N-a fost ziua ei: Simona pierde cu Vondrousova în optimi la Indian Wells

Radu Marina | 13 martie 2019

Simona Halep a pierdut cu Marketa Vondrousova în optimile Indian Wells, 6-2, 3-6, 6-2. Simona va ataca turneul de la Miami de pe locul al treilea, după Naomi Osaka și Petra Kvitova.

Ca în meciul precedent, Simona a întâlnit o adversară cu care nu a mai jucat până acum. De data asta, deznodământul n-a mai fost fericit: în ciuda eforturilor, răspunsurile sale n-au fost suficiente azi în fața Marketei Vondrousova, o stângace în vârstă de 19 ani, clasată în top 60 și deja câștigătoare în turnee WTA.

A fost 6-2, 3-6, 6-2 pentru Vondrousova, care bifează prima victorie în fața unei jucătoare din top 5, într-un meci în care a excelat în mai toate momentele cheie. Pe când Simona nu s-a putut baza, nici de data asta, pe tenisul său cel mai bun.

În toate cele trei meciuri de la Indian Wells nivelul Simonei a tot fluctuat, iar tenisul ei a arătat sub ce am văzut în restul anului; asta nu-i chiar întâmplător. Simonei nu îi place să fie jucată așa cum joacă ea cu adversarele sale (vezi problemele pe care le are cu Kerber, Svitolina, Wozniacki). Nici Kozlova, nici Voundrosova nu ajung la nivelul celor trei, însă sunt niște jucătoare care n-au mari dificultăți în apărare, deci sunt capabile să forțeze la rândul lor eroarea. Iar acest hard extrem de lent – care e, de fapt, elementul cel mai important în această ecuație – favorizează, firește, tipul acesta de joc ușor la așteptare.

În cazul Simonei, o astfel de suprafață nu i se mai potrivește neapărat; nu îi pune în valoare jocul, pe scurt. Cum ei îi place să dicteze în timpul unui raliu, în momentul în care mingea i se tot întoarce, își pierde răbdarea și e mai agresivă decât de obicei, devenind în felul acesta predispusă la erori. Își pierde precizia și acuratețea, încearcă să grăbească punctele și e frustrată de faptul că anumite lovituri, care pe o altă suprafață i-ar fi adus puncte prețioase, acum se tot întorc. E genul acela de situație în care tu accelerezi cum trebuie, faci pașii corecți spre minge, dar rezultatul nu e cel dorit, ceea ce creează o stare de neliniște și aduce multă frustare, motiv pentru care încerci să forțezi, să riști și mai mult.

Asta se întâmplă când loviturile nu sunt suficient de aspre cât să lovești prin adversară pentru a-i sparge într-un fel defensiva, respectiv atunci când jocul la fileu nu ajută pentru a încheia mai devreme punctele, astfel încât să eviți astfel de lupte care îți iau din energie și aduc mulți nervi.

Afară de acest dezavantaj al suprafeței, Simona n-a citit mai deloc jocul Vondrousovei: pe lângă faptul că n-a putut descifa deloc acel forehand extrem de versatil al cehoaicei, a fost constant surprinsă de capacitatea Marketei de a contracara și de a ieși dintr-o poziție defensivă cu câte un slice sau un forehand plin. La fel cu scurtele, pe care le-a contracarat cu succes real doar în game-ul inaugural al decisivului, în două ocazii succesive.

Voundrosova a executat corect totul în primul set. A găsit permanent acea măsură potrivită în lovituri, a alternat inteligent vitezele în timpul raliurilor și, cel mai important, n-a ezitat, fie că a trebuit să atace, fie că a fost nevoită să se apere. A fost hotărâtă în tot ce a vrut să facă: când a trebuit să atace, a făcut-o dând drumul complet la braț, când a simțit că ar fi mai bine să aștepte, a speculat cu câte un slice inteligent, cu o scurtă, cu câteva mingi încărcate de top spin.

În setul doi, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ în ceea ce o privește pe Simona. Nivelul ei a rămas același, al adversarei însă a scăzut suficient de mult cât să-i permite Simonei să preia controlul. Cum era firesc, Marketa n-a putut menține intensitatea și acel echilibru perfect din primul set, iar primele semne au venit în game-ul trei, când și-a cedat serviciul cu o dublă greșeală. Acest break a fost suficient pentru Halep să fugă cu setul doi, însă tenisul ei nu a fost cu mult diferit de cel arătat în primul set: o idee mai așezat, dar cu aceeași senzație că îi e greu să-și facă jocul și face mari eforturi să adune punctele – o dovadă în acest sens este statistica loviturilor câștigătoare, unde a avut un singur winner. Dar a ajutat-o mult serviciul de data asta, ea reușind un procentaj de 100 la 100 pe primul (11 din 11) și 75 la sută pe al doilea.

Această stare de oarecare disconfort a continuat și chiar s-a accentuat în setul decisiv. A început cu break, părea că se poate desprinde decisiv, dar a urmat un game de serviciu slab, pe care l-a cedat după două duble greșeli făcute servind contra soarelui. A lipsit acel gram de hotărâre, care nu i-a permis să profite de pasivitatea cehoaicei. A făcut-o în schimb Vondrousova: după acel game slab făcut de Simona, cehoaica a revenit, și-a recăpătat ritmul și cadența loviturilor din primul set și a reușit o serie de patru game-uri.

Simona a câștigat 48 la sută atât pe primul, cât și pe al doilea serviciu, și a salvat doar unul din cele 9 puncte de break pe care le-a avut de înfruntat. Românca a acumulat un rar total de 36 de erori neforțate, cu doar 6 lovituri direct câștigătoare.

Cu tenisul de azi, atât s-a putut. Nu a fost deloc cea mai bună zi a Simonei, probabil nici o zi medie. Urmează însă Miami, un turneu unde ceea ce nu a mers în această săptămână se poate repara și ajusta. Miami, care se joacă anul acesta într-o locație nouă, este singurul turneu Premier Mandatory unde Simona încă nu a ajuns în finală, deci ar putea fi un moment prielnic pentru a bifa și această căsuță.

Tot azi a fost final de turneu și pentru Raluca Olaru, învinsă în sferturile de dublu, alături de Darija Jurak, de către Dabrowski/Xu, 6-3, 6-2. Rămâne însă cel mai bun rezultat al anului pentru Ralu.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi