Simona știe ce face: „Nu sunt cu capul în nori, cum am fost în 2014. Sunt pregătită”

Adrian Țoca | 8 iunie 2017
Simona, despre ocazia pe care o are în față

„Sunt pregătită de înfruntarea cu ea, sunt gata de o nouă finală. Da, este o provocare mare. E un moment important. Dacă e să se întâmple, se va întâmpla, cu două performanțe în același timp. Așa că va fi nemaipomenit.”

Roland Garros este oferit de

Nu-s multe alte semne mai încurajatoare la acest moment, înainte de cel mai important meci al carierei Simonei, decât s-o auzi spunând: “Sunt foarte bucuroasă, e foarte plăcut să fiu în finală, dar lucrurile se simt diferit acum. Nu pot să spun că-s prea extaziată. De fapt, abia aștept să joc meciul”.

Sau când, la o întrebare care a început cu “cât de mândră ești de acest turneu, indiferent de… ” Simona a întrerupt, ca să precizeze: “I’m not finished”.

Sau când specifică de mai multe ori: “E bine. Dar vreau să rămân focusată“. Sau: “nu sunt cu capul în nori, cum am fost în 2014”

Toate astea, precum și bucuria reținută de după mingea de meci, sunt semne că Simona simte că are treburi neterminate aici. Și că a ajuns în acea zonă în care ea este jucătoarea mai înțeleaptă, ea este jucătoarea care vede mai limpede ce-i pe teren, ea este cea care înțelege că nu mai e un capăt de țară, sau mai ales o rușine, dacă face o greșeală. Ea este jucătoarea care, la 4-3 în decisivul cu Pliskova, când cei de acasă aveau sentimentul că totul se poate duce de râpă imediat, poate să înfigă picioarele în pământ și să spună: “M-am gândit că eu conduc și că trebuie să stau acolo și să joc meciul, poate pot să fac break. Asta a fost tot“.

Iată, și pentru că declarația asta există, Simona a ajuns acum în postura de a juca meciul vieții, cu o miză imensă pe masă, cu oportunitatea de a câștiga primul Slam și de a-l însoți cu urcarea pe primul loc în lume. Ce moment!

Cum o să separe această miză de meciul în sine, cel de pe teren? Nimeni nu știe încă, dar sunt destule semne care ne pot da o imagine destul de plauzibilă. Simona are o idee: “Trec anii… Anii care au trecut, munca depusă – totul vine natural la un moment dat și poți să stăpânești emoțiile, poți să stăpânești presiunea. Nu sunt cu capul în nori, cum am fost în 2014, sunt foarte ok. Știu că se poate întâmpla orice în finală, așa că trebuie doar să-mi joc șansa și să dau tot ce am mai bun, pentru că voi întâlni o jucătoare dificilă”.

A doua ei finală la Roland Garros. “E un sentiment nemaipomenit. Astăzi a fost o bătălie importantă acolo, o bătălie mare. Fiecare punct a fost foarte important. Așa am simțit pe teren, și am mai simțit că trebuie să alerg după fiecare minge, că trebuie să fiu concentrată la fiecare minge. Mă simt fericită. Mândră, pot spune, pentru că partea mentală m-a ajutat foarte mult în acest turneu, în fiecare meci. Și chiar și astăzi, în cel de-al treilea set. În setul doi am avut o ușoară cădere, dar mi-am revenit după. Așa că sunt bine. Sunt fericită. Vreau doar să rămân concentrată.”

A învățat din experiența din 2014 că nu e cazul să se mai lase luată de vânt? “Da, am învățat. Am învățat multe lucruri în anii ăștia, nu doar după acea finală. Ci și după semifinalele de la Wimbledon. Apoi la US Open, cu Pennetta, înainte de meci. Așa că știu cum ar trebui să fiu. Nu am făcut mari schimbări, doar că îmi vine natural. Nimic special. Urmează un meci mare. Este și o mare provocare, desigur. Voi juca împotriva unei jucătoare foarte tinere. Nimic de pierdut. Eu am o mare șansă să câștig două lucruri. Voi ieși pe teren și voi da tot ce pot, cu siguranță”, spune Simona, și întărește: “Ce a fost, s-a dus. Și acum, ce a fost, s-a dus. Am un meci în față și mă gândesc numai la meciul respectiv.”

Dar mai zăbovim un pic la partea cu “ce a fost”. Cum făcuse Pliskova mai devreme, Simona îi dă și ea mult credit actualei și viitoarei sale rivale la locul 1. Când aude că Pliskova a spus că ar risca tot ce are pe mâna Simonei în finală, Simona râde: “Ea mereu e o drăguță“. Dar azi, pe teren, a chinuit-o zdravăn. “Lovește foarte puternic, plat, nu știi niciodată la ce să te aștepți, și cred că a jucat cel mai bun meci al ei pe zgură. N-a greșit atât de mult și chiar a ajuns unele mingi, a dat bine de oriunde. A și servit bine. Cred că a fost un meci complet, un meci de nivel foarte înalt și diferența cred că am făcut-o un pic fizic în setul trei și mental pentru că nu am mai comentat, nu am mai zis nimic, am stat atentă pe fiecare punct. Fiecare punct e important împotriva acestor jucătoare, așa cum am zis mereu. Dar la 4-3 am avut încredere, chit că am pierdut acele două game-uri.”

Simona spune că a reușit să capete controlul asupra unei calități care, uneori, a funcționat împotriva ei: “Mereu am avut spirit și instinct de luptătoare, însă acum controlez mult mai bine și-l controlez în sensul pozitiv, deci este bine. Mă simt bine pe teren, și simt că jocul meu a fost foarte puternic astăzi și pe parcursul întregului întregului turneu. Sper ca în finală să fie și mai puternic. Am nevoie de asta.”

De-a lungul turneului, au fost discuții concrete despre câștigarea titlului între ea, Darren și Virginia Ruzici? Simona spune că nu, și adevărul este că între oameni care înțeleg limpede ce presupune să iei un Slam, nici nu se cade să vorbești despre asta în timpul turneului, când sunt atâtea meciuri de jucat.

“Nu am vorbit despre asta. Am tot auzit mulți oameni în jurul meu spunând că eu sunt favorita, și am fost foarte onestă când am spus că eu nu cred. Nu simțeam asta, chiar dacă știam că am o șansă. Și totuși, iată-mă aici.

Sunt foarte mulțumită cu felul în care m-am comportat în aceste două săptămâni. Trei săptămâni, de fapt. Antrenorul meu este concentrat, ca și mine, și vrem să ne menținem așa.”

Trecem, încet-încet, spre Ostapenko. Pe care o întâlnește pentru prima dată direct la un astfel de nivel.

“Nu știu la ce să mă aștept cu ea. Am văzut puțin din meciul ei de astăzi. Cred că va fi un joc similar cu ce am jucat astăzi, deci, probabil va fi același plan de joc. Nu știi niciodată cu astfel de jucătoare, așa că trebuie să mă concentrez pentru fiecare minge. Spuneam mai devreme că voi juca pentru două obiective: primul Grand Slam și numărul unu mondial E o mare provocare, o mare oportunitate. Cred ca am jocul. Am și mentalul pentru a câștiga, dar va fi foarte dificil. Mă aștept ca ea să dea tot ce poate, să lovească toate mingile, să joace cu încredere. Dar și eu sunt încrezătoare.”

Și un gând de final: “E un moment emoționant pentru toată familia. Pentru asta am muncit și datorită lor sunt aici, m-au susținut și au dat tot ce au ca să ajung aici. “

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi