii (Carlo Zhao, Karolina Pliskova, Petra Kvitova) în care a cedat doar 12 game-uri.

Maria Sharapova încă nu găsește soluții în fața unor jucătoare valoroase. Problema principală pe care Sharapova pare să o aibă în acest an sunt meciurile împotriva jucatoarelor bine clasate. Se poate lăuda cu câteva victorii obținute în fața unor jucătoare bine clasate (Barty, Pliskova, Ostapenko, Sevastova), dar în majoritatea cazurilor, atunci când în fața ei s-a aflat o jucătoare de top 10 sau top 20, s-a văzut fără nicio soluție, a fost complet ineficientă și multe dintre înfrângeri au fost clare.

Lista înfrângerilor categorice a fost deschisă de Kerber, la Australian Open (1-6, 3-6), continuată apoi de Osaka (4-6, 4-6) la Indian Wells, Garbine Muguruza la Paris (2-6, 1-6), iar acum Caroline Garcia, care i-a lăsat doar cinci game-uri la Montreal. Nu este o situație ușor de gestionat, mai ales că senzația lăsată după astfel de meciuri e că e luată pe sus de adversară, iar ea acceptă asta și se lasă dominată, ca și cum nu poate face față ritmului impus.

Cam asta a fost povestea meciului cu Garcia, următoarea adversara a Simonei: Caroline a condus clar, nu i-a dat nicio șansă, iar Maria a jucat în funcție de cât a permis Garcia.

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi