Simona Halep începe excelent Turneul Campioanelor, câștigă clar cu Madison Keys

Adrian Țoca | 23 octombrie 2016

Simona va juca meciul al doilea marți, cu Angelique Kerber, cea care a învins-o pe Dominika Cibulkova într-un meci foarte spectaculos. Liderul mondial a câștigat în trei seturi, 7-6, 2-6, 6-3. Meciul dintre Simona și Angie este a cincea lor întâlnire în 2016 (3-1 pentru Kerber). Per total, Simona conduce în acest head-to-head cu 4-3. Ora de start de marți: 14:30

Simona Halep a pornit încă o dată excelent Turneul Campioanelor, câștigându-și pentru al treilea an consecutiv meciul de debut într-o manieră clară. Simona a învins-o pe Madison Keys cu 6-2, 6-4, a patra ei victorie din acest an contra lui Madison. Simona va juca meciul al doilea marți, cu Angelique Kerber, cea care a învins-o pe Dominika Cibulkova într-un meci foarte spectaculos. Liderul mondial a câștigat în trei seturi, 7-6, 2-6, 6-3. Meciul dintre Simona și Angie este a cincea lor întâlnire în 2016 (3-1 pentru Kerber). Per total, Simona conduce în acest head-to-head cu 4-3. Ora de start de marți: 14:30

Clipește și ai ratat meciul. Încă o dată, Simona a găsit calea spre o victorie facilă și, mai important, rapidă: doar o oră și opt minute a petrecut Simona pe teren contra unei adversare care a adunat 41 de erori neforțate, cărora le-a opus doar 16 lovituri direct câștigătoare. Din start, Keys a găsit problematic să lovească prin terenul lent și prin apărarea Simonei, în schimb s-a văzut adesea obligată de româncă să își asume riscuri prea mari. Ca și în precedentele lor întâlniri de anul acesta (Wimbledon, Montreal sau Wuhan), Keys nu a găsit calea de mijloc în ce privește agresivitatea ei: „Unul dintre atuurile ei este că te face să simți că ai nevoie să-ți asumi mai multe riscuri”, a spus Madison. „Am avut un avantaj azi, deoarece o mai învinsesem. În același timp, știam că vor fi momente când va lovi extraordinar, dar și multe situații când va face greșeli ușoare. Așa-i jocul ei”, a spus Simona, după meci, la conferința de presă. Pe lângă asta, un alt element important a fost experiența: obișnuită atât cu formatul, cu aerul turneului, cât și cu condițiile de joc de la Singapore, unde nu o dată a zis că se simte ca acasă, Simona a fost mult mai în apele ei decât Keys, care a admis că a fost luată un pic pe sus de aerul tare al debutului în acest Final 8. Un amestec între toate aceste lucruri – inteligență, experiență, aspecte ale matchup-ului de care a știut să profite, intuiție, deplasare, condiții de joc – a ajutat-o pe Simona să sprinteze spre o victorie de rutină, în care unicul moment complicat, break-ul lui Keys din setul doi, a fost rapid anihilat. 

Simona a dominat clar primul set, în care a legat o serie de cinci game-uri la rând. Apoi a ratat mingi de break în startul decisivului, moment în care a părut să deschidă ușa unei oportunități pentru Keys, când a avut câteva momente în care a lăsat gândurile negre să ia prim-planul. Intervenția energică a lui Darren Cahill, care i-a repetat constant că nu trebuie să lase negativitatea să o controleze, a ajutat-o pe Simo să se scuture la timp. A continuat să returneze bine și s-o oblige pe Keys să lovească mingi incomode; Simona s-a desprins, în consecință, la 4-2. Break-ul a venit cu un punct grozav, Simona ajungând la timp o scurtă bine executată de Keys. 

Keys a reușit, însă, să relanseze setul, reușind unicul ei break la 4-3, după un game în care a returnat excelent cap-coadă. Dar Simona a răspuns imediat cu un passing superb în lung de linie cu reverul, pentru un nou break, închizând apoi meciul într-o oră și opt minute. 

“Am fost un pic enervată că am ratat acel forehand foarte ușor în primul game din setul al doilea. Atunci l-am chemat pe Darren, care mi-a spus să mă calmez, iar totul a fost în regulă. Am simțit că Madison începe să joace mai bine, așa că am stat atentă pentru fiecare punct. Cu ea e important să faci asta”, a spus Simona, sugerând că americanca poate prinde oricând o serie de lovituri imposibil de apărat. Nu trebuie subestimat stresul care te încearcă atunci când joci cu tipul acesta de jucătoare. Deși Halep controlează la această oră autoritar head-to-head-ul lor, efortul depus pentru ca acest lucru să fie posibil nu trebuie bagatelizat. Simona trebuie să fie tot timpul atentă ca nu cumva să-i ofere oportunități lui Keys; poate așa se explică și stresul ei din începutul setului secund. Voia să îi închidă cât mai repede ușa în nas americancei și a fost furioasă pe ea că nu a reușit la timp acest lucru. Pe de altă parte, e important și să știi să identifici corect gravitatea unui astfel de mic eșec. Simona e o perfecționistă, știm asta, dar sunt unele momente când ar putea să fie, poate, mai puțin dură cu ea. Automotivația e grozavă, dar nu când se transformă în frustrare și dă naștere la probleme chiar mai grave decât cele inițiale. E unul din aspectele la care Simona și Darren lucrează și s-a văzut rapid eficiența intervenției lui Darren. „Am învățat să las să treacă și să nu aduc nici un gram de negativism”, ne-a spus Simona, imediat după meci.

* Aici, toate declarațiile Simonei de după meci: „Cred că azi nu am jucat cel mai bun tenis, dar am jucat cel mai bun tenis necesar azi”

Cu o victorie clară și în două seturi – lucru important în ce privește calculele viitoare – Simona are motive să privească încrezătoare meciul cu Angie Kerber. Liderul mondial a produs iar una dintre acele victorii tipice ei – părea că linia de sosire se îndepărtează la un moment dat, iar Cibulkova, spre lauda ei, i-a dat o replică extrem de puternică. Dar Angie a refuzat să piardă, a înfipt picioarele în pământ și și-a luat victoria: „Cu siguranță, e un rezultat care îmi dă multă încredere, mai ales după ultimele săptămâni”, a spus Kerber. 

Simona și Angie se văd pentru a cincea oară anul acesta. De data asta, condițiile riscă să niveleze orice diferență dintre ele și nu s-ar mira nimeni dacă marți ne așteaptă un maraton. Cu o victorie în două seturi Simona se califică matematic. O victorie în trei seturi o califică de asemenea, cu condiția ca Madison Keys să o bată pe Cibulkova. Orice alt rezultat lasă pentru ultima etapă decizia în ce privește calificarea Simonei.

Azi am lansat Matchday, un format audio dedicat WTA Finals: suntem în direct pe Treizecizero în fiecare din zilele în care Simona joacă în Singapore. Intrăm LIVE înainte, în timpul și la finalul meciului.

Mai jos e înregistrarea primei ediții:

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi