Simona: "Mi-am regăsit jocul și încrederea. Nu vreau să mă gândesc la clasament"

Adrian Țoca | 16 februarie 2014

Simona a povestit, la conferința de presă, care a fost planul de joc discutat cu Wim Fissette, cum vede finala cu Angelique Kerber și cum privește faima care vine la pachet cu rezultatele.

Foarte fericită cu jocul ei, dar în continuare ancorată în realitate, cu gândul la treabă. Așa a răspuns Simona întrebărilor presei de după victoria din semifinalele de la Doha. Să vedem toate declarațiile Simonei:

Felicitări. Ești la un pas de primul tău titlu aici. Ai jucat foarte agresiv azi. Vei juca la fel mâine?

Simona: Mulțumesc. Sunt foarte fericită că voi juca în finală mâine, e un turneu de necrezut pentru mine. Am lovit mingea foarte puternic la începutul meciului, dar nu acesta era modul prin care aș fi putut să câștig azi. La 2-5 mi-am zis că nu mai am nimic de pierdut și că trebuie să schimb tactica. Am rămas agresivă, dar într-un mod mai inteligent. Mi-am propus s-o fac să-mi dea cât mai multe mingi înapoi. Am început să joc mai multe cross-uri, cross-uri scurte și am reușit să închid puncte cu drive volley-ul. Am reușit, de asemenea, și câteva scurte, așa că sunt de părere că am făcut un joc complet. Am jucat foarte bine azi.

Am văzut că antrenorul tău a luat notițe în timpul sferturilor, în timpul meciului Radwanskăi. La asta s-a rezumat meciul de azi? Te-a ajutat?

Da, am discutat încă de ieri despre meci, și azi la fel. Mi-a zis că trebuie să fiu agresivă, dar că e mai bine să fiu agresivă într-un mod controlat, inteligent, pentru că Agnieszka este o jucătoare nemaipomenită. Aleargă foarte bine. E foarte inteligentă. Așa că a trebuit să schimb în timpul meciului. De asemenea, aveam nevoie să servesc bine pe primul serviciu și să lovesc decisiv atunci când mi se oferea șansa.

Când ai jucat precedentele tale finale te-ai simțit diferit față de restul meciurilor din turneele cu pricina? Ai reușit să rămâi focusată?

Mă simt bine în astfel de condiții, pentru că  am jucat șase finale anul trecut și sunt mult mai încrezătoare. Rămân concentrată ca și cum ar fi un meci din primul tur. Cred că acesta e secretul, să joc fără presiune, să rămân focusată și să fiu pozitivă, fericită pe teren.

Poți să ne vorbești un pic despre săptămâna viitoare, despre Dubai? Tragerea deja s-a făcut.

Da, deocamdată vreau să mă gândesc la meciul de mâine. Am văzut că voi juca cu Alize Cornet la Dubai, e un meci greu. Mai întâi mă voi focusa pe finală, să termin acest turneu, apoi vedem ce se întâmplă.

Te-am auzit rugând publicul să revină la finală. Te simți ca și cum ai juca acasă? Pentru că te-au încurajat mulți oameni aici.

Da, au venit foarte mulți să mă susțină în această seară, ca și în restul zilelor. De fapt, vin peste tot pe unde mă duc, iar asta înseamnă mult pentru mine, pentru că îmi place să am oamenii alături de mine și sunt momente în care am nevoie de susținerea lor. De asemenea, familia și prietenii apropiați sunt lângă mine aici. Da, aș vrea să le mulțumesc din nou pentru suport și da, sper să vină și mâine.

Joci cu Kerber mâine. Poți să ne vorbești un pic despre matchup și cum vei aborda finala? 

Voi încerca să mă bucur de finală, înainte de toate. Sigur că voi fi un pic nervoasă, vor fi emoții, pentru că e prima mea finală aici la Doha, asta mă bucură. Angelique e o jucătoare foarte bună, jucătoare de top, va trebui să fiu din nou foarte agresivă. Voi începe meciul ofensiv, iar dacă nu va merge poate voi schimba din nou din mers. Trebuie să-mi fac jocul meu. 

Ești cu siguranță o jucătoare de Top 10, dar de regulă ziariștii se gândesc de multe ori la Top 10 la modul „Serena și restul”. Te simți bine fiind în Top 10, dar neprimind prea multă atenție? Sau ți-ai dori mai multă publicitate?

Nu îmi place să primesc atenție, n-aș vrea mai multă. Vreau să îmi văd de treabă și să rămân concentrată pe fiecare meci în parte, să nu mă gândesc la rankings. Vreau doar să fiu relaxată, să mă bucur de tenis, pentru că în această bucurie cred că stă secretul rezultatelor mele. În ultima perioadă trebuie să joc aproape zilnic și trebuie să am grijă de corpul meu, sunt o mulțime de meciuri și trebuie să fiu mereu în formă. Vom mai vedea cum merg lucrurile. Cred că obiectivul pentru acest an rămâne păstrarea în zona Top 10.

Cum mai este piciorul?

E bine. Vreau să uit de durere acum, sunt prea fericită ca să mă gândesc la altceva. Dar e bine. Va trebui să mă recuperez rapid, pentru că mâine am iar de alergat.

Cum percepi tu nivelul actual al jocului tău, comparativ cu finalul sezonului trecut? Pentru că pare mai bun. Tu simți la fel?

Simt că mi-am regăsit jocul. Când am început sezonul, mi-a fost un pic teamă că îmi voi pierde încrederea, pentru că am pierdut la Sydney în primul tur. Dar mi-am regăsit încrederea. Simt că am un mental foarte puternic acum. Mi-am regăsit jocul, agresivitatea și plăcerea de a fi pe teren.

***

Jamie Hampton e fana Simonei

Nu doar ziariștii străini încep să o îndrăgească pe Simona. Jucătoarea americană Jamie Hampton (momentan, indisponibilă în urma unor operații) e și ea pe lista admiratorilor Simonei.

Cine este Angelique Kerber

În vârstă de 26 de ani, Kerber este cea mai bine clasată jucătoare din Germania. Profesionistă din 2003, are în palmares trei titluri WTA, dar toate de un nivel mic (Paris 2012, Copenhaga 2012, Linz 2013). În turneele Premier a jucat două finale, ambele pierdute (Cincinnati 2012 și Tokyo 2013). A devenit relevantă în circuit după ce a ajuns până în semifinalele US Open 2011. A repetat isprava la Wimbledon 2012, iar la RG 2012 a jucat sferturi. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 5, în octombrie 2012. Lovește cu stânga și execută reverul cu două mâini.  

Anul acesta a mai jucat o finală la Sydney (învinsă de Pironkova) și a ajuns până în turul 3 la AO (eliminată de Pennetta). La Paris a făcut sferturi, apoi a câștigat două meciuri în Fed Cup pentru Germania (cu Cibulkova și Hantuchova). 

La Doha le-a eliminat, pe rând, pe Pliskova, Zakopalova, Cetkovska și Jankovic. În semifinala cu Jelena a făcut și cel mai bun set al ei în acest turneu, dar și unul dintre punctele turneului.


Simona nu e singură în finale. Horia Tecău joacă pentru trofeu la Rotterdam!

Continuă tradiția formată în ultimul an și care spune că nicio finală românească nu vine singură. Horia Tecău s-a calificat în finală la Rotterdam, alături de Jean Julien Rojer, după 7-6, 6-4 cu perechea Benneteau/Roger-Vasselin. În finală, dublul româno-olandez va întâlni o altă pereche din Franța, Llodra/Mahut.

Horia a mai jucat o finală la Rotterdam în 2012, pierdută dramatic, alături de Robert Lindstedt, împotriva lui Llodra și Zimonjic.

Este a doua finală în tot atâtea săptămâni reușită de Horia și Jean Julien, după titlul câștigat la Zagreb. Anul trecut, Horia și Simona au câștigat în două ocazii diferite titluri în aceeași săptămână, la Hertogenbosch, respectiv la Beijing/Moscova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi