Simona își continuă marșul triumfal, ajunge în semifinale la Beijing! Locul 1 este din nou aproape

Camelia Butuligă | 6 octombrie 2017

Simona Halep o va întâlni în semifinale pe Jelena Ostapenko, într-o mult-anticipată rejucare a finalei Roland Garros de anul acesta. Încă o dată, meciul va avea o miză mare pentru Simona; în funcție de rezultatul de azi al Elinei Svitolinei, Simona ar putea urca pe locul 1 dacă trece de Ostapenko (asta, în caz că Svitolina nu ajunge în finală; în caz contrar, Simona are nevoie de titlu).

Simona și-a continuat marșul triumfător început contra Mariei Sharapova și în meciul de azi contra compatrioatei acesteia, Daria Kasatkina. Deși rivalitatea cu tânăra rusoaică nu este nici pe departe atât de încărcată ca cea contra Sharapovei, Kasatkina o învinsese categoric pe Halep acum o săptămână la Wuhan, prima oprire în circuitul asiatic. Simona i-a întors amabilitatea azi și a învins-o cu exact același scor: 6-2, 6-1.

Daria este una dintre tinerele cu joc inteligent și variat: loviturile ei sunt flexibile, mai ales forehandul, construiește inteligent, folosind tot terenul și nu are slăbiciuni evidente. Cu toate astea, jocul (ca și mintea ei) sunt încă în formare. Mai ales că s-a văzut pusă sub presiune încă de la început de retururile agresive ale Simonei, urmate de schimburi lungi și intense. Deși a avut procentaj bun pe primul serviciu (62%), Kasatkina nu a câștigat decât 12 din cele 30 de puncte jucate cu prima minge și 4 din cele 18 jucate cu al doilea. Halep i-a sancționat atât lipsa de variație, cât și viteza accesibilă cu care a servit. De partea cealaltă, Simona n-a mai avut serviciul imparabil pe care l-a etalat contra Mariei (și l-a pierdut de două ori și a avut încă vreo două gameuri din care a ieșit mai greu), dar per total a servit solid, cu procentaje bune și momente în care l-a folosit ca armă: de exemplu, prima minge de set și-a obținut-o cu un as.

Simona a strălucit azi mai ales în schimburile lungi și intense cu care a stors-o pe Daria și de putere, dar și de idei. Forehandul a fost vedeta zilei, lucrând la maxim construcția punctului cu mingi grele și adânci, dar și la finalizare, cu câteva lunguri de linie din alergare care ne-au mers drept la inimă. Comentatorii WTA TV au observat că dreapta Simonei este puțin diferită față de ultimele săptămâni, atât tehnic (a fost remarcată viteza sporită de execuție) dar și tactic: spre deosebire de circuitul american, Simona nu mai forțează lovitura plată, mai ales pe mingi înalte, ci pune spin și greutate pe minge, împingându-și adversara în spate și așteptând ocazia perfectă pentru atacul razant. Azi, Halep a găsit dozajul perfect între loviturile la procentaj și cele agresive.

Claritatea ei tactică a fost susținută de deplasarea impecabilă și capacitatea de a lovi foarte bine din alergare. După un prim set în care a devenit limpede că Daria nu putea sta cu ea în schimburi din spate, rusoaica a făcut niște ajustări în setul doi: a renunțat la dreptele nadaliene și a început să lovească mai plat, întrerupând schimburile cu scurte. Simona s-a adaptat imediat la aceste schimbări, alergând și dând replici competente la combinațiile scurte-lob propuse de rusoaică și apărându-se bine atunci când era împinsă în spate de forehandurile agresive. S-a remarcat tăria ei mentală când a fost pusă sub presiune în gameurile pe propriul serviciu în setul doi: Simona a stat acolo chiar și când serviciul unu a părăsit-o și cel de-al doilea i-a fost speculat nefavorabil. Până la urmă, presiunea mentală pe care a pus-o pe Kasatkina cu defensiva impenetrabilă și acele hotshoturi pe forehand au dat roade: tânăra rusoaică s-a prăbușit, dând setul și meciul cu o dublă greșeală.

Un meci gestionat și controlat excelent de Simona, câștigat în măsură egală datorită jocului solid din spatele terenului și presiunii la care a rezistat pe serviciu și pe care a întors-o asupra adversarei cu returul (Daria și-a câștigat o singură dată serviciul). O evoluție lucidă, aproape businesslike, de jucătoare de top care știe să-și folosească armele pentru a-și afirma superioritatea. Totodată, este al doilea meci la rând în care Simona a adunat aproape 20 de puncte directe. Sunt numere încurajatoare, care descriu și singure un joc limpede, unde Simo are intenție și curaj să-și execute planul.

De acum înainte, lucrurile intră în ape mai tulburi și agitate: semifinala va propune două provocări concomitente, lupta pentru locul 1 și o adversară dificilă, de care se leagă cea mai mare suferință a anului: Jelena Ostapenko, cea care a învins-o pe Simona în finala de la Roland Garros, împiedicând-o atunci să urce pe primul loc, și care a devenit un fel de enigmă/sperietoare a circuitului prin jocul ei exploziv și personalitatea ei controversată. Simona se va vedea în fața unei jucătoare cu stil agresiv și riscant pe hardcourt. Va fi un meci cu miză mare și semnificație și mai mare, dar atitudinea hotărâtă cu care Halep și-a luat victoriile până acum arată că este conștientă și pregătită pentru ce-o așteaptă.

Simona va fi locul 1 mondial dacă ajunge în finala de la Beijing. Dacă Svitolina ajunge, la rândul ei în finală, Simona va avea nevoie de titlu.

https://twitter.com/WTA_insider/status/916200996740620288

Rezumatul meciului:

Foto: Jimmie48Photography

 

***

 

Noile tricouri 30-0 sunt acum pe stoc!
„My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile.

Ia-le din Shop 30-0:

 

My Forehand

 

„Play Hard”

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi