Simona Halep vs Alize Cornet, preview | Ce știm despre armele lui Cornet și la ce să ne așteptăm de la meciul următor al Simonei

Radu Marina | 23 ianuarie 2022

Alize Cornet, cu stilul ei atipic, o poate încurca pe Simona. Și nu doar pe ea, ci pe mai toate jucătoarele puternice din circuit: Serena Williams (învinsă în trei rânduri), Bianca Andreescu (în două rânduri), Garbine Muguruza (în două rânduri), Aryna Sabalenka sau Elina Svitolina au simțit și ele cât de greu e să joci cu Cornet.

Următoarea adversară a Simonei Halep, Alize Cornet, a trecut în trei seturi, 4-6, 6-2, 6-2 de Tamara Zidansek, favorita 29, și s-a calificat în optimile de finală la AO pentru prima dată din 2009 încoace. Contra lui Alize, Simona a câștigat un singur meci din cele patru jucate până acum – o victorie la Sofia în 2013. Celelalte trei întâlniri directe le-a câștigat Cornet: Monterrey 2011, Dubai 2014 (Simona s-a retras accidentată după primul set, tocmai venea de la titlul de la Doha) și Madrid 2015.

Sunt meciuri care au avut loc cu aproape 10 ani în urmă. De la ultimul, cel jucat în 2015 la Madrid, s-au întâmplat multe în cariera Simonei: și-a ridicat tenisul la un alt nivel, a urcat pe locul 1 și a câștigat două turnee de Grand Slam. În câteva cuvinte, a devenit o jucătoare de elită, mult diferită față de versiunea acelor ani. Nu putem spune același lucru despre Cornet, a cărei carieră nu a evoluat dramatic după acel moment; nici tenisul ei nu a suferit mari modificări. 

Cu toate astea, deși meciurile sunt vechi, scorul meciurilor directe conține o informație importantă; tenisul lui Cornet o poate încurca pe Simona. Și nu doar pe ea, ci pe mai toate jucătoarele puternice din circuit: Serena Williams (învinsă în trei rânduri), Bianca Andreescu (în două rânduri), Garbine Muguruza (în două rânduri), Aryna Sabalenka sau Elina Svitolina au simțit și ele, pe propria piele, cât de greu e să joci cu Alize Cornet, când se află într-o formă bună și joacă dezinvolt. 

E drept, stilul ei e atipic, nu vei găsi în circuit o altă jucătoare cu un joc similar. Cornet, care e considerată una dintre cele mai bune jucătoare care nu ajuns încă în Top 10, e un counterpuncher veritabil. Se apără și contraatacă mai bine decât agresează, aleargă mult și bine, e capabilă să întoarcă orice minge. Iar la toate astea se adaugă capacitatea ei de a absorbi forța adversarelor – ajunge să-și rănească oponentele prin propria lor forță. Dacă îi oferi forță brută, știe ce să facă cu ea. Deseori, își învinge adversarele cu propriile lor arme, cum a făcut și-n meciul cu Garbine Muguruza din turul doi. 

Cu toate astea, meciul cu Cornet e în racheta Simonei Halep. Simona are tot ce trebuie pentru a îi închide opțiunile franțuzoaicei; e mai solidă în defensivă, e capabilă să atace și să preia inițiativa des și are la îndemână suficiente modalități pentru a o răni pe franțuzoaică. Din punct de vedere al jocului, al valorii și al intensității, balanța înclină net spre Simona. 

Cheia va fi la nivel de răbdare și stare mentală; de multe ori, meciurile cu Cornet se pierd pentru că franțuzoaica își înnebunește adversarele cu toată variația și creativitatea ei. Cornet speculează bine momentele importante și joacă adesea nu pentru a închide ea punctul, ci pentru a-și forța adversara să greșească.

Vom vedea, în meciul de luni, toate lucrurile astea: Cornet va încerca scurte, va schimba des înălțimile, va adăuga mult top-spin în lovituri, va construi răbdător punctele și apoi va încerca să găsească momentul și mingea potrivită pentru a ataca. De asemenea, va apela la slice-uri, va încerca combinații tip scurtă-lob, scurte din retur, passing shot-uri spectaculoase. Și, peste toate, va alerga după fiecare minge. 

Simona era foarte conștientă de toate astea: „E un pic obositor, aș spune”, a descris ea pentru 30-0 stilul lui Alize. „Pentru că te macină și stă acolo, muncește, luptă pentru fiecare punct”, a mai spus ea, printre altele.

Simona va avea nevoie ca jocul ei de regularitate să rămână solid, așa cum a fost la începutul acestui sezon. Și, tocmai pentru că a pierdut deja de trei ori cu Cornet, va trebui probabil să-și amintească din 2015 încoace a trecut prin multe, a învățat cum să câștige meciuri și fără a juca cel mai bun tenis al ei. Știe acum să gestioneze mult mai bine întâlnirile cu jucătoare de acest tip. În alte cuvinte, Simona are experiența necesară pentru a nu se lăsa încurcată din nou de acest joc variat, creativ și arțăgos. 

Un alt lucru interesant ar fi dinamica evoluțiilor lor în Grand Slamuri. De obicei, Cornet e periculoasă în primele tururi, apoi scade destul de mult nivelul. Drept dovadă, din șase încercări nu a trecut niciodată într-un sfert de finală la un Slam. Am putea spune că tenisul ei e mai puțin eficient atunci când dă peste jucătoare care țintesc Slamuri și care joacă la un alt nivel. La Simona e invers, primele tururi sunt uneori cu emoții, apoi nivelul ei începe să crească din ce în ce mai mult. Lucru specific, din nou, jucătoarelor de elită.

Dar astea nu sunt neapărat garanții. Și meciul nu va fi ușor, pentru că franțuzoaica va intra convinsă că are ce trebuie pentru a pune probleme, că are jocul potrivit pentru a obține victoria. În plus, Cornet n-ar trebui să simtă vreo presiune aparte, din moment ce a revenit după 13 ani în optimi la Melbourne și-și trăiește și ea o perioadă frumoasă a carierei.

Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, disponibil AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și contribui la un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi