Tsitsipas îl întoarce pe Nadal de la 0-2 la seturi, semifinală cu Daniil Medvedev

Treizecizero | 17 februarie 2021

Performanța lui Tsitsipas, care se întoarce în semifinale la Melbourne pentru a doua oară, e încă un semn important că jucătorii tineri se pot bate, de acum, de la egal la egal în Slamuri cu Big 3.

În meciul turneului, Stefanos Tsitsipas a reușit poate cea mai spectaculoasă victorie a carierei, învingându-l pe Rafael Nadal în sferturile Australian Open 3-6, 2-6, 7-6, 6-4, 7-5, în peste patru ore de joc.

Rezultatul nu miră atât prin faptul că Tsitsipas a fost capabil să câștige, ci prin direcția pe care a luat-o meciul după primele două seturi. Ambii jucători au încheiat meciul cu un raport pozitiv de winners – unforced errors: Tsitsipas 49-38, Nadal 58-42. Stefanos a adunat doar trei puncte mai mult decât jucătorul spaniol, dar a fost impresionant în partea a doua a meciului cu forehandul și cu serviciul. „Am fost emoționat la început. Emoțiile de pe teren sunt de nedescris”, a spus Tsitsipas la final.

A fost abia a treia înfrângere de la 2-0 la seturi în cariera lui Nadal: doar una singură s-a înregistrat într-un Slam – cu Fognini, la US Open 2015, după 5 mingi de meci ratate -, cealaltă, cu Federer, în finala de Masters de la Miami 2005.

Rafael Nadal încerca să câștige al doilea său titlu la Australian Open, după cel din 2009; spaniolul rămâne cu 20 de titluri de Grand Slam, în încercarea sa de a prelua de unul singur recordul la acest capitol.

Mai important de atât, performanța lui Tsitsipas, care se întoarce în semifinale la Melbourne pentru a doua oară, e încă un semn important că jucătorii tineri se pot bate, de acum, de la egal la egal în Slamuri cu Big 3.

A fost un meci care ar fi meritat, cu siguranță, o audiență numeroasă: publicul se va întoarce la Melbourne începând de mâine, însă.

Tsitsipas îl va întâlni pe Daniil Medvedev în semifinale. Cealaltă semifinală îi va opune pe Novak Djokovic și pe imensa surpriză a turneului, rusul venit din calificări Aslan Karatsev.

Rezultatul mai are o semnificație statistică: eliminarea lui Nadal înseamnă că Novak Djokovic e asigurat că va depăși acum recordul de săptămâni petrecute pe locul 1, deținut acum de Roger Federer.

„Sunt cu siguranță trist. Am pierdut un meci în sferturile de finală ale unui turneu care înseamnă mult pentru mine. Am ratat o oportunitate de a fi din nou în semifinale. Bravo lui, a jucat mai bine decât mine în momentele importante. A fost un meci echilibrat, am încercat totul”, a spus Nadal, adăugând că nu a avut probleme cu spatele în această zi.

Daniil Medvedev: 19 victorii consecutive, la prima semifinală la Australian Open

Daniil Medvedev l-a învins în trei seturi pe Andrey Rublev, 7-5, 6-3, 6-2 și s-a calificat în prima lui semifinală la Australian Open – a treia de Slam a carierei. Rusul e acum neînvins de 19 meciuri și ajunge la 11 victorii consecutive în fața unor jucători din top 10. Până în acest an, Medvedev nu trecuse niciodată de optimi la Melbourne. Este, de altfel, prima semifinală pe care rusul o reușește la un alt Slam care nu se numește US Open. 

Cu Daniil Medvedev și Aslan Karatsev calificați în semifinale, Rusia are pentru prima dată din 2006 încoace doi jucători prezenți într-o semifinală de Slam.  S-a mai întâmplat în 2001, cu Yevgeny Kafelnikov și Marat Safin, respectiv în 2006 cu Nikolay Davidenko și Mikhail Youzhny. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi