Treizecizero împlinește 9 ani! Iar această aniversare e cea mai prețioasă dintre toate, pentru că n-a fost simplu de atins

Adrian Țoca | 13 ianuarie 2021

Niciun meci de tenis nu se câștigă fără eforturi, niciun titlu de Grand Slam nu se câștigă fără pierderi, fără dureri. Relația noastră cu adevărat specială pe care o avem cu audiența noastră – îndrăznesc să spun, unică în presa de sport de la noi – este ceea ce ne-a purtat mai departe pe fiecare dintre cei care au publicat pe site. Purtăm tenisul mai departe – este mindsetul nostru. În unele ocazii, voi ne-ați purtat pe noi mai departe. Sperăm să ne purtăm unii pe alții mai departe pentru cât mai mult timp de acum înainte.

În fiecare an pe 13 ianuarie, obișnuiam să facem câte o surpriză de ziua noastră. Într-un an am publicat o colecție de articole despre viitor; într-un altul, am anunțat o colecție best-of pe hârtie. În alt an, am anunțat că mergem prima oară în Australia, la Happy Slam; în altul, am lansat un redesign care avea mai apoi să fie premiat internațional; în altul, am pornit un program pentru cititorii fideli, o premieră (riscantă) la noi, în acel moment.

Fie că era vorba de o surpriză de conținut, fie una de concept, joaca noastră internă era să aducem mereu ceva în plus de 13 ianuarie. Mai mult, mai generos, mai altfel, mai energic, mai vesel, mai optimist! Și să fi văzut ideile pe care nu le-am reușit! Anul acesta, când Treizecizero împlinește 9 ani mari și lați, cadoul pe care îl oferim de ziua noastră este că suntem încă în picioare.

Sună ca o autoironie, din acelea despre care nu ești cu totul lămurit dacă sunt reușite sau nu. But it’s funny ‘cause it’s true – vorba unei expresii des întâlnite în filme. Într-o perioadă răscruce în istorie, colțul nostru de lume nu putea să scape neatins. Anul acesta atât de greu și plin de încercări de toate felurile ne-a pus în fața a două situații complet neașteptate, fiecare cu setul ei de încercări particulare. În prima, am aflat că sportul pe care-l acoperim la Treizecizero (iar apoi toate sporturile, pe care le acoperim la Lead) a intrat, efectiv de pe o zi pe alta, într-un hiatus pe termen nedeterminat. În a doua, am realizat că existența proiectelor pe care echipa noastră le-a crescut cu eforturi uriașe este și va fi pusă serios sub semnul întrebării.

Ce știm acum schimbă, oarecum, povestea; dar privind în urmă la ce știam în martie, aprilie sau în mai anul trecut, nu era foarte clar când și cum se va putea întoarce sportul la viață. Construcții uriașe, precum Jocurile Olimpice, campionate europene, mondiale sau Grand Slam-uri au căzut ca și cum n-ar fi fost, trăgând după ele consecințe în lanț. O întreagă industrie a sportului a căutat să se salveze cum a putut – și a făcut o treabă destul de bună în sensul ăsta – însă au existat pierderi catastrofale. Plus multe colaterale, iar mass-media de sport a fost una dintre acele ramuri foarte afectate. (Aproape) toată presa din lume a avut de suferit, în principal pentru că publicitatea s-a evaporat literalmente. Dar presa de sport a avut o problemă imensă suplimentară, pentru că, spre deosebire de colegii noștri din alte domenii, ale căror eforturi au ținut miliarde de oameni informați – noi am rămas și fără materia primă (în ciuda unor eforturi creative remarcabile) pe o perioadă nedeterminată.

Asta în sine ar fi devenit un subiect bun de făcut. Cum scrii despre sport atunci când lumea e într-un astfel de impas și focurile ard în atâtea alte părți? Curând însă, subiectul risca să se transforme în ‘Cum faci să te asiguri că poți să continui’? Acesta din urmă era, însă, ultimul lucru la care te-ai fi putut gândi să îl scrii în acea perioadă. Sunt unele momente în care prioritățile sunt priorități. Iar câtă vreme mii de oameni și-au pierdut viețile, sistemele sanitare au riscat să intre în colaps, economiile s-au blocat și milioane de oameni și-au văzut viața dată peste cap, ar fi fost foarte nepotrivit să vorbești despre pierderile din cel mai neimportant dintre lucrurile importante din lume, sportul.

Însă fie el și un domeniu neesențial, sportul angajează milioane și milioane de oameni. E o industrie ca oricare alta; iar în astfel de situații precum criza începută în martie anul trecut și de al cărei final încă ne mai separă ceva vreme, consecințele sunt cât se poate de concrete și reale, nu imaginare. În ce privește jurnalismul, care e oricum, de mai bine de un deceniu, într-o perioadă de schimbări structurale fără precedent, proiectele editoriale indepedente sunt cele mai afectate, iar proiectele editoriale cu un specific precum al nostru sunt foarte afectate. 2020 trebuia să fie despre extindere – în schimb, a devenit despre survival.

Așa că toate planurile noastre de creștere au fost șterse, toate ideile au trecut înapoi în Notes. Chiar și așa, ne-am dat toată silința să acoperim cât mai bine tenisul, cu toate problemele lui; iar când tenisul s-a întors, am trecut prin două Slamuri lipite unul de altul ca niște somnambuli, fără să simțim aceleași lucruri ca în mod normal. Iar pentru un proiect ca al nostru – știm că știți – cel mai important lucru e să putem să simțim. E motorul care ține în viață această construcție improbabilă, e energia care ne-a purtat în spate vreme de nouă ani. Să simțim pasiunea pentru tenis, pentru jurnalism, pentru idei noi, pentru conținut valoros. Să simțim motivația aceea incomparabilă cu nimic altceva, dorința de a construi ceva prețios, care să ridice nivelul și să inspire.

N-a fost simplu. Dar am ajuns aici, la 13 ianuarie 2021, sărbătorind poate cea mai prețioasă aniversare dintre toate. Nu suntem încă out of the woods, dar facem tot ce putem pentru asta. Așa cum suntem convinși că faceți și voi. Contextul e cum nu se poate mai diferit față de anii anteriori și suntem convinși că la fel e și pentru voi. În loc de veselia de la Hopman Cup sau terenurile albastre din Australia pe care le aveam an de an în jur de 13 ianuarie, ne uităm acum ușor nelămuriți la un început de sezon 2021 improvizat. Dar acest intersezon a fost o șansă să ne gândim mai apăsat la lucruri la care nu am fi apucat, altminteri, să ne gândim în starturile de sezon, în goana pre-Australian Open. Ne-am examinat și ne-am dat seama că motivația e încă acolo, că dorința de a duce acest proiect mai departe e la fel de puternică. Mai sunt întrebări la care nu am dat, sau găsit, răspunsuri. Mai sunt victorii de scris. Mai sunt cititori de descoperit. Mai sunt experiențe de trăit împreună. Mai sunt povești de spus. [Iar acel ‘love’ din ‘thirty-love’ care a devenit, în procesul de naming din 2012, ‘Treizecizero’ – ei bine, acel ‘love’ înseamnă ceva; spre deosebire de tabela de tenis, unde nu înseamnă nimic.]

Treizecizero e un site incredibil de solicitant. Să scrii despre tenis nu e simplu. Să faci asta aproape un deceniu și să încerci să crești organic acest proiect, fără ocolișuri și fără compromisuri, poate însemna un preț scump de plătit. Personal, l-am plătit. Mulți prieteni mi-au atras atenția că setez așteptări nerealiste din partea audienței, pentru că nu vorbim mai des și mai clar despre ce presupune. „Sunt cititori care cred că la voi în echipă sunt 15 oameni”. Însă niciun meci de tenis nu se câștigă fără eforturi, niciun titlu de Grand Slam nu se câștigă fără pierderi, fără dureri. Relația noastră cu adevărat specială pe care o avem cu audiența noastră – îndrăznesc să spun, unică în presa de sport de la noi – este ceea ce ne-a purtat mai departe pe fiecare dintre cei care au publicat pe site. Purtăm tenisul mai departe – este mindsetul nostru. În unele ocazii, voi ne-ați purtat pe noi mai departe. Sperăm să ne purtăm unii pe alții mai departe pentru cât mai mult timp de acum înainte.

În textul de ziua noastră de anul trecut scriam că ‘nu luăm for granted timpul pe care voi îl dedicați acestui site’. E ceea ce am învățat, de altfel, cu toții în acest ultim an: că putem pierde ce ne e mai drag, când ne e lumea mai dragă. Tocmai de aceea, noi simțim că trebuie să ne bucurăm și să apreciem lucrurile pe care le avem, să nu le luăm drept sigure, și să facem tot ce putem ca să schimbăm lumea în mai bine, fiecare în pătrățica lui.

Când ești cu spatele la zid, dărâmă-l – mi-a scris Dana Maria într-un mail din plin lockdown. E ceea ce vom încerca anul acesta, din toate puterile noastre. Ca să avem un impact mult mai puternic în piața de jurnalism de la noi – pentru că asta vrem să avem, mai mult decât un site de tenis bun -, vom avea pe mai departe nevoie de susținerea voastră. Nu mai e timp de rătăcit, nu mai e cazul de amânat, nici de ocolit: profitați direct de energia noastră, dacă simțiți nevoia unei schimbări majore de aer în presa de sport din România.

Cel mai bun mod în care să ne susțineți este cel mai bun pe care-l puteți oferi: începându-vă ziua pe 30-0 și pe Lead, sau devenind membri în 30-0+. Abonamentele voastre finanțează în mod direct, fără intermediar și fără întârziere, jurnalismul nostru, și sunt esențiale pentru ceea ce vrem să construim împreună. Vor exista curând și alte modalități de susținere a proiectelor noastre; mailul meu este adrian@treizecizero.ro – dați-mi un semn pentru orice idee, inițiativă, modalitate prin care credeți că puteți avea un impact, sau dacă vreți pur și simplu să povestim despre proiectele noastre sau despre proiecte comune.

Cu aceste gânduri începem acest an, acest sezon de tenis și sezon de Treizecizero. Cu o energie reînoită, împrospătată, dar și cu conștientizarea că nu mai e timp de pierdut.

Vă mulțumim tuturor pentru că ne citiți și faceți posibil Treizecizero de 9 ani încoace. Mulțumim mult celor care sprijină Treizecizero – vă știm, însemnați mult pentru noi. Iar în ce mă privește, mulțumesc din toată inima tuturor celor care au făcut și fac acest site posibil, mulțumesc echipei – familiei, mai bine zis – împreună cu care am crescut 30-0 & Lead.

O să iasă soarele. Întâi la Australian Open, curând, apoi peste tot. Suntem convinși că, după această perioadă întunecată, va exista un reflux; că ne așteaptă ani în care vor trece pe primul plan bucuria de a trăi, bucuria de a călători, de a face mișcare și sport. Bucuria de a împărtăși cu cei dragi toate aceste experiențe. Pe Treizecizero veți găsi mereu niște prieteni.


Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților, și la alte surprize.

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Toate abonamentele pe un an făcute azi, de ziua Treizecizero, beneficiază de oferta bonus a începutului de an rezervată abonaților (noi sau vechi): 3 perechi de șosete colorate 30-0 cadou care să-ți însenineze ziua.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0. Folosește AZI voucherul TREIZECIZERO9 pentru o reducere de 39 la sută.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi