Simona rescrie istoria pentru România: „Sunt aici pentru că am muncit și mi-am dorit tot timpul să fiu mai bună. E cel mai relaxant moment al carierei mele. Sunt bine”

Adrian Țoca | 11 iulie 2019

„La prima finală de GS din 2014 am simțit prima dată că sunt la un nivel ridicat, la cel mai înalt nivel din tenis și sunt capabilă să fac mai multe lucruri. De aceea nu am cedat o clipă: am șase ani de muncă non-stop, turnee non-stop.”

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona a devenit azi prima jucătoare din România care ajunge într-o finală de simplu la Wimbledon, și primul sportiv român de la Ilie Năstase încoace (cel care le-a pierdut pe cele din 1972 și 1976) care ajunge în meciul pentru trofeul de simplu. La dublu i-am avut în ultimii ani pe Horia Tecău și Monica Niculescu la dublu masculin, respectiv dublu feminin.

Întrebată ce simte când rescrie istoria tenisului în România cu astfel de premiere, Simona a spus:

„E o senzație deosebită, un moment frumos pe care cu siguranță n-o să-l uit niciodată, fiind prima finală la Wimbledon și un vis pe care mama mea l-a avut mereu. Este un boost de energie, un boost de încredere și vreau să mă bucur de acest moment acum. Mâine o să resetez tot și să mă concentrez pe finală.” 

Când colegul de la Fanatik i-a citit un pasaj din autobiografia lui Ilie Năstase, în care acesta spune că visa să câștige Wimbledon, apoi să arunce rachetele în Tamisa și să termine cu tenisul, Simona a râs: „Să fiu în finală aici la Wimbledon e un lucru extraordinar și indiferent ce se va întâmpla sâmbătă, n-o să-mi arunc rachetele în Tamisa, o să mă arunc pe mine în Tamisa.”

Simona: „Sincer, nu m-am visat în finală. Am visat doar să câștig fiecare meci și mi-am dorit să câștig fiecare meci pe care l-am jucat și să joc mai bine de la zi la zi, ceea ce s-a întâmplat. Acest lucru mi-a dat încredere.”  

Când a știut prima dată că e pe cale să facă lucruri mari în Slamuri și să facă asta în mod constant?

„La prima finală de GS din 2014 am simțit prima dată că sunt la un nivel ridicat, la cel mai înalt nivel din tenis și sunt capabilă să fac mai multe lucruri. De aceea nu am cedat o clipă: am șase ani de muncă non-stop, turnee non-stop. Turneul Campioanelor din 2014 mi-a dat de asemenea o energie în plus și un gând pozitiv. Toate rezultatele și toate turneele câștigate au fost un boost de energie ca să merg înainte.” 

Azi a făcut un meci cu o adversară dificilă să pară ușor, iar prin asta, și-a putut respecta cu succes planul și abordarea acestui meci îi confirmă Simonei că lucrează bine.

„Faptul că am încredere în mine și mă simt stăpână pe jocul meu și pe corpul meu mă ajută foarte mult să nu intru în panică și să câștig meciurile importante. Azi a fost o presiune enormă, pentru că meciurile contra ei (n.r Svitolina) au fost grele mereu și m-a și bătut de câteva ori în finale. Am știut că trebuie să stau puternică, iar faptul că am reușit acest lucru mă face să fiu mulțumită de ce am lucrat până acum și de felul în care am fost. Foarte profesionistă.” 

Simona a reiterat că nu s-a pus vreun moment problema ca Wimbledon să fie pregătit în mod special ca un obiectiv principal al anului, așa cum s-a vehiculat:

„N-a fost nimic plănuit, n-a fost niciodată o discuție de acest gen. Eu de fiecare dată când merg la un turneu sunt 100 la 100. Acum că sunt mai puternică într-o perioadă și mai puțin puternică în alta, nu depinde de mine, depinde de multe chestii. Dar am știut și am avut încredere că dacă încep să simt jocul pe iarbă am o șansă în plus.

Am lucrat în trecut și cu Darren la mai multe lucruri, la scurte, aici mă ajută mai mult. Să merg la fileu – nu prea am mers, dar atunci când am făcut-o, am făcut-o bine. Toate aceste lucruri la un loc și toți oamenii de lângă mine m-au ajutat ca să ating o formă bună. Dar nu știu când vine, nu îmi fixez perioadele în an când să fiu în formă bună.” 

RANKING WATCH: Simona va reveni în Top 4 după acest turneu, dar dacă mai avea cineva un dubiu, asta o interesează mult mai puțin: „Finala la Wimbledon e 100 la 100 mai importantă! E o finală grea, un meci foarte greu, dar e și o provocare foarte mare. E ultimul meci din acest turneu, mă simt bine, încerc doar să fiu pozitivă și să dau tot ce am mai bun. Atât.

Acest moment din viața ei pare a fi unul în care toate astrele se aliniază: are, pe de o parte, liniștea interioară pe care fiecare dintre noi o caută, și, simultan, și-a regăsit tenisul cel mai bun și are și foame de performanțe. Așa că am întrebat-o dacă acesta e momentul cel mai reușit al carierei ei:

„E cel mai relaxant, cel mai frumos, pentru că mă simt liniștită, mă simt bine pe teren; am redescoperit plăcerea jocului și am redescoperit dorința de a lupta pentru fiecare punct. Ceea ce am avut în toți acești șase ani, pentru că de aceea sunt aici, pentru că am muncit și mi-am dorit tot timpul să fiu mai bună. Sunt bine. Sunt într-o perioadă frumoasă.” 

Fotografii: AELTC

***

Am împărțit toate declarațiile și noutățile de la Simona în patru bucăți tematice, ca să le urmăriți mai ușor:

Prima parte: Simona, despre meciul cu Svitolina, schimbările din jocul ei, faptul că a ajuns în finale de Slam pe trei suprafețe diferite, visul mamei ei.

Partea a doua: Simona, despre ce simte când rescrie istoria tenisului din România, când a știut prima dată că e pe cale să facă lucruri mari în Slamuri cu o asemenea constanță

Partea a treia: Simona, despre Alexis Castorri și inspirația pe care și-o ia de la foste glorii sau din sfaturile lui Țiriac

Partea a patra: Simona, despre meciul cu Serena; Serena despre Simona

30-0 Tee a revenit în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi