Simona o depășește pe Wang cu un sprint furibund în setul al doilea, revine în semifinale la Miami!

Camelia Butuligă | 27 martie 2019

Simona Halep a învins-o pe incomoda chinezoaică Qiang Wang, 6-4, 7-5, într-un meci de o oră și 39 de minute. Simona se califică astfel în semifinale la Miami, unde o va întâlni pe învingătoarea dintre Karolina Pliskova și Marketa Vondrousova. Prima semifinală e deja stabilită: Barty – Kontaveit. Cu încă o victorie, Simona își va asigura revenirea pe locul 1 în lume.

A fost un meci format din trei părți distincte. Un prim set în general măsurat al Simonei, care a dominat tactic și nu a lăsat-o pe Wang să intre în meci. Apoi, după ce a făcut break-ul în setul secund, în chiar primul game, Simona a căzut cu totul, pierzând cinci game-uri la rând, la un moment dat Wang câștigând 12 puncte la rând.

Condusă cu 5-1, Simona a atins, brusc, un alt nivel, dezlănțuindu-se cu lovituri direct câștigătoare, schimburi dominate de pe baseline și o atitudine ultraofensivă. A fost rândul ei să câștige la un moment dat 12 puncte la rând și, după ce a salvat trei mingi consecutive de set la 4-5, 0-40 (unul dintre ele, cu un drop-volley superb din preajma careului de serviciu), a sprintat către o victorie care părea departe nu cu multe minute înainte. Tot în game-ul de 5-5 a reușit Simona și punctul meciului (video, mai jos).

Simona a încheiat câștigând 25 dintre ultimele 31 de puncte ale meciului!

Citește declarațiile Simonei de la conferința de presă aici: „Sunt mult mai bună la capitolul mental acum”.

***

Pe la mijlocul setului unu, cu toate că Simona părea că se așezase la cârma meciului, erau niște semne de întrebare în atitudinea ei. O veche (și perspicace) jurnalistă englezoaică observa: „Nu-mi place s-o văd pe Halep atât de furioasă pe sine după o greșeală ca aceasta. N-a fost o greșeală majoră. Da, Wang joacă bine, dar ea joacă și mai bine. Ce vreau să spun e că te simți incomod ca spectator; ai senzația că situația e instabilă și poate să se ducă de râpă în orice moment.”

Ei bine, situația s-a dus de râpă la primul obstacol în setul doi, când, după spusele ei, Simona s-a panicat pentru că a pierdut al doilea game al setului de la 40-15, după ce făcuse break în primul game. La cea mai mică adiere, jocul i s-a dărâmat. Era deja pregătită, se inflamase suficient în primul set când, în loc să-și canalizeze agresivitatea către adversară, se concentrase mai degrabă pe a dirija nivelul încurajărilor ce venea dinspre loja ei. Deja-vu.

Din acel moment, Simona a cedat total controlul meciului, chinezoaica câștigând prompt cinci gameuri la rând până la 5-1. Cu amenințarea unui decisiv în care adversara ar fi intrat în trombă, Halep a uitat o clipă de propriile anxietăți și s-a pus pe jucat. Deja-vu din nou. A arătat un tenis excepțional, agresiv și neobosit, riscând când și cât trebuia, copleșind-o pe Wang și demonstrând ce era evident tuturor (mai puțin ei) încă din primul set: pur și simplu chinezoaica nu avea destule arme pentru a face față.

Nu mai știu unde am citit cândva că tenismenii (și sportivii) profesioniști sunt un amestec ciudat de nesiguranță și încredere oarbă în sine. Ca să faci trebuie să crezi, ca să crezi trebuie să faci. Și uite-așa pendulul oscilează drastic între curaj și frică, între încredere și nesiguranță. Încerc să am empatie pentru aceste variații sălbatice, dar, așa cum spunea colega englezoaică, un meci ca cel de azi e incomod de vizionat. Viața e și-așa destul de grea fără să ne-o mai facem grea singuri. Simona a ieșit din groapa în care s-a băgat singură, dar altă adversară mai experimentată probabil n-ar fi iertat-o.

Urmează fie Pliskova fie Vondrousova, ambele nume familiare. Dacă Pliskova iși va confirma statutul de favorită, posibil să avem în semifinală un meci pe viață și pe moarte – judecând după ultima lor întâlnire, de la Fed Cup. Finala și locul 1 planează apetisant și din ce în ce mai accesibil, dar pentru a le atinge, Simona trebuie să nu-și mai bată singură cuie-n talpă.

„Nu mă gândesc la locul 1, mă gândesc să joc tenisul meu cel mai bun”

Este a doua prezență în semifinalele de la Miami a Simonei – turneu de Premier Mandatory – după cea din 2015, când a pierdut un meci dramatic cu Serena Williams. În termeni de importanță, e poate cel mai relevant rezultat al Simonei de la finala jucată la Cincinnati, anul trecut.

„Când am pierdut acel game la 1-0, 40-0, am început să mă panichez un pic și am început să lovesc prea plat. Apoi am reușit să mă calmez și să revin la jocul din primul set.

E un turneu mare și foarte frumos. Sper să reușesc să joc tenisul meu cel mai bun și să obțin cel mai bun rezultat al meu aici.

Nu mă gândesc la locul 1. Dacă joc tenisul meu cel mai bun, am o șansă, dar nu mă gândesc la asta, ci doar să joc cât de bine pot”, a spus Simona Halep, la interviul de după meci, pentru WTA TV.

Halep a încheiat meciul cu 24 de lovituri direct câștigătoare și 34 de erori neforțate (56 la sută puncte câștigate pe primul și 43 pe al doilea serviciu). Wang a avut 14 winners și 25 de unforced errors.

Simona le știe pe potențialele ei adversare din semifinale. Are 7-2 cu Karolina Pliskova, un matchup mult comentat, dominat de-a lungul anilor de Simona. Cu Vondrousova s-a întâlnit recent, la Indian Wells, unde cehoaica a eliminat-o pe Simona, la prima lor confruntare, în optimile de finală.

Cu această victorie, Simona urcă, momentan, în Top 8 în Race to Shenzhen.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/1110976200178982912
https://twitter.com/WTA/status/1110968566356959233
https://twitter.com/WTA/status/1110966091528863744

**

NOU! 30-0 Sox sunt aici!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0, cu inspirație din tenis, fabricate în România.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi