Simona întoarce un prim set greu, întoarce și scorul rivalității cu Konta, merge în optimi la Madrid

Radu Marina | 7 mai 2019

Simona Halep a învins-o pe Johanna Konta, 7-5, 6-1, calificându-se în optimile de finală de la Madrid. Simona, care obține a doua ei victorie consecutivă în circuit contra jucătoarei britanice, trece astfel în față într-un head-to-head complicat inițial (4-3 acum).

Johanna Konta a fost mereu o adversară care i-a pus tot soiul de probleme Simonei, unele dintre meciurile lor fiind memorabile, de fiecare dată Konta impunându-se în duelurile strânse de la Wuhan, Miami sau Wimbledon. Și acum, pe zgura de la Madrid, britanica s-a dovedit un test greu – măcar în primul set. Odată ce a găsit ajustările tactice, Simona n-a mai putut fi oprită, reușind să întoarcă de la 2-4 (și mingi de 2-5), scor de la care Jo a mai adunat doar două game-uri până la finalul meciului. 

Cum aceasta a fost a șaptea lor întâlnire (Simona preia conducerea acum la întâlnirile directe, 4-3), n-a fost vorba de secrete. Konta știa că are jocul cu care să o împingă spre limite pe Simona, Simona știa ce adversară complicată are în față. Astfel că n-a fost de mirare planul tactic cu care Konta a venit la meci: încă de la prima minge a încearcat să scurteze pe cât de mult posibil fiecare punct, pentru a nu-i da timp Simonei să se repoziționeze și să preia controlul. E cel mai eficient plan de joc în fața Simonei. Dar e și greu de executat.

Cât timp i-a ieșit, Konta a zburdat. A făcut break-ul în game-ul trei, lovind aspru, tare și foarte tare încă de la retur, fără a-i da timp Simonei să reacționeze. Tipul acesta de joc incisiv, cu lovituri grele stânga-dreapta complică foarte mult lucrurile pentru Simona (și nu doar pentru ea), iar astăzi, timp de șase game-uri, Konta aproape că n-a lăsat-o pe Simona să joace. 

Numai că în astfel de confruntări intervin două mari probleme pentru adversară. Prima are legătură cu Simona, care poate ajusta și se adapteză în funcție de ce propune adversara; a doua ține de adversară, care e obligată să mențină vreme îndelungată același nivel ridicat, altfel misiunea ei se complică. Dar să le luăm pe rând. 

Konta, alături de Muguruza, este una dintre cele mai agresive jucătoare din interiorul terenului. Diferența față de Muguruza este că britanica nu-i dispusă la concensii și încearcă să aplice același plan (presiune mare pe adversară, tot timpul pasul în față, lovituri din urcare) și pe zgură. Ăsta ar putea fi unul din motivele pentru care zgura este cea mai slabă suprafață a ei. Refuzând să facă pasul în spate, îi e greu să facă ajustări în timpul schimbului și e prinsă adesea undeva la mijloc: fie lovește înghesuit, fie lovește din dezechilibru sau departe de minge, mai ales pe mingile înalte.

Simona a simțit destul de devreme că mingile ei liftate și centrale o încurcă pe Konta, însă ajustările n-au mers de la început. În primă fază, mingile erau ba prea moi și prea scurte – taxate imediat de Konta, ba o idee prea lungi. Când însă Simona a reușit să genereze acea lungime deranjantă și a insistat în a juca lung și pe centru, atât pentru a închide unghiurile, dar și pentru a o face pe Konta să lovească înghesuit, dinamica meciului s-a schimbat: Simona a reușit rebreak-ul și a bătut la ușă pentru un al doilea, cu acele prime mingi de set de la 5-4.

Și aici ajungem la a doua chestiune – nivelul Johannei. Ea a putut menține acel joc sufocant și intens o mare parte din primul set. Până la mijlocul primului set (chiar și până spre final, unde a salvat trei mingi de set la 4-5) Jo a strălucit. Din păcate pentru ea, n-a putut menține un asemenea efort și, odată rămasă fără suflu (să nu uităm și că venea direct de la finala de la Rabat, plus meciul câștigat ieri în turul 1), s-a prăbușit complet: setul doi a fost o formalitate pentru Simo, care a impresionat cu returul – 78% puncte câștigate cu returul pe primul serviciu și 83% puncte câștigate cu returul pe al doilea serviciu. 

Următoarea adversară a Simonei este Victoria Kuzmova, o jucătoare de 20 ani intrată anul acesta în top 50, cu care nu a mai jucat niciodată până acum. Deși fără prea multă experiență, Kuzmova are parte de un sezon interesant: are o semifinală la Auckland, a învins deja o jucătoare din top 10 (Kiki Bertens, la Dubai, unde a făcut sferturi), iar la Madrid a trecut de Julia Goerges și Carla Suarez Navarro, două adversare deloc facile. 

Avertizată de ascensiunea Kuzmovei, Simona știe că va trebui să fie pregătită pentru ea.

„Voi urmări câteva imagini cu ea, voi vorbi cu echipa mea, dar mă voi concentra pe jocul meu”, a spus Simona la interviul de după meci, adăugând că încă nu se simte la 100 la 100, dar că e mulțumită de victoria de azi.

Tot azi, Sorana Cîrstea a pierdut un meci spectaculos cu Caroline Garcia, iar Mihaela Buzărnescu și Irina Bara s-au calificat în sferturi la dublu, după ce au eliminat (1-6, 6-3, 10-7) perechea Sabalenka/Mertens.

*Foto: Jimmie48Photography

30-0 SHOP – ofertă limitată. Pleci la Madrid săptămâna asta? Îți facem cinste cu o reducere de 30 la sută la orice comandă din Shop, ca să poți lua cu tine tricourile, șosetele sau totebags-urile 30-0. Scrie-ne la salut [at] treizecizero.ro un mail ca să-ți activăm reducerea.

Ești deja la Madrid, la turneu? Tot facem cinste! Scrie-ne pe aceeași adresă și-ți oferim un voucher de 25 la sută!

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi