Simona pierde cu Bencic în sferturi la Dubai, are timp să-și tragă sufletul după un februarie încărcat

Treizecizero | 21 februarie 2019

Simona Halep a pierdut cu Belinda Bencic în sferturile de la Dubai, văzându-și astfel oprită o serie grea și solicitantă: a fost al nouălea ei meci într-un interval de 13 zile. Bencic s-a impus cu 4-6, 6-4, 6-2 în două ore și 16 minute.

Ca și în finala de la Doha, Simona a avut resurse de maxim două seturi; ea a jucat bine în prima parte a meciului, când a fost în control, dar sentimentul a fost în permanență că e într-o cursă contratimp cu propriile puteri. După ce Belinda a salvat cele două oportunități de break de care a beneficiat Simona la mijlocul setului secund, elvețianca a făcut ea break-ul la 4-4 și a forțat apoi decisivul.

În setul al treilea, Bencic a deschis repede un avantaj de trei game-uri, cu două break-uri; Simona a luptat până la capăt, a recuperat unul dintre break-uri și a obligat-o pe Belinda să își ia victoria, stresând-o până la capăt. Dar Bencic, care demonstrase și seara anterioară, când a salvat șase mingi de meci cu Sabalenka, a dus misiunea cu bine la capăt. Elvețianca a adunat nouă din ultimele unsprezece game-uri ale meciului, în ciuda rezistenței încăpățânate de final a Simonei, care și-a făcut rost și de două oportunități de rebreak și a salvat primele două mingi de meci.

Românca a încheiat meciul cu 38 de lovituri câștigătoare și 46 de erori neforțate, o cifră elocventă pentru tipul de tenis pe care l-a putut oferi azi. Cele 13 duble greșeli, o cifră ieșită din comun pentru ea, au costat-o rău pe Simona, care n-a compensat cu cei 8 ași. Per total, ea a câștigat însă cu doar 2 puncte mai puțin decât Bencic (99 vs 101).

Bencic o va întâlni în semifinale pe Elina Svitolina, care-și continuă încercarea de a câștiga a treia oară consecutiv titlul de la Dubai. În cealaltă semifinală, Petra Kvitova o va întâlni pe Su-Wei Hsieh. Dacă Petra a oprit parcursul excelent al talentatei Kuzmova, Su-Wei a reușit o revenire fantastică, întorcând o Pliskova epuizată fizic și mental în decisiv, de la 1-5.

*

Povestea meciului Simonei cu Bencic e simplă. S-a început pe picior de egalitate, căci niciuna nu lovește așa de tare încât s-o îngroape pe cealaltă repede în schimburi. Am văzut astfel în primele două seturi niște desene frumoase, niște redirecționări și lovituri înșurubate prin spații cât urechile acului. S-a întins terenul în lung și-n lat, s-a venit la fileu, s-au pus loburi și scurte. Amândouă au arme și filozofie de joc similară: retur mai bun decât serviciul, mișcare fluidă, construcție inteligentă a punctului.

Diferențele sunt de nuanță: Simona lovește un pic mai arcuit și se mișcă mai bine. Belinda e fâșneață (nu de calibrul Simonei, dar destul cât să stea în schimburi lungi) și dă mai drept, ceea ce o ajută să închidă punctul cu un pic mai mult aplomb. Călcâiul lui Ahile este pentru ea temperamentul focos: îi sare repede țandăra dacă greșește câteva mingi ”ușoare” și apoi lucrurile o iau razna. Cam asta a fost povestea primului set. Păcat că Simona n-a mai avut resurse să stea cu ea și s-o alerge în decisiv, pentru că o Belinda frustrată ar fi fost mai ușor de bătut. Dar atât s-a putut azi. La un moment dat trebuia să ajungă și Simona la fundul rezervorului. S-ar fi putut întâmpla și mai devreme la Dubai, dar până azi a închis în două seturi și nu a fost cazul. Totuși, aș face niște mici observații pe marginea acestui meci și a acestei duble Doha-Dubai.

Continuarea acestei analize este în 30-0+, AICI.

Simona: „Nivelul meu e bun”

La conferință, Simona a subliniat că păstrează doar lucrurile bune din acest segment de turnee: „Am avut meciuri foarte bune. Cred că am avut trei săptămâni foarte bune, grele, multă tensiune, multă presiune. Nivelul meu e bun. Fizic sunt de asemenea bine, doar că am avut de jucat aproape zilnic, așa că nu a fost simplu. Am fost obosită. După setul al doilea, am simțit crampe, transpiram mult. Dar e ceva normal. Nu am putut să servesc prea bine din cauza tendonului lui Ahile. L-am simțit și în meciul anterior un pic. Piciorul stâng, de asemenea, ceva crampe. Corpul s-a resimțit. Chiar dacă nu am renunțat, simțeam că n-am suficient cât să câștig azi. Dar am luptat până la capăt, indiferent de rezultat”, a spus Simona.

Fotografii: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi