Sorana Cîrstea obține prima victorie la Wimbledon după patru ani; patru românce în turul al doilea

Radu Marina | 4 iulie 2017

Sorana a început greu, dar a încheiat mult mai bine, la Monica a fost invers: un start pozitiv n-a putut fi susținut

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Sorana Cîrstea câştigă entuziasmant cu Kiki Bertens, într-un meci în care a revenit de la 2-5 în primul set, arătând o siguranţă dezarmantă în multe momente.

La cum a început meciul, nu erau semne optimiste. Sorana nu şi-a găsit ușor ritmul, a ajuns mai mereu greu la minge şi nu a reuşit deloc să lege punctele. Când s-a văzut condusă cu 2-5, Sori a părut că loveşte din ce în ce mai liber, s-a mai relaxat şi asta s-a văzut imediat. A construit cu răbdare, a atacat doar atunci când ajungea în cea mai bună poziţie de lovire şi a avut multe veniri inspirate la fileu. Sorana, venind des către fileu, cu câteva puncte senzaţionale acolo? Asta a fost o surpriză tare plăcută. Voleuri foarte complicate, stop-voleuri ori câteva scurte foarte bine reuşite. În primul set a venit de 12 ori în faţă, pierzând doar 3 puncte. Poate fi asta o soluţie la care Sorana să apeleze mai des? Cu siguranţă. Am văzut-o în multe meciuri pe Sorana acoperind bine şi simţindu-se confortabil în preajma fileului de fiecare dată.

Serviciul a fost şi el la nişte cote neaşteptat de ridicate. De fapt, atunci când Sorana nu are în faţă o jucătoare foarte solidă la retur, cum s-a întâmplat de exemplu acum o săptămână cu Jo Konta, când şi-a făcut serviciul o singură dată, serviciul ei încă rămâne o armă importantă a jocului ei. Astăzi a pierdut doar patru puncte cu primul serviciu în primul set şi asta i-a dat multă încredere. La adăpostul unui serviciu bun, a lovit mai relaxat şi s-a concentrat pe retur, acolo unde pe serviciul doi al olandezei a făcut de fiecare dată pasul în teren şi a atacat decisiv, Bertens câştigând doar 8 puncte cu primul serviciu.

În setul doi, totul a fost foarte echilibrat. Sorana a continuat să aibe un procentaj foarte ridicat la primul serviciu, şi-a făcut de fiecare dată serviciul fără mari probleme şi s-a mers cap la cap până la 4-4. Atunci, Sorana a reuşit un break la zero şi urma să servească pentru meci, dar şi-a pierdut rapid serviciul, după câteva ezitări.

Game-ul de la 5-5 a fost unul maraton şi am văzut o Sorana extrem de lucidă. Deşi Bertens a avut o grămadă de şanse să se ducă la 6-5, româncă nu a renunţat niciun moment. S-a agăţat de fiecare minge, a pus presiune la retur şi, din nou, a fost foarte inspirată la fileu. Ultimele lovituri cu care a reuşit break-ul au fost puncte din preajma fileului. Când a trebuit să servească a două oară pentru meci nu s-a mai împotmolit, şi-a câştigat serviciul la zero după câteva serve solide şi un rever direct câştigător.

Aşadar, Sorana revine în turul doi la Wimbledon după o pauză de mai bine de patru ani, iar următoarea adversară va fi americana Bethanie Mattek-Sands, pe care a învins-o de fiecare dată până acum în cele trei meciuri jucate. La fel fusese cazul și cu Bertens, tot 3-0 înainte de meciul de azi, deși Sorana a spus, în interviul pentru 30-0, că nu a văzut în asta un avantaj, pentru simplul motiv că nu își mai amintește cu precizie head-to-head-urile.

Monica Niculescu a pierdut în două seturi cu slovaca Magdalena Rybarikova, completând astfel o perioada dificilă pentru ea, în condiţiile în care după turneul de la Hobart problemele de sănătate au venit pe bandă rulantă. Şi judecând după meciul de săptămâna trecută cu Pironkova în care nu a arătat nici pe departe 100% fizic, înfrângerea de azi nu-i deloc surprinzătoare. Monica a explicat-o în interviul pentru 30-0 ca pe o consecință a zilelor fără antrenament și a lipsei de meciuri în picioare; însă vede un punct pozitiv în faptul că se simte mai bine.

Nici adversara de azi a Monicăi nu a fost ferită deloc de accidentări. În ultimii ani s-a confruntat cu o serie de probleme la încheietura mâinii, a avut nevoie de operaţie, apoi au revenit nişte probleme în zona genunchiului şi a avut nevoie de o pauză mai bine de un an.

Rybarikova are o revenire impresionantă. Când a revenit în circuit în acest an era clasată aproape de top 250 şi a fost nevoită să joace în calificări chiar şi la turnee ITF de 25K. Însă treptat a început să lege victorii, a ajuns deja la patru titluri  ITF câştigate anul asta, recent a ajuns în semifinale la turneul WTA de la Nottingham, fiind oprită greu de Konta, iar acum e din nou în turul doi al unui Slam.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi