Start cu victorie: Simona Halep câștigă cu Tomljanovic, în debutul în 2020

Radu Marina | 14 ianuarie 2020

Simona Halep a debutat cu o victorie în noul sezon, ea învingând-o pe Ajla Tomljanovic în turul al doilea la Adelaide, 6-4, 7-5, pentru a patra ei victorie în tot atâtea întâlniri directe cu Ajla.

În prima ei apariție în orașul lui Darren Cahill, cu care s-a reunit oficial, Simona a pornit cu mult elan în primul set, încercând să facă punctul în aproape fiecare schimb. A obținut rapid un break, pe care l-a purtat până la 5-3, când Tomljanovic a răspuns. Sfătuită de Darren să încerce să forțeze mai puțin, Simona a făcut iar break, la timp pentru a închide primul set. Tot ea a dat de înțeles, în acel on-court-coaching, că se simte deja obosită, lucru perfect normal în primul meci al sezonului. „Am nevoie de meciuri”, spunea ea la o conferință de dinaintea startului turneului.

Dacă Tomljanovic accesează nivelul ei obișnuit de agresivitate, nu poate produce niciun fel de daune Simonei: loviturile ei nu rănesc prea mult defensiva Simonei, deci nu reușește să-și  deschidă terenul, să lovească prin adversară și să stabilească ritmul partidei. Setul 1 a demonstrat că jocul A al australiencei nu-i suficient pentru a o învinge pe Simona, chiar și în condițiile în care nivelul Simonei a fluctuat, iar loviturile au părut necalibrate. 

Primul set a avut, de altfel, câteva momente importante, unele depășite cu bine de Simona, altele mai puțin bine. Primul a fost la 2-1, când au apărut primele mingi de break pentru Simona, break pe care l-a izbutit după un passing shot excepțional în cross din alergare. Al doilea a fost intervalul 3-1 – 5-2, în care Simona a lovit cu poftă, iar jocul a părut că-și recapătă treptat intensitatea. A urmat apoi căderea de la 5-3, când Simo și-a pierdut serviciul, avertizarea primită din partea arbitrului de scaun pentru că a depășit timpul regulamentar la serviciu (rar spre deloc se întâmplă asta în cazul Simonei). Dar și intervenția lui Darren, căruia Simona i-a spus să-i transmită lui Teo că e obosită. Remarca Simonei ar putea părea stranie, în condițiile în care vorbim de una dintre jucătoarele cu cea mai bună pregătire fizică din circuit. Însă chiar și pentru o jucătoare ca ea, începutul unui nou sezon nu e ușor, cu un prim meci oficial după aproape trei luni de pauză, iar o astfel de oboseală, în fapt, o reobișnuire la efortul de competiție, e firească.

https://twitter.com/WTA/status/1216999614076686337?s=20

Cu mici frustrări, dar per total cu un tenis suficient de solid, Simona a corectat la 5-4, pe serviciul Ajlei, mica eroare comisă la 5-3, când și-a cedat serviciul. Un set echilibrat, în care a câștigat cu un punct mai mult decât Tomljanovic (30-29), dar în care, cum era și firesc, a fost jucătoarea mai ordonată.

În linii mari, desfășurarea setului doi a fost tipică întâlnirilor Tomljanovic – Halep. De obicei, australianca devine mult mai agresivă când rămâne fără alternative și simte că nu prea mai are multe de pierdut – lucru pe care l-a făcut și acum, când s-a văzut condusă cu 4-6, 0-2: a turat motoarele, a început să intre mai mult în teren și a încercat să preia controlul în punct cu retururi foarte incisive. O tactică inspirată și de data asta. De la 0-2, Tomljanovic a revenit și a restabilit echilibrul printr-o agresivitate sporită, totul pornind de la retururile aspre. 

La 5-4, Simona l-a chemat, a doua oară, pe Darren. “Zâmbește, e primul meci al anului. Nu te poți aștepta să fie ușor. Dă-ți timp. Chiar dacă nu vei câștiga game-ul ăsta, chiar dacă îl pierzi, nu e o problemă. Folosește-ți mai mult picioarele. Dar nu-ți mai asuma riscuri de la primele mingi, stai cu ea în schimburi și doar atunci când te simți pregătită atacă”, i-a spus Darren. 

Ce a urmat după acest OCC? Tomljanovic a mai câștigat un singur game până la final, iar modul în care Simona a jucat mingea de meci de la 6-5 a fost dovada clară a punerii în aplicare a sfatului lui Darren: a stat la joc, n-a forțat, a determinat-o pe Ajla să joace o minge în plus. 

„Nu e niciodată ușor în primul meci al anului, de aceea e foarte important să-l câștig”, a spus Simona la interviul de după meci, având apoi multe cuvinte frumoase despre Darren Cahill.

Pentru sferturile de finală, adversara Simonei se va alege dintre Aryna Sabalenka, care a trecut greu (5-7, 6-1, 7-5) de Su-Wei Hsieh, și Bernarda Perra, jucătoare venită din calificari, care a învins-o în primul tur pe Barbora Strycova. Dintre cele două, Simona s-a întâlnit până acum doar cu Sabalenka, pe care a învins-o de fiecare dată, fără a pierde mai mult de patru game-uri pe set. 


Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile la Roland Garros 2020! Bonus: toate abonamentele la pachetul 250 făcute până pe 14 ianuarie primesc cadou 2 perechi de Sox 30-0. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi