The Vault: cum a fost primul meci din circuit al lui Pete Sampras, jucat acum 24 de ani

Adrian Țoca | 1 martie 2012

The Vault: cum a fost primul meci din circuit al lui Pete Sampras, jucat acum 24 de ani

Urmăreşte, pe treizecizero.ro, tag-ul “thevault“. De-a lungul timpului, strângem acolo secvenţe de arhivă din istoria tenisului.  

Acum 24 de ani, pe 29 februarie 1988, Pete Sampras, la vremea aceea doar un puşti de 16 ani, câştiga primul său meci de pe tabloul unui turneu ATP. Se întâmpla la Indian Wells, iar Sampras, locul 893 în lume la ora jocului, îl elimina pe indianul Ramesh Krishnan, jucător clasat pe locul 37, la capătul unei partide spectaculoase şi dramatice, scor 6-3, 3-6, 7-6 (9). Până să se impună, Sampras, care a trebuit să chiulească de la şcoală ca să poată juca la Indian Wells, a salvat cinci mingi de meci. 

Pete Sampras – foto: Time

Un articol de la acea vreme din LA Times vorbeşte despre cât de talentat e văzut Sampras şi cum el, alături de alţi doi tineri jucători, Michael Chang şi Andre Agassi, pot reprezenta viitorul tenisului american.

“Serveşte bine şi vine la fileu la fel de bine, ceea ce e impresionant. E dificil de spus cât de bun eşti când eşti atât de tânăr, dar, da, are un potenţial foarte mare. Ce e mai impresionant e cum a jucat în tie-break, la acele puncte pe muchie”, îl caracteriza învinsul său, un fost sfertfinalist la Wimbledon.

La rândul său, Sampras a spus că a încercat să nu ţină cont de numele adversarului, tactică bună până la un punct. “În timpul meciului, la un moment dat am realizat că joc cu un tip de top 30. Mă gândeam cum o să fie când o să înceapă să joace”, a spus el. “Am avut ceva noroc în tie-break. Sunt convins că voi pierde destule astfel de meciuri strânse, pe viitor”.

Pe vremea aceea, Indian Wells era un turneu cu premii de 700.000 de dolari, aşa că Sampras a plecat mai bogat cu 7.000 de dolari. Spre comparaţie, premiile ediţiei de anul acesta al turneului, care va începe săptămâna viitoare, ajung la 10 milioane de dolari.

În meciul următor, Pete a mai făcut o victimă de renume, eliminându-l pe locul 25 la acea dată, Eliot Teltscher, scor 7-5, 6-3. Seria lui a fost oprită de Emilio Sanchez, locul 18 în lume, care l-a scos din turneu pe tenacele puştan în două seturi, 7-5, 6-2. Ulterior, Sampras a devenit profesionist şi şi-a continuat ceea ce a devenit o carieră glorioasă. A terminat anul pe locul 97. Anul următor, obţinea prima victorie pe tabloul unui Slam, culmea, la Roland Garros, turneul pe care nu l-a câştigat niciodată, apoi producea surpriza la US Open, eliminându-l în turul 2 pe campionul en-titre, suedezul Mats Wilander. Secvenţele de final, în video-ul de mai jos:

O altă declaraţie a lui Pete de după debutul cu succes de la Indian Wells? “Visul meu e să câştig la Wimbledon. E obiectivul meu pe care mi l-am stabilit de acum 4 ani. Asta nu înseamnă că voi reuşi. Dar pot să fac asta”. 

Avea 16 ani atunci. Doi ani mai târziu, câştiga deja primul Slam, devenind cel mai tânăr campion de US Open, turneu la care îi elimina pe Thomas Muster, în turul 4, pe Ivan Lendl, în sferturi, oprindu-i acestuia seria de opt finale la rând la US Open, pe John McEnroe, în semifinale (video, mai jos), şi pe viitorul său mare rival Andre Agassi, în finală.

Cât despre visul cu câştigarea Wimbledonului? Şi l-a împlinit, şi nu o dată, ci de şapte ori, un record încă nedoborât. În total, Pete a câştigat 14 Slam-uri. Dar despre astea, într-un alt articol.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi