Sorana Cîrstea cedează în fața Igăi Swiatek în sferturile de finală de la Indian Wells

Radu Marina | 17 martie 2023

Poloneza, care a ajuns la 16 victorii din 19 meciuri jucate în 2023, va juca în semifinale cu Elena Rybakina. Cealaltă semifinală e Sakkari – Sabalenka.

Parcursul bun al Soranei Cîrstea la Indian Wells se oprește în sferturi, învinsă de Iga Swiatek

Sorana Cîrstea se oprește în sferturile de finală la Indian Wells după 6-2, 6-3 cu Iga Swiatek, liderul mondial al circuitului WTA. Parcursul excelent al Soranei în California, cu prima ei calificare în sferturile de finală – plus prima victorie reușită în fața unei jucătoare din Top 5 (Caroline Garcia) după mai bine de doi ani – se oprește în fața celei mai bune jucătoare din lume.

Swiatek a făcut și cu Sorana ceea ce face cu aproape toate adversarele de un an încoace: domină, își impune cu o lejeritate extremă jocul, pare pur și simplu de neatins.

Poloneza e o jucătoare care face o multitudine de lucruri excelent, la un nivel intens, alert și constant. Nu îi poți găsi niște puncte vulnerabile, atacă des, se apără inteligent (o defensivă subapreciată, parcă) și e tot timpul cu pasul în față, gata să atace furibund. Or, când cineva se descurcă atât de bine în toate fazele jocului, totul devine copleșitor pentru adversară, pentru că e obligată să stea la mana Igăi, să răspundă după cum joacă Iga și e supusă unei presiuni permanente, minge de minge, game cu game.

Asta este, de fapt, cea mai mare provocare pentru adversarele polonezei și asta a fost și cea mai mare dificultate astăzi pentru Sori: să reziste asalturilor repetate și a acestui mod lucid și foarte concentrat de a juca. Swiatek pune aceeași forță, presiune și agresivitate în fiecare minge și în fiecare punct, fie că vorbim de începutul meciului, mijlocul unui set sau finalul partidei. E capabilă să facă asta îndelung – iar adversarele nu pot ține pasul în fața acestui tăvălug, care te ia pe sus, te amețește și nu te lasă să îți faci jocul nicicum.

Sorana a încercat multe lucruri în meciul de astăzi, a fost foarte agresivă (poate fi o opțiune contra polonezei) și intențiile ei au fost de a face diferența prin forță pură și accelerării din orice poziție. Doar că, în momentul în care alegi un astfel de plan, el vine la pachet și cu multe riscuri și erori, pe care Sorana și le-a asumat, pentru că a înțeles că un alt tip de tenis nu o poate răni pe Swiatek.

Rezultatul nu e o surpriză, la fel cum nici evoluția partidei nu miră. Swiatek e cea mai bună jucătoare a lumii și cea care domină circuitul feminin de mai bine de un an de zile pentru niște motive clare. Aceste motive le-am văzut, încă o dată, astăzi, contra Soranei: e prea rapidă, prea agresivă, lovește prea curat și în forță, iar loviturile ei au o intensitate aparte care distrug, literalmente, adversara. Când fiecare părticică a jocului funcționează atât de coerent și alert în absolut fiecare punct, adversara nu are șanse. Nu are nici măcar șansa de a greși, pentru că nu e lăsată să ajungă în acea poziție (de exemplu, Sorana a avut doar 9 erori neforțate în primul set).

În ciuda acestei înfrângeri, Indian Wells 2023 poate fi considerat un mare succes pentru Sorana și pentru ceea ce va urma pentru ea de aici încolo. Dacă punem evoluțiile ei în contextul potrivit (începutul de an șovaielnic, căderea în clasament), această serie de victorii (Birrell, Keys, Garcia) e cea mai bună confirmare că face bine ceea ce face, că merge în direcția corectă și că alegerile făcute (decizia de a-și schimba complet echipa) s-au dovedit a fi inspirate.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi