Simona: "Am jucat tenisul care trebuia contra lui Keys. Am învățat să las momentul să treacă și să nu aduc niciun gram de negativism"

Adrian Țoca | 23 octombrie 2016

În discuția cu Treizecizero de după victoria cu Madison Keys, Simona spune că filosofia ei actuală nu mai pune atât de multă greutate pe recompensa imediată, pe rezultatul clipei. Asta o ajută, spune ea.

În vreme ce Angelique Kerber și Dominica Cibulkova își începeau teribila bătălie din al doilea meci al Grupei Roșii, Simona Halep bifa deja obligațiile media cu aerul omului care și-a făcut treaba pentru care a plecat de acasă. Primul ei răspuns în engleză a subliniat importanța întâlnirilor anterioare de anul acesta dintre cele două, câștigate toate de Simona. “M-am simțit foarte bine pe teren. A ajutat faptul că o cunoșteam bine, că am mai câștigat de câteva ori anul acesta, am avut un avantaj. Dar cred că am jucat un tenis bun. Cred că am jucat exact ce trebuia să joc împotriva ei. Am fost concentrată, totul a mers cum îmi doream, așa că-s mulțumită cu felul în care am jucat și că am câștigat primul meci”.

Alte idei interesante din partea de limba engleză:

“Am fost un pic enervată că am ratat acel forehand foarte ușor în primul game din setul al doilea. Atunci l-am chemat pe Darren, care mi-a spus să mă calmez, iar totul a fost în regulă. Am simțit că Madison începe să joace mai bine, așa că am stat atentă pentru fiecare punct. Cu ea e important să faci asta.”

“Exceptând începutul de set, am fost calmă, pentru că știam că ea poate să producă lovituri incredibile, dar în același timp să facă greșeli ușoare, pentru că așa e jocul ei, atacă orice minge. Cred că am fost pozitivă. Serviciul m-a ajutat mult, chiar dacă nu l-am lovit atât de puternic.”

“E drăguț, întotdeauna e drăguț să joc cu susținerea fanilor. Mă simt ca acasă peste tot unde joc. Am văzut multe steaguri în tribune, ceea ce a făcut totul special. Vreau să le mulțumesc că au venit. E incredibil. Au venit atâta drum până aici.”

“La acea scurtă mi-am zis: ‘asta a fost extraordinară’. Nu m-am gândit la nimic altceva. Când am lovit backhandul în lung de linie, mi-am zis “ooh, acum simt jocul”. Am avut încredere că lovitura merge. Pentru că e cea mai bună lovitură a mea, deci trebuie să meargă”.

În discuția cu Treizecizero, am întrebat-o pe Simona cum ține echilibrul între presiunea, tensiunea, fierbințeala jocului și ideea “imaginii de ansamblu”, pe care i-a amintit-o Darren Cahill în sesiunea de on-court coaching din setul al doilea. Cum se împacă cele două?

“Vorbind înainte de meci, vorbind la antrenamente despre acest lucru, mi-a intrat deja în cap, iar când greșesc sau când iau o decizie bună, dar greșesc mingea, mă gândesc că o să intre următoarea. Și nu mă gândesc foarte mult la rezultat. Am început să mă gândesc cel mai putin la rezultat și văd că merge mult mai bine” Cu alte cuvinte, nu mai pune atât de mare greutate pe moment, pe rezultatul acelui moment? „Da. Am învățat să las să treacă și să nu aduc nici un gram de negativism.”

Meciul a durat 68 de minute, adică în spiritul ultimelor luni. Mai exact, din Canada încoace, de când meciurile primelor faze au început să se scurteze dramatic, în beneficiul ei. “Nu mă antrenez să fac meciuri scurte, dar jocul pe care mi-l doresc, la care vreau să progresez, așa arată: mai scurt și exact la țintă”. Cum o ajută? “Dacă ajung în fazele finale ale turneelor, ajung destul de odihnită, sunt mult mai fresh mental și pot să fac treabă bună spre final”.

E al treilea an la rând când Simona începe excelent turneul din Singapore. În 2014 a continuat tot cu o victorie, în vreme ce în 2015 a pierdut runda a doua. Am vrut să știm dacă se pot trage învățăminte din experiența de anul trecut. 

“Încep bine pentru că îmi place la Singapore, mă simt bine, terenul mi se potrivește, am avut și o șansă că am jucat cu Madison primul tur și am mai jucat de multe ori contra ei anul acesta, știam ce trebuie să joc exact și am făcut-o din nou. Am fost cu încredere. Vreau doar să dau tot ce pot la fiecare meci și să văd ce pot să fac. Nu trebuie să mă gândesc nici ce am făcut anul trecut, nici acum doi ani.

Anul trecut nu a fost o cădere, am jucat cu Sharapova dacă bine țin minte, și cu Sharapova fiecare meci a fost greu și le-am și pierdut. Nu cred că pot să compar. Cu Radwanska am jucat destul de bine, dacă luam primul set mă calificam, deci nu pot să zic că n-a fost bine anul trecut. Anul ăsta mă simt mult mai bine, ce-i drept, fizic și mental și asta e tot ce contează, și cred că așa pot să fac și pasul doi. Dar va fi un meci extrem de greu, următorul.”

Apropo de discuția despre suporterii români și observația ei că joacă mai mereu cu publicul de partea ei, am întrebat-o dacă i s-a întâmplat să joace cu tribunele împotriva. Și dacă da, cum s-a simțit? Mai motivată?

“Am jucat în China ultimul meci cu o chinezoaică și chiar au fost de partea ei sută la sută, dar per total a fost ok. Înțeleg, și atunci când joc la mine acasă tot așa se întâmplă. Mă motivează într-un fel, și mă și inhibă. Îi auzi tot timpul, și la greșeala ta și la punct câștigat de ea aplaudă, și nu e ușor.”

Ce a nemulțumit-o la meciul de azi?

“Reverul – cred că a fost un pic mental mai degrabă. Altfel, a mers foarte bine totul în timpul meciului. În mare, am jucat bine și am jucat ceea ce trebuia contra ei. Nu pot să spun că am jucat cel mai bun tenis, dar am jucat cel mai bun tenis contra ei”. Mi s-a părut una dintre cele mai înțelepte idei ale zilei.   

Înregistrarea interviului Treizecizero cu Simona Halep

Fotografie: Lagardere Sports

Treizecizero Matchday revine marți, în etapa a 2-a, cu aproximativ o oră înainte de meci

Azi am lansat Matchday, un format audio dedicat WTA Finals: suntem în direct în fiecare din zilele în care Simona joacă în Singapore, înainte, în timpul și la finalul meciului.

Mai jos e înregistrarea primei ediții:

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi