Simona Halep vorbește pentru prima dată de când a fost suspendată provizoriu: „Nu cer tratament special, cer doar să fiu judecată. Cât poate să mai dureze?”

Treizecizero | 27 aprilie 2023

Într-un interviu exclusiv acordat pentru publicația franceză Tennis Majors, Simona vorbește pe larg despre cum se simte acum și prin ce a trecut, la ce concluzie au ajuns specialiștii pe care i-a angajat pentru a determina cum a ajuns o substanță interzisă în corpul ei, care au fost pașii bătăliei legale prin care trece și ce speră de la revenirea ei în tenis.

Pentru prima oară de când a primit o suspendare provizorie în urma unui test în urma căruia o substanță interzisă a fost depistată în corpul ei la US Open 2022, Simona Halep a vorbit public despre situația ei complicată.

Într-un interviu exclusiv acordat pentru publicația franceză Tennis Majors, interviu semnat de Cédric Rouquette, Simona vorbește pe larg despre cum se simte acum și prin ce a trecut, la ce concluzie au ajuns specialiștii pe care i-a angajat pentru a determina cum a ajuns o substanță interzisă în corpul ei, care au fost pașii bătăliei legale prin care trece și ce speră de la revenirea ei în tenis.

Mai jos, toate declarațiile ei; câteva idei la cald despre acest interviu, separat, pe site.

Creditul pentru interviu și fotografie aparține Tennis Majors.

Despre cum se simte în acest moment

Simona Halep, pentru Tennis Majors: Nu știu exact cum sunt, pentru că situația a fost foarte dificilă. Emoțional, e greu. Stresul e imens, pentru că niciodată nu m-am gândit că aș putea înfrunta așa ceva. Am fost întotdeauna împotriva dopingului, sunt o susținătoare a ideii de sport curat. Așa că la început nu am știut cum să gestionez. Pe parcursul timpului am încercat să stau calmă și mă simt încrezătoare, pentru că știu că sunt cinstită și nu am luat nicio substanță interzisă în cunoștință de cauză. Asta mă face să mă simt un pic mai bine, dar încerc să fac tot ce pot ca să gestionez situația. 

Am încercat să păstrez tăcerea până când cazul va fi soluționat. Nu am vrut să ies și să vorbesc sub imperiul emoțiilor. Și, cum ziceam, la început nu am putut să gestionez totul foarte ușor. Dar acum simt că am nevoie să vorbesc clar pentru susținătorii mei, pentru fanii mei, pentru publicul larg, pentru că sunt convinsă că și ei vor să știe de ce durează atât de mult. De aceea sunt aici azi.

Tennis Majors: Cazul nu e soluționat, așa cum ai menționat. Ai luat vreodată în cunoștință de cauză roxadustat sau orice altă substanță interzisă?

Simona Halep: Nu am luat niciodată o substanță interzisă în cunoștință de cauză. Sunt o susținătoare a sportului curat, am fost întotdeauna împotriva dopajului. 

Tennis Majors: Care a fost reacția când ai aflat?

Simona Halep: A fost un șoc. Nu am știut ce să fac. Nici nu știam ce e roxadustatul. Nu auzisem niciodată despre această substanță. Am intrat online să văd ce e. Am înțeles că e o substanță interzisă dintre cele mai grave

Tennis Majors: Știi cum ar fi putut să ajungă substanța în corpul tău?

Simona Halep:Am fost întotdeauna foarte atentă în ce privește componentele tuturor suplimentelor alimentare pe care le-am luat, ca să fiu sigură că totul e autorizat. La început, n-am avut nici cea mai mică idee de unde ar fi putut proveni această substanță. Mai apoi, n-am vrut decât să aflu de la specialiști (nota autorului interviului: specialiștii angajați de Simona) de unde ar fi putut veni, să-mi explice cum a fost posibil să se întâmple. Cum spuneam, nu am auzit niciodată despre această substanță, așa că nu știam cum aș fi putut să o iau și cum ar fi putut fi depistată. După multă muncă, ei au aflat că a fost o contaminare, un supliment contaminat, și de aceea cantitatea depistată în corpul meu a fost atât de mică. O contaminare se întâmplă atunci când cineva ia un supliment care-i autorizat, dar compania care-l produce face o greșeală, așa că o cantitate foarte mică dintr-o substanță care n-ar trebui să fie acolo. Specialiștii au lucrat foarte mult ca să afle ce s-a întâmplat, și au putut determina că suplimentul alimentar a fost contaminat cu o cantitate foarte mică din această substanță. 

Nu le pot da numele specialiștilor încă, dar amândoi sunt foarte experimentați; fiecare dintre ei a determinat separat unul de celălalt că suplimentul alimentar a fost contaminat cu roxadustat. 

Tennis Majors: ITF e de acord cu această concluzie?

Simona Halep: Am trimis dovezile către ITF, iar ei le-au respins. Le-am trimis din decembrie. ITF le-a respins și încă lucrăm la asta. Cum ITF a respins, singura șansă pentru a rezolva cazul este să mergem la tribunal și să prezentăm toate dovezile potrivit cărora testul meu pozitiv a fost unul contaminat. 

(Nota editorului interviului: Simona se referă la tribunalul independent la care se face referință în articolul 8.2 din regulamentul de antidoping al tenisului, așa cum e el publicat de ITIA, organizația care se ocupă de lupta antidoping la ITF). 

Am avut o speranță mare că vom putea ajunge la tribunal să avem o audiere și apoi voi ști dacă pot să joc Indian Wells sau nu. O audiere inițial programată pe 28 februarie nu s-a mai întâmplat, pentru că ITF a solicitat mai mult timp. A fost amânată pentru 24 martie, dar ITF a solicitat apoi anularea acestei audieri. Lucru cu care nu am fost de acord, pentru că regulamentul spune că un jucător care e suspendat provizoriu este îndreptățit să primească o audiere urgentă. Dar totul durează atât de mult. Am solicitat ITF să-mi ridice suspendarea pentru a putea juca, dar au refuzat. 

Tennis Majors: Ai mai fost testată de atunci?

Simona Halep: Am primit notificarea în octombrie că testul de urină din august a fost pozitiv. De atunci am avut 10 teste la rând și toate au ieșit negative, teste și de sânge, și de urină. 

Pasul următor este o audiere pe 28 mai, dar totul este foarte incert, pentru că ITF au spus că ar putea cere anularea și acum. Dacă vor face asta, vor fi aproape 8 luni de când am fost inițial suspendată provizoriu și cred că nu este corect să petrec opt luni fără să fiu măcar audiată. Emoțional, toată această perioadă nu a fost deloc ușor și am simțit nevoia de a vorbi public, pentru fanii mei, pentru suporteri, pentru toată lumea, de fapt. Știu că toți vor să afle ce se întâmplă și de ce durează atât de mult. Am vrut să păstrez tăcerea până la final, dar deja e prea apăsător, așa că am simțit că ar fi mai bine pentru mine să vorbesc despre asta. 

Tennis Majors: De ce durează atât de mult?

Simona Halep: Sunt șapte luni de când am fost suspendată în primă fază, deși toate dovezile sunt strânse încă din decembrie. Nu cer un tratament special. Cer doar să fiu judecată. Cât de mult poate să mai dureze?

Tennis Majors: Cum îți vezi viitorul în tenis, dacă cazul va fi soluționat în așa fel încât să revii în circuit?

Simona Halep: Am simțit susținerea oamenilor, fanilor, din partea tuturor. Simt că oamenii nu cred că eu aș fi luat ceva interzis în cunoștință de cauză. M-a făcut să mă simt mai puternică, să cred că pot reveni, să muncesc din greu ca să revin la nivelul la care am fost înainte, sau chiar mai sus. Lucrez la asta. Vreau cu adevărat să revin în tenis și să joc din nou la cel mai înalt nivel. 

Oamenii înțeleg personalitatea mea și felul în care sunt. Mă face să mă simt foarte fericită și îmi dă putere să lupt pentru adevăr și să revin în tenis. Până acum, e cea mai dificilă bătălie pe care am dus-o vreodată în viața mea. 

Când am primit scrisoarea din partea ITF care m-a informat că am fost testată cu o cantitate foarte mică de roxadustat, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îi trimit mesaj lui Patrick, antrenorul meu, să-mi confirme că am înțeles corect că testul de urină a ieșit pozitiv. Din acel moment, am putut conta pe susținerea lui. A fost alături de mine în fiecare pas din acest proces, așa am putut descoperi adevărul.  

Vreau foarte mult să joc din nou, pentru că iubesc sportul și vreau să concurez iar pentru cele mai mari titluri din sport. Am muncit toată viața pentru asta. Am continuat să mă antrenez în timpul suspendării, pentru că am avut speranțe că se va rezolva. Dar au fost atâtea amânări. Nu a fost ușor să stau focusată, dar am făcut tot ce-am putut să rămân concentrată pe muncă și pe antrenamente pe cât de mult e posibil. 

Până acum, tenisul a fost viața mea. Simt că vreau să revin și să o iau de la capăt. Vreau să fiu la fel de puternică așa cum am fost înainte de suspendare, ba chiar mai mult dacă e posibil. Lucrez la asta și știu că va fi foarte dificil, pentru că vor fi curând aproape opt luni de când nu am mai jucat un meci oficial, plus toată presiunea acestui caz. Cred cu convingere că dacă voi munci din greu, pot să joc din nou la cel mai înalt nivel. 

La această vârstă (31 de ani) e foarte dificil să pierzi zile, săptămâni, luni. Te temi și de accidentări, pentru că e mai riscant când nu joci meciuri oficiale. Când timpul trece așa, e mai greu să revii. 

Săptămâna asta ai reduceri de primăvară la tricourile, șosetele colorate, totebags-urile, stickerele și restul produselor din shop-ul 30-0. Folosește la check-out codul SPRING pentru a te bucura de un discount de 40 la sută din valoarea coșului. Comandă AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi