Sorana Cîrstea reușește surpriza, o învinge pe Madison Keys pentru prima victorie vs Top 20 într-un an

Radu Marina | 5 mai 2019

Sorana Cîrstea e prima româncă în runda a doua la Madrid, după ce a învins-o pe Madison Keys, 3-6, 6-4, 6-1. Sorana, care a intrat pe tablou grație unui wildcard, reușește astfel cea mai importantă victorie a ei în acest sezon.


Pentru prima dată după mai bine de un an, Sorana Cîrstea învinge o jucătoare din top 20, după unul dintre cele mai bune meciuri făcute în acest sezon, dacă nu cumva cel mai bun. Sorana merge în turul doi la Madrid după 3-6, 6-4, 6-1, în fața favoritei 13, Madison Keys, cea care venea după titlul câștigat în urmă cu o lună pe zgura de la Charleston. Ultima dată când Sorana trecea de o jucătoare clasată în primele 20 ale lumii se întâmpla în februarie 2018, când o învingea pe Elise Mertens la Doha.

Ajunsă pe tabloul principal cu ajutorul unui wild card (altfel, ar fi fost nevoită să joace în calificări), Sorana profită de șansa oferită de către organizatorii turneului de la Madrid și merge, pentru al patrulea an la rând, în turul doi la Madrid, turneul Premier Mandatory la care are cele mai bune rezultate (două sferturi de finală reușite în 2016 și 2017).

Victoria în fața americancei Keys are o însemnătate aparte pentru Sorana, atât pentru că în ultima vreme astfel de victorii mari au lipsit, dar mai ales pentru cum a fost obținută. În fața unei adversare în formă, care venea după titlul câștigat la Charleston (cu victorii la Ostapenko, Stephens, Puig, Wozniacki), într-un match-up complet nefavorabil ei, Cîrstea a construit cu răbdare, și-a așteptat șansele și a ajustat suficient cât să spargă ofensiva adversarei.

Chiar dacă acesta a fost primul meci între ele, pentru Sorana, stilul de joc ultra-agresiv pe care-l propune Keys a fost dintotdeauna o mare problemă – vezi întâlnirile cu Petra Kvitova (2-5 la H2H), Garbine Muguruza (0-3) sau Venus Williams (0-3), adică jucătoare masive, cu braț puternic, capabile să dezvolte mult mai multă forță decât ea.

De regulă, într-o astfel de confruntare, în care ambele jucătoare merg pe un tenis first strike, avantajată va fi întotdeauna cea cu loviturile mai grele, respectiv mai profunde – în cazul nostru Keys. Asta pentru că Sorana, deși la bază o jucătoare agresivă, nu generează suficientă forță cât să se bată (măcar) de la egal la egal cu o jucătoare atât de puternică ca Keys, care lovește extrem de plat în marea majoritate a timpului. Astfel că, pentru o vreme, meciul a curs doar în direcția lui Madison: Sorana nu apuca să preia controlul raliurilor, era constant împinsă în spatele liniei de fund de loviturile extrem de puternice ale adversarei. Iar pentru Keys,  acel tenis drept și cu mult ritm pe care Sorana l-a propus în primul set era mână cerească din simplul motiv că nu făcea mari eforturi pentru a se deplasa și primea mingea exact în zona de lovire, la nivelul șoldului.

Aici intervine, de fapt, meritul cel mare al Soranei. După un prim set în care a fost brutalizată și a avut dificultăți în fiecare game de serviciu, Sorana nu s-a mai cantonat în acel joc neproductiv, care i-a convenit de minune adversarei timp de un set.

În setul doi a început treptat să facă mici schimbări: o scurtă, câteva mingi mai înalte, câteva schimbări de traiectorii, alte câteva mingi departe de corpul adversarei și Keys a început, brusc, să nu mai prindă terenul și să nu se mai simtă atât de confortabil. Nu fost ușor, Sorana fiind obișnuită să dețină constant controlul și să dicteze, dar a fost eficient – aceasta fiind cea mai potrivită tactică în fața unei adversare din categoria “big hitters”.

Inițial, în setul doi break-ul a venit devreme pentru Sorana, încă din game-ul trei, însă cum spuneam, nu i-a fost ușor să se desprindă total de tenisul ei agresiv (dar ineficient în fața lui Madison) și avea să-și piardă avantajul, fiind egalată la 3.

De la acest moment însă, Keys avea să mai reușească până la finalul meciului doar două game-uri: Sorana a înțeles că tactica potrivită în fața americancei nu e agresivitatea sporită, așa că a revenit la tenisul de contraatac, s-a agățat de fiecare minge și a forțat-o pe Keys să pluseze, adunând puncte prețioase cu ajutorul defensivei. A jucat exact așa cum o fac multe dintre adversare contra ei pentru a o forța să greșească.

Pentru un loc în optimi, Sorana se va întâlni cu Caroline Garcia, care a trecut ieri în două seturi de Su-Wei Hsieh. Va fi a doua întâlnire dintre cele două, primul meci fiind câștigat de Garcia, în 2017 la Montreal.

Tot azi, Mihaela Buzărnescu urmează să joace cu Ajla Tomljanovic, în vreme ce Simona Halep își deschide sezonul de zgură contra talentatei rusoaice Margarita Gasparyan.

Pe tabloul masculin, Marius Copil a pierdut în runda a doua a calificărilor, învins de Taylor Fritz, 7-6, 7-5.

Într-o zi plină de tenis bun pe tabloul feminin, a ieșit deja primul nume important: Elina Svitolina, încă afectată de problemele la genunchi, a fost învinsă de Pauline Parmentier.

În schimb, liderul mondial Naomi Osaka a trecut cu bine de primul tur, eliminând-o pe Dominika Cibulkova, 6-2, 7-6.

30-0 SHOP – ofertă limitată. Pleci la Madrid săptămâna viitoare? Îți facem cinste cu o reducere de 30 la sută la orice comandă din Shop, ca să poți lua cu tine tricourile, șosetele sau totebags-urile 30-0. Scrie-ne la salut [at] treizecizero.ro un mail ca să-ți activăm reducerea.

Ești deja la Madrid, la turneu? Tot facem cinste! Scrie-ne pe aceeași adresă și-ți oferim un voucher de 25 la sută!

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi