Simona: "În meciul cu Kanepi m-am convins că nimic nu e pierdut niciodată și că trebuie să lupți până la ultimul punct"

Treizecizero | 16 februarie 2014

La conferința de presă, Simona a creditat meciul cu Kaia Kanepi (în care a fost la două puncte de înfrângere) drept momentul în care turneul de la Doha a căpătat o altă traiectorie pentru ea. „Wim mi-a spus că încă mai pot să-l câștig. Din sferturi am început să simt mult mai bine mingea”.

Doha a început greu pentru Simona, cu un meci câștigat în tiebreak-ul decisivului. Ca dovadă de cât de subțire e linia între succes și eșec în tenis, Simona ar fi putut părăsi turneul încă de la primul meci, unul decis la foto-finiș. Câteva zile mai târziu, ea lăsa în urmă trei jucătoare de Top 10 fără să piardă vreun set; ba, mai impresionant, n-a cedat decât 14 game-uri, cumulat, pe traseul Errani – Radwanska – Kerber. Cu aceste victorii, Simona și-a îmbunătățit recordul și așa impresionant (16-3 vs Top 20 de la Roma încoace) și se plasează pe locul 3 în Race To Singapore. Acolo unde tot mai mulți specialiști, Robbie Koenig, comentatorul Tennis TV fiind cel mai recent, o consideră o prezență necesară.  

Nu-i de mirare, în aceste condiții, că Simona vede meciul cu Kanepi drept cel mai important moment al turneului pentru ea. Mai jos, declarațiile Simonei de la conferința de presă de după finala de la Doha. 

Felicitări, Simona. Ai făcut break încă din primul game și nu te-ai mai oprit. Spune-ne puțin cum te simți acum.

Mulțumesc. Da, mă simt foarte, dar foarte bine. Sunt fericită că am putut să câștig turneul. E un sentiment nemaipomenit pentru mine, pentru că, atunci când am venit aici, nici nu mă gândeam că pot să ajung până în finală și să o mai și câștig, deoarece am venit de la un turneu indoor, de la Fed Cup. 

Așa că trăiesc clipe incredibile. Cred că e cea mai frumoasă zi din cariera mea, deoarece este cel mai mare turneu pe care îl câștig. Festivitatea de premiere a fost, de asemenea, foarte plăcută. E superb la Doha. M-am simțit atât de bine aici.

Cum ai făcut în așa fel încât, deși ai avut ceva probleme medicale, să câștigi destul de ușor?

N-a fost chiar așa de ușor. Ea (n.r. Kerber) a jucat foarte bine, e o jucătoare bună. A trebuit să stau în priză pentru fiecare schimb, să lupt pentru fiecare punct, să fiu agresivă, dar controlat, nu foarte agresivă, pentru că Angelique știe să joace în cazul în care eu aș fi lovit prea puternic. Așa că am vrut  să joc smart aggressive și să păstrez mic numărul greșelilor neforțate.

Bine jucat, Simona. Aproape pierdusei în primul meci aici, nu-i așa? Când ai început să simți că joci bine?

Primul meci de aici a fost, de fapt, foarte dificil pentru mine, pentru că veneam din indoor, cum am mai spus, și mi-a fost destul de dificil să mă adaptez așa de repede. Am avut doar o zi la dispoziție pentru antrenamente. Kanepi a avut 5-3 în setul trei. Mi-am chemat antrenorul pe teren la acel scor și i-am zis „S-a terminat, am pierdut meciul ăsta”. Dar el (n.r. Wim Fissette) mi-a spus că încă mai pot să-l câștig. De la acel meci am început să am tot mai multă încredere în serviciul meu. Am început să cred că am o șansă. Am luptat pentru fiecare punct și am încercat să-mi regăsesc jocul.

Așadar, începând cu meciurile doi și trei ai început să intri într-un ritm?

De fapt, pentru mine meciul cu Kanepi a fost cel mai bun moment al turneului, pentru că m-am convins că pot să câștig un meci dintr-o astfel de situație și că absolut nimic nu e pierdut. Trebuie să crezi până la ultimul punct. Trebuie să lupți. Și da, și al doilea meci a fost dificil pentru mine, apoi am început să mă simt foarte bine pe teren.

Tocmai ce ai câștigat cel mai important titlu al carierei. Poți să încerci să ne oferi o privire de perspectivă? Cât de departe crezi că poți  să ajungi?

Da, cred că joc la un nivel mai înalt acum. Cred în șansele mele la fiecare joc. Cred în jocul meu, în ceea ce pot să fac pe teren. Mental, mă simt de asemenea foarte puternică. Sunt încrezătoare. Trăiesc fiecare clipă. Mă bucur de orice moment pe teren. Deocamdată, vreau să mă focusez pe jocul meu, să văd dacă e posibil să urc în semifinale la Slamuri. Știu că va fi foarte dificil, dar voi munci din greu pentru asta. 

Felicitări pentru victorie. Următorul stop: Dubai. Vei păstra aceeași stare de spirit ca să câștigi și titlul de acolo?

E foarte dificil, pentru că acum mă simt un pic obosită. Momentan, vreau să mă bucur de acest titlu înainte de orice altceva. O să sărbătoresc în seara asta cu familia și cu prietenii, pentru că avem ce. M-am simțit excelent la Doha. Mâine voi pleca la Dubai și voi da tot ce pot și acolo. Dar voi vedea cât de departe pot să ajung.

Spune-ne câte ceva despre acel ultim game din primul set. Pentru că ai avut de salvat două mingi de break, într-un potențial moment complicat.

Da, mi-am dorit să închid cât mai repede setul, să rămân atentă și să servesc bine, pentru că ea returnează foarte bine și dacă aș fi servit cu serviciul doi, ea ar fi preluat controlul punctului. Așa că mi-am propus să servesc cât mai bine cu putință.

Dar ai salvat toate cele patru mingi de break pe care le-a avut. Simți că ai crescut la acest capitol?

Încerc să nu mă gândesc că e minge de break sau am eu minge de game, sau de set. Încerc să câștig fiecare punct. E dificil să te gândești și la scor și să te mai și bucuri de meci în același timp. Prefer să mă gândesc la ce am de făcut pe teren și să simt bine.

Azi, Angelique a avut doi adversari: pe tine și publicul. Asta înseamnă că vei reveni la Doha?

Da, cu siguranță că da, pentru că am avut o săptămână de neuitat. Toată lumea a fost atât de drăguță cu mine. Românii de aici m-au susținut incredibil. Bineînțeles că la anul mă voi întoarce aici. 

Facts:

– Simona urcă pe locul 9 în clasamentul WTA începând de mâine, cu 4.435 de puncte. Clasamentul valabil de mâine: 1. Serena Williams 12.380, 2.Na Li 6.690, 3.Agnieszka Radwanska 5.705, 4.Victoria Azarenka 5.681, 5.Maria Sharapova 5.206, 6. Petra Kvitova 4.710, 7.Jelena Jankovic 4.535, 8. Angelique Kerber 4.490, 9.SIMONA HALEP 4.435, 10.Sara Errani 4.390 

– În Race to Singapore, clasamentul alcătuit doar pe baza rezultatelor din acest an, Simona Halep urcă pe locul 3, cu 1.332 de puncte, depășită doar de Na Li și Dominika Cibulkova.

– Simona a câștigat 7 din ultimele 8 meciuri cu jucătoare de Top 10. 

– Virginia Ruzici e singura jucătoare din România care are mai multe titluri WTA decât Simona: 12

– Titlurile Simonei: Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia – toate în 2013. DOHA – 2014.

Înregistrarea meciului

Ceremonia de premiere

Reacții pe Twitter

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi