Simona vs Kanepi, runda secundă. Ce e de văzut în ziua a doua la Australian Open

Treizecizero | 14 ianuarie 2019

Și iată-ne la ziua a doua a Australian Open; e o zi în care, pe oricine întrebi, îți va recomanda să nu ratezi două meciuri în care sunt implicate jucătoare din România. Să vedem, așadar, ce e la loc de cinste în programul zilei.

1. Liderul mondial Simona Halep vs Kaia Kanepi e un cap de afiș din motivele corecte. Nu toate ne fac să ne simțim bine

De regulă, n-ar interesa pe multă lume, afară de fanii respectivei jucătoare, atunci când numărul 1 deschide un turneu de Slam cu numărul 61 mondial. Dar meciul Simonei cu Kaia Kanepi are toate semnalmentele unei posibile surprize. Atât de multe, încât aproape că nu există site sau specialist de tenis care să nu fi încadrat acest duel la categoria de risc maxim. Argumentele sunt deja arhicunoscute. E al doilea Slam consecutiv în care aceste două jucătoare se văd în primul tur; cu mai bine de patru luni în urmă, Kaia o învingea pe Simona pe noul Louis Armstrong. În ciuda unei încercări de revenire a româncei în setul al doilea, Kanepi nu s-a oprit din pumni, a evitat unicul potențial moment psihologic și a fugit cu victoria. Pe care a confirmat-o apoi, abia fiind oprită de Serena. E de ajuns să recitești analiza Cameliei de după acel meci ca să te îngrozești.

Alt meci, altă distracție, nu? Contextul n-ar putea fi mai diferit. Atunci, ambele erau în formă, dar în vreme ce Kanepi abia atingea nivelul maxim, Simona lăsase impresia că-l lăsase în urmă pe al ei în dubla Montreal – Cincinnati. De atunci, Simona n-a mai terminat decât două meciuri, și doar unul dintre ele, cel recent cu Barty, i-a permis să spună că se simte bine fizic. Kanepi, în schimb, n-a mai fost de văzut de la acel USO. Amănuntul pare să-i fi sporit faima în rândurile fanilor, la curent cu reputația de jucătoare de Slam a estoniencei. O reputație de care și alte jucătoare sunt la curent; rămâne notabilă reacția lui Sloane Stephens după acel meci de la USO al Simonei, când spunea că nimeni nu ar fi vrut să o primească pe Kanepi în turul 1 la un Slam. Ba chiar, spune un mit urban care s-a strecurat pe Internet, Kanepi nu ar fi pierdut niciodată în turul 1 al unui Slam – amănunt înfricoșător și, de asemenea, cât se poate de neadevărat.

Bun. Nu asemenea detalii colorate, bune de preview-uri, i-au speriat pe fani, ci specificul jocului estoniencei, capabilă s-o supună pe Simona unui bullying constant și epuizant. Mai înaltă și mai puternică, Kaia o împinge repede în defensivă pe româncă, aplicând o presiune puternică prin acele lovituri decisive, de forță, care nu-i permit Simonei să pună piciorul în schimb. Cu astfel de jucătoare a mai capotat Simona în trecut și a făcut-o chiar la Australian Open în turul 1, în situații în care nu era ok din punct de vedere fizic. Doar că atunci Simona căra după ea accidentări, pe când acum problema pare să fie doar lipsa meciurilor în picioare.

E un duel fascinant pentru Simona, care a avut însă ocazia să-l pregătească beneficiind din plin de sfaturile lui Darren Cahill. Simona a început, de asemenea, să dea indicii de foame de victorii, iar motivația ei de a nu fi iar ambuscată de aceeași jucătoare va fi unul dintre factorii principali ai acestui meci. Marți dimineață, de la 10:00, ne vom regăsi din nou într-o situație cu puls peste limitele normale. Nici nu putea fi altfel, la revederea cu Australian Open, la un an după acel turneu de poveste.

2. Mihaela Buzărnescu vs Venus Williams

Venus a început să-și arate vârsta și în clasament; la propriu, pentru că ocupă locul 38. Dar asta nu o face mai puțin periculoasă pentru Mihaela, care, ca și Simona, încearcă să se regrupeze după o accidentare care a deraiat-o de la drumul cel bun anul trecut. Cu câteva înfrângeri consecutive la activ, șapte mai exact, Mihaela va avea nevoie de toate talentele ei pentru a o dovedi pe Venus, o jucătoare cu nu mai puțin de 51 de victorii din 68 de meciuri jucate la Melbourne. E prima întâlnire a celor două și e foarte dificil de indicat spre una dintre ele când vine vorba de un ascendent. Un test grozav pentru Mihaela, care, în caz de victorie, poate porni o ascensiune similară cu cea de anul trecut.

Meciul e al treilea pe Margaret Court Arena, adică ultimul în sesiunea de zi (aproximativ în jurul orei 6:00) și cel care va preceda duelul dintre Simona și Kanepi.

Ceilalți doi români care joacă azi au meciuri mult mai abordabile. Marius Copil (vs Granollers) și Ana Bogdan (vs Swiatek) au oportunitatea unor victorii prețioase.

3. Djokovic, Serena, Stan, plus duelul Kyrgios – Raonic

În alte zări, ne putem delecta cu debutul în turneu al marelui favorit la titlu, Novak Djokovic, care are un meci de încălzire cu americanul Mitchell Krueger. La fel ar trebui să fie și pentru Serena duelul cu Tatjana Maria, al doilea pe Rod Laver, și prima ei apariție la Melbourne după titlul din 2017, ultimul al ei de Slam.

Dacă însă căutați un meci de care pe care, cu o încărcătură mult peste cea medie regăsită în turul 1, atunci cu siguranță că meciul zilei este Nick Kyrgios – Milos Raonic. Duelul e plasat strategic pe Melbourne Arena (fostul Hisense) nu înainte de ora 10:00, ora României, adică într-o atmosferă incendiară, o arenă pe care Kyrgios o preferă. Australianul e singurul responsabil că a dat peste o astfel de tragere, făcută posibilă de alunecarea în clasament până pe locul 51. Scorul între cei doi e 3-3, așa că să ne așteptăm la un meci de cinci seturi, al cărui final îl veți putea prinde, probabil, după meciul Simonei.

În intimitatea unui teren ceva mai mic, pe Show Court 3, Stan Wawrinka și Ernests Gulbis se întâlnesc în jur de 8 dimineața. Ambii sunt jucători cu mulți fani, ambii sunt, într-un fel sau altul, într-un comeback și au mare nevoie de victorie. Stan n-a prins niciodată viteză anul trecut post-accidentare, pe care l-a încheiat cu un bilanț de 17-17. Gulbis, în schimb, era aproape de ieșirea din Top 600 cu un an și jumătate în urmă. Dar pentru a câta oară, letonul s-a apucat de o cățărare în clasament, una care l-a adus în Top 100 la finalul sezonului precedent.

De parcă tragerea nu era oricum complicată, învingătorul acestui meci se va duela cu învingătorul dintre Kyrgios / Raonic. Un segment prea încărcat al tabloului, care va rămâne dintr-un foc fără trei personaje interesante.

Noutăți de 2019 în Shop-ul 30-0!

Începe puternic anul de Slamuri cu un tote bag la modă pe tot parcursul lui!

Modelul „Grand Slam Life” e inspirat de viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam. Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Tote bag-ul 30-0 „Grand Slam Life” are un design diferit pe fiecare față. Vine în trei culori, alb, negru și albastru.

Profită cât e cald, mai pe șleau, cât e prețul promoțional 😉

Aici e celălalt model de tote bag, „Port tenisul mai departe”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi