Trăiește să lupți încă o zi. Suspans total după două etape intense la Turneul Campioanelor; toată lumea e încă în cărți pentru semifinale!

Camelia Butuligă | 24 octombrie 2018

Ziua a patra de la Singapore a adus două meciuri extrem de tactice, dar și fizice, câștigate de jucătoarele care au speculat mai bine punctele cruciale și au produs lovitura potrivită la momentul potrivit. După un maraton de tenis, tot nu știm nimic clar în această grupă

Meciul dintre Sloane Stephens și Kiki Bertens a fost al șaselea care a avut nevoie de trei seturi la Singapore, egalându-se astfel recordul pentru faza grupelor, stabilit de ediția din 2009. Se explică de ce, după câte două meciuri pe cap de jucătoare, nu cunoaștem numele niciunei calificate în semifinale: nivelul este ridicat, valorile, strânse, miza, mare. Până acum, nimeni nu-i calificată, dar nici eliminată, ceea ce garantează în continuare meciuri pe muchie de cuțit.

Primele două combatante de azi, Angelique Kerber și Naomi Osaka, au intrat pe teren cu un singur plan: să câștige cu orice preț. Ambele pierduseră primul meci jucat, ambele aveau nevoie de victorie pentru a respira mai ușor. Scorul întâlnirilor directe o avantaja pe Kerber, care câștigase ultimele trei meciuri, disputate în 2017 și 2018, în minim de seturi. Deja semn că nu-i un match-up ușor pentru Naomi, dar pentru ce jucătoare de atac e comod stilul lui Kerber?

Dacă tot sunt la acest subiect, dați-mi voie să mă minunez încă o dată în fața unuia dintre dintre cele mai înșelătoare și fascinante stiluri de joc din circuit. Ca și în cazul Radwanskăi, mult timp m-am întrebat cum Dumnezeu câștigă Kerber fără nici o armă evidentă: n-are serviciu, n-are spin, nu rupe mingea. Armele ei nu sunt evidente, dar sunt teribile pentru că sunt rare și le folosește cu o eficiență mortală.

Prima e capacitatea de a lovi bine chiar când nu are timp să-și pregătească lovitura și nu se află în poziție ideală. Asta le face și pe ea și pe Radwanska atât de bune apărătoare: pun mingea înapoi chiar daca sunt înghesuite, întinse și contorsionate ca la circ. N-ai s-o vezi decât rareori pe Kerber greșind, și aproape niciodată greșind cu terenul liber. Așa ceva nu există in vocabularul ei. Mingea de mai jos, care i-a dat lovitura de grație lui Naomi in decisiv a ilustrat perfect această diferență între filozofiile lor de joc: Kerber cea cu reflexele ascuțite, care scoate puncte din piatră seacă și Naomi cea cu multe arme, care risipește winnere ca și când acestea s-ar găsi pe toate drumurile.

https://twitter.com/WTA/status/1055098017802465280

Altă chestie care o face greu de bătut pe nemțoaică e incisivitatea cu care atacă imediat mingile scurte. Este uluitor cu câtă ușurință trece de la o defensivă in care de abia se agață de mingi la lovituri câștigătoare trimise cu sete prin niște deschideri de 20 de cm în terenul adversarei. De fapt, Kerber este perpetuu la pândă: chiar și când mai are un pic și se urcă în tribună, caută urechea de ac prin care poate să strecoare un eventual winner.

Aceasta mentalitate, mereu pregătită, mereu in alertă, o face cu atât mai periculoasă la punctele mari. Osaka a avut nu mai puțin de 18 mingi de break, din care Kerber a salvat 13 – cinci dintre ele în gameul cu care a câștigat setul 1!

Singurul moment de descumpănire a venit pe finalul setului doi. Când Agelique a servit pentru meci la 5-4, Naomi a dezlănțuit un atac furibund mai ales pe retur și cu ajutorul loviturilor copleșitoare la care ne așteptam din partea ei, a câștigat trei gameuri la rând și a egalat situația la seturi.

Problema japonezei a fost că nu a putut menține acest nivel tot meciul. Procentajul pe primul serviciu a rămas sub 60% până la final iar dreapta nu a funcționat la parametrii doriți (a terminat meciul cu 50 de neforțate în total). În plus, în primul set s-a grăbit in schimburi, alegând neinspirat să o preseze pe Kerber pe forehand, dar aceasta a rezistat bine. Naomi și-a ajustat tactica in decisiv, dar era prea târziu.

Al doilea meci a fost tot un maraton, dar între stiluri puțin mai apropiate. Uitându-mă la Bertens, mi-a trecut prin cap că este o Kerber cu mai mult spin. Același fizic compact, aceeași construcție a punctului care câștigă nu neapărat prin forța loviturilor ci prin unghiurile pe care le găsește, aceeași apărare agresivă foarte aproape de baseline. În plus față de Kerber, Bertens are un serviciu mai solid și vine mai des la fileu. În minus, condiția fizică și greșelile cu terenul gol. Astea două din urmă i-au pus capac până la urmă în meciul contra lui Stephens.

Bineînțeles, jocul americancei a avut și el o contribuție. Primul set a fost fantastic și a semănat cu un joc de șah, ambele încercând să învăluie și să speculeze mai bine slăbiciunile adversarei. Amândouă au fost pe rând la cârma jocului și au etalat atât abilități defensive cât și ofensive. Diferența s-a făcut la începutul tiebreakulului, unde Bertens a făcut cadou câteva neforțate la rând și Sloane a sprintat până la 5-1. Handicapul a fost prea mare pentru Bertens și până la urmă Stephens a închis la 4.

După ce a câștigat unul din cele mai bune seturi de la acest turneu (cel mai bun, în opinia unora), Sloane n-a mai putut menține intensitatea in setul doi, câștigat relativ repede de olandeză. Însă decisivul avea să fie altă provocare: după două seturi de schimburi lungi, epuizante, setul trei avea să fie o bătălie fizică. Aici, tenisul economicos al lui Sloane a avut câștig de cauză. Americanca a alergat, dar a și jucat inteligent, scoțând câteva lovituri nimicitoare din senin, printre care și forehandul în cros cu care și-a ținut serviciul pentru 5-3. „Am vrut să fiu prezentă în decisiv, să dau totul,” a declarat ea in interviul de pe teren.

Două meciuri extrem de tactice, dar și fizice, câștigate de jucătoarele care au speculat mai bine punctele cruciale și au produs lovitura potrivită la momentul potrivit. Runda finală le va opune pe câștigătoarele de azi. Sloane conduce cu 4-1 întâlnirile directe contra lui Angie, iar în ultimele trei meciuri n-a existat niciun set mai strâns de 6-2. Angie a învins-o o singură dată, tocmai în 2012. Interesant, nu? Învinsă de două ori până acum, Naomi Osaka păstrează și ea speranțe să iasă din grupe, iar tradiția acestui turneu le încurajează pe jucătoare să spere până în ultima clipă: s-a ajuns în finală, ba chiar s-a câștigat titlul după un bilanț de 1-2 în grupe.

Foto: Jimmie48Photography

 

https://twitter.com/WTA/status/1055139122665246720

https://twitter.com/WTA/status/1055131325638660096

https://twitter.com/WTA/status/1055120255884787713

https://twitter.com/WTA/status/1055110853526118400

https://twitter.com/WTA/status/1055093096696827905

https://twitter.com/WTA/status/1055081126300016641

 

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona  va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi