Tenisul nu-i pentru cei slabi de înger. Cum s-a calificat Mihaela Buzărnescu în finala de la Praga

Camelia Butuligă | 4 mai 2018

La turneul de la Praga, camera de luat vederi din spatele terenului central este poziționată mai sus decât de obicei. Asta schimbă felul în care se văd schimburile: pe de o parte, înălțimea și spinul mingii nu mai sunt evidente, dar se vede mai bine lungimea terenului și astfel, viteza cu care mingea ajunge dintr-o parte […]

La turneul de la Praga, camera de luat vederi din spatele terenului central este poziționată mai sus decât de obicei. Asta schimbă felul în care se văd schimburile: pe de o parte, înălțimea și spinul mingii nu mai sunt evidente, dar se vede mai bine lungimea terenului și astfel, viteza cu care mingea ajunge dintr-o parte în alta. La semifinala Buzărnescu – Giorgi (4-6, 6-3, 7-5), această viteză a fost considerabilă, mai ales la mingile ce veneau dinspre italiancă. Toți cei ce se uită cât de cât la circuitul feminin știu că Giorgi este faimoasă pentru cât de tare lovește mingea. Totuși, să vezi cât de puțin timp are la dispoziție adversara pentru a reacționa și a ajunge la ea, este uluitor. Mihaela Buzărnescu a fost asediată și obligată să facă totul pe fast-forward: să gândească, să se miște, să lovească.

Această presiune neîntreruptă pe care impasibila Giorgi o pune asupra adversarelor a jucat probabil un rol în sfârșitul dramatic al decisivului și izbucnirea emoțională a Mihaelei după ce și-a pierdut serviciul la 3-3. După ce întorsese meciul și câștigase setul doi, Buzărnescu a avut două mingi pentru 4-2 în decisiv, dar Giorgi le-a salvat pe amândouă și a continuat cu loviturile cumplite și în game-ul următor. Mihaela a salvat si ea două mingi de break consecutive, dar nu și pe a treia, luată de Giorgi cu un retur imparabil. A urmat o pauză plină de lacrimi și ”f-bombs” în care Mihaela s-a plâns tinerei sale antrenoare că ”a fost atât de aproape de 4-2” și s-a lamentat de lipsa primului serviciu.

A fost un moment teribil de încărcat, care arată cât de dificil emoțional este acest sport în general și cât de dificil este el pentru Mihaela Buzărnescu în particular. Jucătoarea română împlinește azi 30 de ani. Acum un an era pe locul 406, după o carieră ratată din cauza a numeroase accidentări. Atitudinea ei pe teren, care uneori patinează dintr-o extremă în alta, este determinată de o lipsă de experiență emoțională a marilor meciuri, pentru că nu a avut când să și-o construiască. Asta se cumulează și cu faptul că nu mai are ani buni la dispoziție pentru a și-o construi. Mihaela a spus în interviuri că recuperarea ei fizică a fost neașteptată și probabil există undeva teama că, pe cât de inexplicabil și-a revenit, corpul ei poate la fel de inexplicabil să zică ”pas” oricând. Este o situație la fel de volatilă ca temperamentul ei pe teren.

Cu toate astea, izbucnirile acestea emoționale poate o ajută (am scris în Pe curat 2017 un articol în care am explorat legătura dintre înjurături și performanța sportivă), pentru că a continuat să joace suficient de bine cât să speculeze cele câteva duble greșeli cu care a cadorisit-o Giorgi pe final, una chiar la mingea de meci. Într-un interval de 15 minte, Mihaela a trecut de la lacrimi de furie și ciudă la zâmbete și aplauze. Așa e tenisul, iar ea nu face decât să ridice un pic cortina și să ne arate ce se petrece în culise (a se citi mintea și sufletul unui jucător). Este greu de privit? Da. Dar tenisul nu-i pentru cei slabi de înger și cere sânge rece și pentru a-l privi, nu numai a-l juca.

Până una alta, Mihaela Buzărnescu este pe cale de a deveni, la 30 de ani, cap de serie pentru prima dată la un Grand Slam: este pe locul 32 și săptămâna viitoare are doar 50 de puncte de apărat. Ascensiunea sa continuă, fără momente de răgaz. Avertizați-i pe pudici.

 

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei, ofertă valabilă un timp limitat!

 

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi